Пентагонът избра SpaceX и ULA за доставчици на ракети-носители

78 прочитания

Пентагонът избра компаниите SpaceX и United Launch Alliance (ULA) за доставчици на ракети-носители за изстрелване на военни спътници. Това бе обявено вчера, 7 август 2020 г.

Изборът става по програмата NSSL Phase 2, като в нейните рамки трябва да бъдат избрани доставчици на ракети-носители в периода 2022 – 2027 г. Първоначално военното ведомство на САЩ поръчва две изстрелвания от ULA за $337 млн. и едно изстрелване от SpaceX за $316 млн.

Няма твърд брой на сателитите, които ще бъдат изстреляни за петгодишния период на програмата, но от Пентагона съобщават, че той ще е около 34. ULA (джойнтвенчър между Boeing и Lockheed Martin) ще получи 60% от изстрелванията, а останалите 40% ще се изпълнят от SpaceX. Основно става въпрос за изстрелване на военни комуникационни сателити и разузнавателни спътници, включително такива на геостационарна и полярна орбита.

SpaceX ще извършва изстрелванията с Falcon 9 и Falcon Heavy. ULA ще извършва изстрелванията със своята нова ракета Vulcan Centaur (на илюстрацията), чийто първи тестов пуск се очаква догодина.

Договорът отбелязва важна стъпка за САЩ в отказа от използването на руските ракети двигатели РД-180, които задвижват първата степен на ракетата Atlas V, която ULA широко използва за военни мисии. Пентагонът е задължен от Конгреса на САЩ да не поръчва повече изстрелвания с руски двигатели след края на 2022 г.

През 2018 г. Пентагонът предостави финансиране на четири компании – SpaceX, ULA, Blue Origin и Northrop Grumman, които трябваше да разработят ракети за участие в NSSL Phase 2. На следващата година компаниите подадоха оферти, като Blue Origin предложи своята Blue Glenn, а Northrop Grumman OmegA.

Предложенията на Blue Origin и Northrop Grumman, обаче бяха отхвърлени. За компанията на Джеф Безос Blue Origin, обаче загубата не е пълна, защото първата степен на Vulcan Centaur използва два ракетни двигателя BE-4, които се строят от нея. Не е ясно дали двете компании ще продължат разработките на двете ракети на чисто частни начела.

Свързани теми

Предишна публикация
Първият регулярен полет с Crew Dragon ще стане факт след 23 октомври
Следваща публикация
Полетя технологичният демонстратор на Starship
78 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Stratolaunch Systems обяви, че разработва семейство от ракетни системи

Американската компания Stratolaunch Systems заяви, че разработва семейство от ракетни системи, които да се използват заедно с гигантския самолет, който компанията разработва, за извеждане на товари и хора на орбита.

Virgin Galactic достигна до космоса

Ракетоплана VSS Unity на компанията Virgin Galactic успя да достигне до космоса по време на изпитателен полет, който стана факт днес, 13 декември 2018 г. На борда му се е намирал двучленен екипаж.

Нов успешен пуск на Falcon 9

Ракетата носител Falcon 9 извърши пореден успешен пуск, като изведе на орбита 10 комуникационни спътника. Изстрелването стана факт днес, 30 март 2018 г. от космодрума Ванденберг, Калифорния.

Меню