Airbus намалява темпа на производство на A380 и A400M

14 прочитания

Airbus обяви днес, 7 март 2018 г., че намалява темпа на производство на моделите A380 и A400M, което от своя страна ще засегне около 3700 работници в четири европейски страни.

Европейският самолетостроител е обявил, че от 2020 г. темпът на производство на гигантския A380 ще падне до шест самолета годишно, а на военно-транспортния самолет A400M на осем самолета годишно.

Airbus смята, че ще може да предложи нови позиции на повечето от засегнатите 3700 работници в Германия, Великобритания, Испания и Франция, които се намират в 10 производствени центрове. Повече от 2/3 от засегнатите са в Германия и Испания. Самолетостроителят се надява, че ще ги пренасочи към други свои програми.

От Airbus са заявили, че поръчката на Emirates за 36 броя A380 е дала яснота, че програмата може да продължи да е успешна, при намален темп на производство в следващите няколко години. През 2018 г. компанията планира да сглоби 12 A380, a догодина – осем.

Търсенето на модела обаче остава нулево. След като вчера изпълнителният директор на холдинга IAG заяви, че A380 е твърде скъп, днес към критиките се присъедини и колегата му Акбар ал Бакер от Qatar Airways, който каза, че Airbus трябва да се замисли върху горивната ефективност на модела, преди да се надява на нови поръчки.

През тази година ще бъдат произведени 15 броя A400M, които ще паднат на 11 през 2019 г. През февруари Airbus се споразумя с клиентите на модела за някои взаимни отстъпки с цел нормализиране на програмата, която страда от сериозни преразходи и по-ниски от търсенето характеристики.

Свързани теми

Предишна публикация
Саудитска арабия ще купи още 48 броя Eurofighter Typhoon
Следваща публикация
Резултатите от италианските избори вещаят проблеми за F-35
14 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

JetBlue поръчва A220

Само ден, след като Airbus ребрандира семейството CSeries на A220, американската нискотарифна авиокомпания JetBlue обяви, че поръчва 60 броя от машината.

Airbus ще продава CSeries на Фарнбъроу

Airbus иска да финализира сделката за покупка на 50,01% от програмата CSeries до средата на годината за да може да продава самолета в рамите на авиосалона във Фарнбъроу, който ще се проведе в средата на юли. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на собствени източници.

238 нови заявки в третия ден на Фарнбъроу

С 238 нови заявки може да се похвали третия ден на авиационното изложение, което се провежда в момента във Фарнбъроу. От началото му, до сега са събрани общо 1266 заявки.

Катар сключва сериозна сделка за европейски вертолети

Катарското правителство обяви, че купува 28 вертолета NH90 и 16 броя Н125 за нуждите на въоръжените сили на страната. Сделката бе обявена на международното отбранително изложение DIMDEX-2018, което се провежда в момента в Доха, Катар.

Франция и Германия одобриха първоначалното финансиране на FCAS

Правителствата на Франция и Германия одобриха първоначалното финансиране на проекта FCAS, който предвижда създаването на система от системи за осигуряване на въздушно превъзходство. Съобщението за това бе публикувано от Airbus в късните часове на 12 февруари 2020 г.

Airbus атакува неродилия се още модел на Boeing

Европейският самолетостроител Airbus атакува все още непоявилия се средно голям модел на Boeing с агресивна ценова политика и наличните си модели, с надеждата да не се остави пазар за новата машина. Това съобщава Reuters.

Меню