NASA даде разрешение за първи полет Dream Chaser до МКС

29 прочитания

NASA даде разрешение на Sierra Nevada Corporation (SNC) да извърши първия товарен полет до Международната космическа станция (МКС) с техния апарат Dream Chaser в края на 2020 г.

SNC съобщава, че NASA са одобрили всичко направено от компанията до сега и са дали формално разрешение за подготовката и извършването на товарен полет до МКС с апарата за многократна употреба Dream Chaser. Мисията ще бъде изпълнена в края на 2020 г. с ракета носител Atlas 5.

Компанията SNC спечели поръчка в рамките на програмата CRS-2 (Commercial Resupply Services 2) за изпълнението на шест транспортни полета до МКС. Такива услуги в момента предоставят и Orbital ATK и SpaceX.

От SNC уточняват, че макар и да са спечелили поръчката преди две години, NASA одобрява отделни стъпки в мисията.

Мисията, която ще бъде и първия космически полет на Dream Chaser, ще бъде реална задача по транспортиране на товари за МСК. Orbital ATK и SpaceX, които експлоатират съответно космическите апарати Cygnus и Dragon, извършиха първо тестови мисии.

Dream Chaser в началото се разработваше ката пилотируема совалка за многократна употреба, но в последствие се преработи в автономен апарат, който да се използва за товарни полети. То може да превозва товар с маса до 5500 kg. (от тях 5000 kg са херметично затворени, а останалите се превозват извън корпуса в отделен модул) и да връща от орбита товари с маса до 2000 kg., като може да каца на стандартни летища.

SNC в момента строи първия апарат от типа, като в средата на годината предстои преглед на конструкцията и отстраняване на различни недостатъци, които се открият.

Миналият ноември прототипът на Dream Chaser изпълни автономно кацане без работещ двигател, след като бе издигнат във въздуха от вертолет.

Свързани теми

Предишна публикация
Успешно тестваха ракетата носител Falcon Heavy
Следваща публикация
NASA планира спиране на финансирането на МКС към 2025 г.
29 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

NASA в ерата на Байдън

След oспорвани избори и продължително броене на гласовете вече е ясно, че следващият американски президент…

Авиокаст: Епизод 7

Ето го и епизод 7 на „Авиокаст“, в който говорим за много неща, но най-вече…

Союз МС-12 се скачи с МКС

Космическият кораб Союз МС-12 се скачи успешно с Международната космическа станция (МКС). Това стана рано сутринта днес, 15 март 2019 г.

Екипажът на Союз МС-07 се завърна на земята

55-ият екипаж на Международната космическа станция (МКС) успешно се завърна на Земята. Спускаемата капсула на космическия кораб Союз МС-07 се приземи успешно в Казахстан днес, 3 юни 2018 г., следобед.

Меню