Успешно тестваха ракетата носител Falcon Heavy

21 прочитания

Тежката ракета носител Falcon Heavy на компанията SpaceX бе успешно тествана в полет. Изстрелването, което бе осъществено от Космическия център Кенеди във Флорида, бе извършено вчера, 6 февруари 2018 г.

Ракетата носител Falcon Heavy бе изстреляна в 15,45 часа местно време (22,45 часа българско време) от Стартова площадка 39А в Космическият център Кенеди. Стартът бе отложен с малко над два часа поради по-силни от безопасното ветрове.

Двата странични ускорителя се приземиха успешно на отредените им площадки на бившата Стартова площадка 13 в базата на ВВС на САЩ Кейп Канаверал. Гледката на двата ускорителя, които се приземяват почти синхронно бе една от най-впечатляващите зрелища на вечерта, което демонстрира едно от основните предимства на SpaceX, а именно възможността за многократно използване на части от ракетите им, водещо до намаляване на цената на изстрелване.

Първата степен на Falcon Heavy, която до голяма степен е идентична с двата странични ускорителя, трябваше да се приземи на дистанционно управлявана баржа в Атлантическия океан. Първоначално от SpaceX не дадоха информация за съдбата ѝ, но след това собственика на компанията Илон Мъск призна, че тя се е разбила във водата.

Втората степен на ракетата достигна околоземна орбита осем и половина минути след изстрелването си. По план, шест часа по-късно степента трябва да включи отново двигателя си за да изведе товара си на хелиоцентрична орбита между орбитите на Земята и Марс.

Товарът на Falcon Heavy е яркочервен електромобил Tesla Roadster, който е собственост на Мъск. В автомобила е поставен манекен на име Starman. На борда на автомобила има и копие от книгата „Пътеводител на галактическия стопаджия” на Дъглас Адамс, а на таблото се виждаше лепенка с надпис на английски „Без паника”, което е култова фраза от книгата. Озвучителната система на автомобила пък въртеше парчето „Life on Mars”на Дейвид Боуи, макар и това да не беше възможно да се чуе в безвъздушното пространство.

Товарът, чиято маса е приблизително 1300 kg, бе сниман от няколко възможни ъглина орбита, което донесе на Земята поредица от сюрреалистични кадри. Поставен на хелиоцентрична орбита товарът вероятно ще се носи в космоса необезпокояван милиони години.

SpaceX работи по Falcon Heavy още от 2004 г. През април 2011 г. Мъск обяви, че първият пуск на ракетата ще стане факт през 2013 г., но този срок не беше спазен поради технически трудности и отдаване на приоритет на разработката на по-малката ракета носител Falcon 9.

През годините, през които Falcon Heavy се разработваше пазарът се измени и повечето търговски оператори започнаха да залагат на значително по-малки сателити, които могат да се изстрелват и с Falcon 9. Така търсенето на тежки ракети носители намаля сериозно.

Една от възможните пазарни ниши за Falcon Heavy е изстрелване на орбита на военни товари. Шестчасовото забавяне между извеждането на ракетата на орбита и продължаване на полета ѝ се прави с цел да се симулира извеждане на сателит на геостационарна орбита, която наподобява тази използвана от военните сателити на САЩ.

Falcon Heavy е висока 70 m и има излетна маса от 1421 тона. Тягата, която тя развива на морското равнище е равна на 7,6 MN и идва от общо 27 ракетни двигателя Merlin 1D. Ракетата може да изведе на ниска околоземна орбита товар с маса 64 тона или 26,7 тона на геостационарна трансферна орбита или 16,7 тона на траектория към Марс.

Тези характеристики обаче ще се постигнат с използването на версията Block 5 на Falcon 9 (тя се ползва за първа степен и странични ускорители), която ще се тества към края на 2018 г. Falcon Heavy в сегашния си вид има по-ниски характеристики. Но дори и в моментаната си конфигурация ракетата е най-мощната съществуваща ракета носител.

Мъск твърди, че компанията му няма да поставя приоритет на използването на Falcon Heavy за пилотируеми мисии, а вместо това ще работи по създаване на нова и много по-голяма ракета носител наречена BFR, която да се използва за пилотируеми мисии до Марс. Все пак Мъск твърди, че в близко време с Falcon Heavy ще се осъществи пилотируем полет до Луната по треактория за свободно връщане (тоест, няма да се влиза в орбита, а само ще се използва гравитацията на естествения ни спътник за връщане на космическия кораб Dragon 2 на земна орбита).

Очаква се до края на годината Falcon Heavy да осъществи един или два търговски пуска, но за сега няма твърди детайли по тях.

Свързани теми

Предишна публикация
NASA даде разрешение за първи полет Dream Chaser до МКС
Следваща публикация
Инцидент по време на авиосалона в Сингапур
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Crew Dragon се скачи успешно с МКС

Космическият кораб Crew Dragon успешно се скачи с Международната космическа станция (МКС). Това стана днес,…

Virgin Galactic достигна до космоса

Ракетоплана VSS Unity на компанията Virgin Galactic успя да достигне до космоса по време на изпитателен полет, който стана факт днес, 13 декември 2018 г. На борда му се е намирал двучленен екипаж.

Подписаха за създаването на Союз-5

Руската държавна космическа агенция „Роскосмос“ подписа договор с ракетно-космическата корпорация „Энергия“ за създаване на ракетата-носител от среден клас Союз-5. За това съобщава ТАСС.

Меню