Марсоходът Perseverance бе изстрелян успешно

102 прочитания

Мисията Mars 2020 на NASA, част от която е марсоходът Perseverance, бе успешно изстреляна към Червената планeта днес, 30 юли 2020 г.

Мисията бе изстреляна от космодрума Кейп Канаверал, Флорида с ракета-носител Atlas 5 в 07,50 часа местно време (14,50 часа българско време). Стартът премина нормално, като се изключи лекото земетресение, което бе усетено в центъра за управление на полетите намиращ се в Калифорния.

Ракетата-носител Atlas 5 бе в конфигурация 541, при която тя получава и четири твърдогоривни ускорители за допълнителна тяга. Космическият апарат и последната степен Centaur бяха първоначално изведени на ниска околоземна орбита. След около половин час на нея, двигателят на степента Centaur заработи за да изведе Mars 2020 на траектория към Марс. Орбиталната маневра бе успешна и Mars 2020 успешно се отправи на седем месечното си пътуване към четвъртата планета от Слънчевата система.

От NASA съобщиха, че всичко по полета в момента изглежда нормално.

Това е 85-тият старт на ракетата Atlas 5 от 2002 г. насам. Само при едно от изстрелванията е възниквал по-сериозен технически проблем, но товарът все пак е достигнал зададената си орбита. Ракетата се строи от ULA (United Launch Alliance) – джойнтвенчър между Boeing и Lockheed Martin.

Основната част на мисията Mars 2020 е марсохода Perseverance (постоянство, упоритост, настойчивост). Апаратът се базира на изстреляния през ноември 2011 г. Curiosity, който успешно работи на Марс от август 2012 г. насам.

Очаква се Perseverance да се приземи на Марс на 18 февруари 2021 г. Кацането ще стане в района на кратера Йезеро. Предполага се, че в миналото там е имало езеро, като учените от NASA се надяват там да има запазени следи от живот.

Основната задача на Perseverance ще е да търси следи от живот, който много вероятно е съществувал в миналото на Марс. Друга основна задача на апарата ще е да отработи система за събиране на проби от марсианската повърхност, които в последствие да се върнат на Земята. NASA и ESA планират подобна мисия за 2026 г.

Така ще изглежда Perseverance на марсианската повърхност. Пред апарата е експерименталния вертолет Ingenuity.

Може би, най-интересния експеримент, който ще бъде извършен от Perseverance ще е с малкия автоматично управляван вертолет Ingenuity (изобретателност, находчивост). Апаратът, чиято маса е едва 1,8 kg се задвижва от електрически мотор и има съосна носеща схема. Основната му задача ще е да провери до колко е възможно да се осъществяват контролирани полети в марсианската атмосфера.

Планират се общо пет тестови полета, всеки от които ще е в рамките на до три минути. Те ще са на малко отдалечение от Perseverance. Управлението на малкия вертолет ще е изцяло автоматично.

Ingenuity

В момента разположението на Земята и Марс е подходящо за изстрелване на космически апарати към Червената планета. Освен Mars 2020 към нея са се отправили и китайския апарат Tianwen-1 и сондата Hope на Обединените арабски емирства.

Свързани теми

Предишна публикация
Подписаха договор за модернизация на японските F-15
Следваща публикация
Връчиха пагоните на първите випускници на възстановеното ВВВУ
102 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Всеки старт на Союз-5 ще струва $60 млн.

Всеки старт на ракетата-носител Союз-5 ще струва $60 млн. Това съобщава генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин в своя профил в социалната мрежа Twitter.

Нов успешен тест на New Shepard

Компанията Blue Origin извърши нов успешен суборбитален тест на своята система New Shepard. Това стана днес, 2 май 2019 г.

Успешно изстрелване на товарен кораб за МКС

Ракетата-носител Antares на компанията Orbital ATK успешно изведе на орбита товарен космически кораб Cygnus, който трябва да достави над три тона товари за Международната космическа станция (МКС). Това стана днес, 21 май 2018 г.

Меню