Японски F-35A изчезна над Тихия океан

1K прочитания

Изтребител F-35A от състава на японските ВВС изчезна над Тихия океан по време на тренировъчна задача. Стартирана е операция по търсене и спасяване. Това стана днес, 9 април 2019 г.

Самолетът, заедно с още три машини от същия тип, е излетял от авиобаза Мисава, намираща се на тихоокеанското крайбрежие в северната част на основния японски остров Хоншу. Тренировъчната задача е започнала около 19,00 часа местно време.

Връзката с изчезналия изтребител е била загубена около 19,27 часа местно време, когато той се е намирал на около 135 km навътре в Тихия океан. Самолетът е бил изгубен и от радарите. Не се съобщава екипажът да е съобщил за проблеми на борда.

Веднага е стартирана операция по търсене и спасяване с участието на кораби, самолети и вертолети, но за сега няма резултат от нея.

Японското МО е съобщило, че спира полетите с останалите налични F-35A до изясняването на детайлите около инцидента. От производителя Lockheed Martin са заявили, че следят случая и са готови да реагират.

Ако действително се касае за инцидент със загубен изтребител, то това ще е втората разбил се F-35 от началото на експлоатацията му. Миналият септември в САЩ аварира F-35B от състава на Корпуса на морската пехота. Пилотът тогава се катапултира успешно.

Япония разполагаше с 13 броя F-35A, някои от които са сглобени по лиценз в страната от Mitsubishi Heavy Industries. Само преди две седмици бе обявено, че 302-ра ескадрила, към която се числи изчезналият изтребител, е достигнала първоначално ниво на бойна готовност.

Япония в момента е поръчала 42 броя F-35A. През миналия декември страната обяви планове да купи още 105 броя F-35 – 42 от които във варианта F-35B, а останалите конвенционалния F-35A.

Свързани теми

Предишна публикация
Тръмп заплаши с наказателни мита Airbus
Следваща публикация
Полша купува AW101
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС на САЩ използвахa за първи път в реални бойни условия F-35A

ВВС на САЩ са използвали за първи път в реални бойни условия своите F-35A. От Пентагона съобщиха вчера, 30 април 2019 г., че два изтребителя от този тип са нанесли удари по тунели и складове за оръжие на „Ислямска държава” на територията на Ирак.

Катастрофа в Невада вероятно разкри нов секретен самолет на САЩ

Самолет собственост на ВВС на САЩ е катастрофирал в изпитателен полигон в Невада. Пилотът му е загинал, а отказът на Пентагона да съобщи типа на авариралата машина повдига въпроси за наличието на нов секретен пилотируем самолет, който се изпитва в Съединените щати.

80% от наличните F-35 продължава да летят, останалите ще чакат подмяна на горивопроводи

Около 80% от наличните изтребители от пeто поколение Lockheed Martin F-35 са получили разрешение да продължат с летателните си операции, но останалите трябва да преминат през подмяна на горивопроводите. Това е станало ясно, след прегледа на целия флот от F-35, който бе извършен през миналата седмица.

Правителството даде мандат на Каракачанов да подпише за F-16

Министерски съвет прие доклад за преговорите по покупката на осем F-16C/D Block 70 и даде мандат за подписването на четири договора свързани с придобиването на изтребителите, които ще са на обща стойност $1,256 млрд. (2,2 млрд. лева). Това стана на правителствено заседание проведено днес, 10 юли 2019 г.

Меню