NASA даде разрешение за първи полет Dream Chaser до МКС

38 прочитания

NASA даде разрешение на Sierra Nevada Corporation (SNC) да извърши първия товарен полет до Международната космическа станция (МКС) с техния апарат Dream Chaser в края на 2020 г.

SNC съобщава, че NASA са одобрили всичко направено от компанията до сега и са дали формално разрешение за подготовката и извършването на товарен полет до МКС с апарата за многократна употреба Dream Chaser. Мисията ще бъде изпълнена в края на 2020 г. с ракета носител Atlas 5.

Компанията SNC спечели поръчка в рамките на програмата CRS-2 (Commercial Resupply Services 2) за изпълнението на шест транспортни полета до МКС. Такива услуги в момента предоставят и Orbital ATK и SpaceX.

От SNC уточняват, че макар и да са спечелили поръчката преди две години, NASA одобрява отделни стъпки в мисията.

Мисията, която ще бъде и първия космически полет на Dream Chaser, ще бъде реална задача по транспортиране на товари за МСК. Orbital ATK и SpaceX, които експлоатират съответно космическите апарати Cygnus и Dragon, извършиха първо тестови мисии.

Dream Chaser в началото се разработваше ката пилотируема совалка за многократна употреба, но в последствие се преработи в автономен апарат, който да се използва за товарни полети. То може да превозва товар с маса до 5500 kg. (от тях 5000 kg са херметично затворени, а останалите се превозват извън корпуса в отделен модул) и да връща от орбита товари с маса до 2000 kg., като може да каца на стандартни летища.

SNC в момента строи първия апарат от типа, като в средата на годината предстои преглед на конструкцията и отстраняване на различни недостатъци, които се открият.

Миналият ноември прототипът на Dream Chaser изпълни автономно кацане без работещ двигател, след като бе издигнат във въздуха от вертолет.

Свързани теми

Предишна публикация
NASA планира спиране на финансирането на МКС към 2025 г.
Следваща публикация
Успешно тестваха ракетата носител Falcon Heavy
38 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Орелът кацна

20 юли 1969 г.
04:06:28:07 (4 дни, 6 часа, 28 минути и 7 секунди след старта)
“Eagle, Хюстън, ако ме чувате, имате GO за начало на активно снижение!”

Мисията Crew-2 излетя към МКС

Мисията Crew-2 бе изстреляна успешно днес, 23 април 2021 г. към Международната космуческа станция (МКС).…
Меню