Airbus намалява темпа на производство на A380 и A400M

14 прочитания

Airbus обяви днес, 7 март 2018 г., че намалява темпа на производство на моделите A380 и A400M, което от своя страна ще засегне около 3700 работници в четири европейски страни.

Европейският самолетостроител е обявил, че от 2020 г. темпът на производство на гигантския A380 ще падне до шест самолета годишно, а на военно-транспортния самолет A400M на осем самолета годишно.

Airbus смята, че ще може да предложи нови позиции на повечето от засегнатите 3700 работници в Германия, Великобритания, Испания и Франция, които се намират в 10 производствени центрове. Повече от 2/3 от засегнатите са в Германия и Испания. Самолетостроителят се надява, че ще ги пренасочи към други свои програми.

От Airbus са заявили, че поръчката на Emirates за 36 броя A380 е дала яснота, че програмата може да продължи да е успешна, при намален темп на производство в следващите няколко години. През 2018 г. компанията планира да сглоби 12 A380, a догодина – осем.

Търсенето на модела обаче остава нулево. След като вчера изпълнителният директор на холдинга IAG заяви, че A380 е твърде скъп, днес към критиките се присъедини и колегата му Акбар ал Бакер от Qatar Airways, който каза, че Airbus трябва да се замисли върху горивната ефективност на модела, преди да се надява на нови поръчки.

През тази година ще бъдат произведени 15 броя A400M, които ще паднат на 11 през 2019 г. През февруари Airbus се споразумя с клиентите на модела за някои взаимни отстъпки с цел нормализиране на програмата, която страда от сериозни преразходи и по-ниски от търсенето характеристики.

Свързани теми

Предишна публикация
Саудитска арабия ще купи още 48 броя Eurofighter Typhoon
Следваща публикация
Резултатите от италианските избори вещаят проблеми за F-35
14 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus загатна за нова версия на A321neo

Новият главен продавач на Airbus Кристиян Шерар намеква, че в момента компанията му започва да продава вариант на A321neo с още по-голяма далечина на полет. Това казва той пред Reuters.

Сериозен отказ в двигателя приземи аварийно A380

Airbus A380 на френската авиокомпания Air France се приземи аварийно на канадското летище Гуус Бей, след като по време на полет получи тежък отказ в един от четирите си двигателя. Няма пострадали при инцидента.

A321LR получи типова сертификация

A321LR получи типова сертификация от европейската агенция за авиационна безопасност EASA и американската гражданска авиационна администрация FAA. С това практически, се дава разрешение за стартиране на търговска експлоатация.

Меню