Японски F-35A изчезна над Тихия океан

1K прочитания

Изтребител F-35A от състава на японските ВВС изчезна над Тихия океан по време на тренировъчна задача. Стартирана е операция по търсене и спасяване. Това стана днес, 9 април 2019 г.

Самолетът, заедно с още три машини от същия тип, е излетял от авиобаза Мисава, намираща се на тихоокеанското крайбрежие в северната част на основния японски остров Хоншу. Тренировъчната задача е започнала около 19,00 часа местно време.

Връзката с изчезналия изтребител е била загубена около 19,27 часа местно време, когато той се е намирал на около 135 km навътре в Тихия океан. Самолетът е бил изгубен и от радарите. Не се съобщава екипажът да е съобщил за проблеми на борда.

Веднага е стартирана операция по търсене и спасяване с участието на кораби, самолети и вертолети, но за сега няма резултат от нея.

Японското МО е съобщило, че спира полетите с останалите налични F-35A до изясняването на детайлите около инцидента. От производителя Lockheed Martin са заявили, че следят случая и са готови да реагират.

Ако действително се касае за инцидент със загубен изтребител, то това ще е втората разбил се F-35 от началото на експлоатацията му. Миналият септември в САЩ аварира F-35B от състава на Корпуса на морската пехота. Пилотът тогава се катапултира успешно.

Япония разполагаше с 13 броя F-35A, някои от които са сглобени по лиценз в страната от Mitsubishi Heavy Industries. Само преди две седмици бе обявено, че 302-ра ескадрила, към която се числи изчезналият изтребител, е достигнала първоначално ниво на бойна готовност.

Япония в момента е поръчала 42 броя F-35A. През миналия декември страната обяви планове да купи още 105 броя F-35 – 42 от които във варианта F-35B, а останалите конвенционалния F-35A.

Свързани теми

Предишна публикация
Тръмп заплаши с наказателни мита Airbus
Следваща публикация
Полша купува AW101
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Румъния получи последните три F-16

Румънските ВВС официално получиха последните си три изтребителя F-16. Машините бяха предадени на церемония днес, 27 септември 2017 г., в португалската авиобаза Монте Реал.

Правителството поиска официално мандат от Парламента за преговори за F-16

Правителството поиска от Народното събрание официален мандат за преговори за закупуването на изтребители F-16 от САЩ. Това стана на закрито заседание, което се проведе днес, 9 януари 2019 г.

Катастрофиралият Boeing 737 Max е имал проблеми със сензорите за измерване на скоростта

Катастрофиралият Boeing 737 Max 8 на индонезийската авиокомпания Lion Air е имал проблеми със сензорите за определяне на приборната скорост (популярно известни като „Тръба на Пито”) в последните си четири полета. Това са съобщили от индонезийските разследващи органи, цитирани от Reuters.

30 години МиГ-21бис в България

В началото на 80-те МиГ-21 вече не е най-способният български изтребител, но остава най-многобройният през цялото десетилетие, с нови попълнения на авиопарка. През 1978 г. в ПВО и ВВС постъпва първата ескадрила прехващачи МиГ-23 от варианта МФ, допълнени от варианта МЛА през 1982 и МЛД през 1984–1985 г. в 18-и иап в Доброславци. Превъоръжаването с бойни самолети от трето поколение за изтребителната авиация обаче свършва дотук, защото се оказва прекалено скъпо начинание. За да се компенсира недостигът на качеството, се налага да се заложи на количеството, при това на изключително ниска цена.

Меню