Индонезия е подписала договора за Су-35

34 прочитания

Русия и Индонезия са подписали договора за доставката на 11 многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава агенцията „Интерфакс”, цитирайки собствени източници в индонезийската столица Джакарта.

Не е ясно кога точно е бил подписан договора, чийто параметри бяха финализирани още през миналото лято. Тогава бе уточнено, че 11-те Су-35 ще бъдат доставени в рамките на две години след подписване на сделката, а тя е на стойност $1,14 млрд., като приблизително половината сума ще бъде платена с бартерно споразумение.

Официалните причини да не се подписва сделката не се съобщават, но според неофициални руски източници е имало сериозен натиск от САЩ да не се инвестира в руска техника и е било направено контра предложение за покупка на още употребявани изтребители F-16.

Индонезия купува Су-35 за замяна на своите остарели леки изтребители F-5E/F Tiger II, които в момента са част от 14-та ескадрила, базирана на остров Ява. В момента по щат там има осем F-5E и три F-5F, но реално са изправни само част от тях.

Според по-ранно съобщението на индонезийското МО, 11-те Су-35 ще въоръжат 11-та ескадрила на ВВС на страната, която в момента разполага с 11 броя Су-30МК и пет Су-27СКМ. Въпросните машини ще въоръжат 14-та ескадрила, която от своя страна ще пенсионира своите F-5.

Индонезия ще стане втория експортен клиент на Су-35 след Китай, който през ноември 2015 г. подписа договор за 24 изтребителя. Тяхната доставка започна през декември 2016 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Пуснаха обществена поръчка за ремонт на двигатели за L-39
Следваща публикация
Белгия започва да оценява офертите за нов изтребител
34 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Чакаме решението на КЗК и продължаваме с РСК „МиГ”

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че повереното му министерство ще изчака решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и след това ще продължи директните преговори с РСК „МиГ”. Това каза той днес, 28 декември 2017 г. в сутрешния блок на БНТ1.

Румъния подписва за още пет F-16 от Португалия

Румъния ще подпише договор за покупката на още пет употребявани изтребители F-16 от Португалия в края на тази или началото на следващата година. Това е заявил румънския военен министър Габриел Леш на пресконференция, която се е провела днес, 19 април 2019 г.

Меню