NASA даде разрешение за първи полет Dream Chaser до МКС

38 прочитания

NASA даде разрешение на Sierra Nevada Corporation (SNC) да извърши първия товарен полет до Международната космическа станция (МКС) с техния апарат Dream Chaser в края на 2020 г.

SNC съобщава, че NASA са одобрили всичко направено от компанията до сега и са дали формално разрешение за подготовката и извършването на товарен полет до МКС с апарата за многократна употреба Dream Chaser. Мисията ще бъде изпълнена в края на 2020 г. с ракета носител Atlas 5.

Компанията SNC спечели поръчка в рамките на програмата CRS-2 (Commercial Resupply Services 2) за изпълнението на шест транспортни полета до МКС. Такива услуги в момента предоставят и Orbital ATK и SpaceX.

От SNC уточняват, че макар и да са спечелили поръчката преди две години, NASA одобрява отделни стъпки в мисията.

Мисията, която ще бъде и първия космически полет на Dream Chaser, ще бъде реална задача по транспортиране на товари за МСК. Orbital ATK и SpaceX, които експлоатират съответно космическите апарати Cygnus и Dragon, извършиха първо тестови мисии.

Dream Chaser в началото се разработваше ката пилотируема совалка за многократна употреба, но в последствие се преработи в автономен апарат, който да се използва за товарни полети. То може да превозва товар с маса до 5500 kg. (от тях 5000 kg са херметично затворени, а останалите се превозват извън корпуса в отделен модул) и да връща от орбита товари с маса до 2000 kg., като може да каца на стандартни летища.

SNC в момента строи първия апарат от типа, като в средата на годината предстои преглед на конструкцията и отстраняване на различни недостатъци, които се открият.

Миналият ноември прототипът на Dream Chaser изпълни автономно кацане без работещ двигател, след като бе издигнат във въздуха от вертолет.

Свързани теми

Предишна публикация
NASA планира спиране на финансирането на МКС към 2025 г.
Следваща публикация
Успешно тестваха ракетата носител Falcon Heavy
38 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Пасажерите на Blue Origin ще плащат $200 000 – 300 000 за полет

Бъдещите космически туристи, които ще се возят на космическата ракета New Shepard на компанията Blue Origin ще заплащат по $200 000 до $300 000 на полет. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници, запознати с плановете на компанията.

Удар между първа и втора степен на ракетата-носител е причина за инцидента със Союз МС-10

Удар между един от блоковете на първата степен на ракетата-носител Союз-ФГ с втората ѝ степен е причина за инцидента от 11 октомври 2018 г., когато на орбита трябваше да бъде изведен космическия кораб Союз МС-10.

NASA възнамерява да прати хора на Луната през 2028 г.

NASA ще изпрати хора на Луната през 2028 г., като технологиите, които ще се използват там ще спомогнат за провеждането на пилотируема мисия до Марс в десетилетието след 2030 г. Това е заявил вчера, 11 март 2019 г., директорът на NASA Джим Брайденстайн (на снимката), след като Белия дом обяви проектобюджета на агенцията за 2020 г.

Меню