Пентагонът избра SpaceX и ULA за доставчици на ракети-носители

54 прочитания

Пентагонът избра компаниите SpaceX и United Launch Alliance (ULA) за доставчици на ракети-носители за изстрелване на военни спътници. Това бе обявено вчера, 7 август 2020 г.

Изборът става по програмата NSSL Phase 2, като в нейните рамки трябва да бъдат избрани доставчици на ракети-носители в периода 2022 – 2027 г. Първоначално военното ведомство на САЩ поръчва две изстрелвания от ULA за $337 млн. и едно изстрелване от SpaceX за $316 млн.

Няма твърд брой на сателитите, които ще бъдат изстреляни за петгодишния период на програмата, но от Пентагона съобщават, че той ще е около 34. ULA (джойнтвенчър между Boeing и Lockheed Martin) ще получи 60% от изстрелванията, а останалите 40% ще се изпълнят от SpaceX. Основно става въпрос за изстрелване на военни комуникационни сателити и разузнавателни спътници, включително такива на геостационарна и полярна орбита.

SpaceX ще извършва изстрелванията с Falcon 9 и Falcon Heavy. ULA ще извършва изстрелванията със своята нова ракета Vulcan Centaur (на илюстрацията), чийто първи тестов пуск се очаква догодина.

Договорът отбелязва важна стъпка за САЩ в отказа от използването на руските ракети двигатели РД-180, които задвижват първата степен на ракетата Atlas V, която ULA широко използва за военни мисии. Пентагонът е задължен от Конгреса на САЩ да не поръчва повече изстрелвания с руски двигатели след края на 2022 г.

През 2018 г. Пентагонът предостави финансиране на четири компании – SpaceX, ULA, Blue Origin и Northrop Grumman, които трябваше да разработят ракети за участие в NSSL Phase 2. На следващата година компаниите подадоха оферти, като Blue Origin предложи своята Blue Glenn, а Northrop Grumman OmegA.

Предложенията на Blue Origin и Northrop Grumman, обаче бяха отхвърлени. За компанията на Джеф Безос Blue Origin, обаче загубата не е пълна, защото първата степен на Vulcan Centaur използва два ракетни двигателя BE-4, които се строят от нея. Не е ясно дали двете компании ще продължат разработките на двете ракети на чисто частни начела.

Свързани теми

Предишна публикация
Полетя технологичният демонстратор на Starship
Следваща публикация
Първият регулярен полет с Crew Dragon ще стане факт след 23 октомври
54 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Екипажът на Союз МС-06 се приземи успешно

54-ият екипаж на Международната космическа станция (МКС) успешно се завърна на Земята. Спускаемата капсула на космическия кораб Союз МС-06 се приземи успешно в Казахстан рано сутринта днес, 28 февруари 2018 г.

Японски милиардер и хора на изкуството ще полетят около Луната на борда на BFR

Японски милиардер и група творци ще бъдат първите цивилни пасажери, които ще полетят около Луната на борда на апарата BFR на американската компания SpaceX. Това обяви основателя на компанията Илон Мъск късно вчера, 17 септември 2018 г.

SpaceX с ново успешно изстрелване

Компанията SpaceX успешно изстреля своята ракета носител Falcon 9 на 22 февруари 2018 г. На борда на ракетата имаше испански военен спътник и два експериментални микросателита за разпространение на интернет.

Меню