Алжир е започнал да получава МиГ-29М/М2

640 прочитания

Алжир е започнал да получава наскоро своите изтребители МиГ-29М/М2. За това съобщава местният специализиран сайт menadefense.net.

Според изданието, първата партида, е пристигнала в Алжир преди няколко седмици в разглобен вид и скоро се очаква да започнат полети с новодоставените изтребители.

Няма официална информация за това, какви количества МиГ-29М/М2 е закупила африканската страна. По неофициални данни, в рамките на авиационното изложение МАКС 2019 са били подписани два договора между „Рособоронэкспорт” и алжирското правителство. Единият е бил за ескадрила МиГ-29, а другият за ескадрила Су-30МКА.

Според menadefense.net алжирските МиГ-29М/М2 са в конфигурация сходна на тази, която бе доставена на Египет (на снимката). МиГ-29М/М2 е версия на палубните МиГ-29К/КУБ, но без спирачна кука и сгъваемо крило. Палубната версия се експлоатира от Индия и Русия. МиГ-29М/М2 бе поръчан от Сирия, но доставките не се осъществиха и реално Египет е първи клиент на версията, а Алжир е вторият.

Между 1999 и 2003 г. Алжир купува около 36 броя употребявани МиГ-29 (Изделие 9-13 и 9-51) от Беларус и Украйна. През 2006 г. е сключена сделка за 34 броя МиГ-29СМТ/УБТ, но след разногласия с руската страна, относно влагането на употребявани части в новопроизведените самолети, сделката бе развалена, а машините се озоваха в руските ВКС.

В момента, ВВС на страната експлоатират типа в едно крило, което има две ескадрили. Явно едната от тези ескадрили ще бъде подменена с новопроизведените изтребители.

Свързани теми

Предишна публикация
Страните от НАТО трябва да се ориентират към операции с F-35
Следваща публикация
Китай се оказа с огромна поръчка за руски вертолети
640 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Плевнелиев: Ако се откажем от F-16, това е национален провал

Бившият президент Росен Плевнелиев (2012 – 2017) начерта апокалиптични картини, ако се стигне до отказ от покупката на F-16 и заяви, че това ще е национален провал, който ще доведе до геополитическа изолация. Това каза той днес, 9 юни 2019 г. в предаването „Денят започва“ по БНТ1.

Заместник-министър Запрянов: Генерал Стойков и неговия екип определиха орязването на пакета за F-16

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който бе натоварен с преговорния процес, заяви, че орязването по проекта за покупка на F-16, е плод на преценка на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Това Запрянов каза днес, 11 юли 2019 г., в сутрешния блок на bTV.

Нигерия се готви да получи JF-17

Нигерийските ВВС се готви да готвят да получат първите три леки еднодвигателни изтребители JF-17. Това…

Все още няма договор за Су-35 с Египет

Процесът по продажба на Су-35 е напреднал, но все още няма подписан договор. Това е съобщил днес, 26 март 2019 г. заместник-директорът на „Рособоронэкспорт” Сергей Корнев, цитиран от „Интерфакс”.

Унгария модернизира своите Gripen

Унгарското правителство сключи договор с шведската агенцията за отбранителна аквазиция FMV за модернизация на унгарските…
Меню