Белгия започва да оценява офертите за нов изтребител

41 прочитания

Белгийското МО получи получи на 14 февруари 2018 г. окончателните оферти на британското военно ведомство за Eurofighter Typhoon и на САЩ за F-35A.

Офертите ще бъдат оценявани от екип от 33-ма специалисти (трима са от финансовото ведомство на страната, останалите са от белгийското МО), които са разделени в седем отделни екипа, които ще оценят седемте основни критерия, които от своя страна ще носят различна тежест в крайната оценка.

С най-голяма тежест е критерия за цена на придобиване и експлоатация – 33%. Техническите характеристики носят 21% от крайната оценка, а 16% от оценката идва от критерия „военна кооперация”. 10% от оценката е на база индустриалното сътрудничество, 8% идва от възможността на платформата да бъде подобрявана в бъдеще, 6% идва от простотата на експлоатация и възможността за базиране зад граница и последните 6% от оценката ще дойдат за логистичната поддръжка.

Eurofighter и F-35A останаха единствените кандидати, след като Boeing и Saab се отказаха да предлагат Super Hornet и Gripen E/F, а Франция избра да не участва пряко в процеса, а да се опита да предложи на Белгия директна сделка за Rafale, която включва дълбока кооперация между двете страни при производството на изтребителя и във военно отношение.

Ден преди да бъдат предадени финалните оферти в конкурса производителя на Rafale Dassault демонстративно подписа споразумения с 13 белгийски компании, с които се планира индустриално сътрудничество в обем €20 млрд. за следващите 20 години.

Белгия иска да купи 34 нови многоцелеви изтребители за не повече от €3,573 млрд. Има обаче съмнения, че наличните в момента оферти ще се вместят в този бюджет, след като се разбра, че ориентировъчната цена на американската оферта ще е с около €2 млрд. по-висока. Формално, Белгия не е правно задължена да избере който и да е от двата изтребителя.

Свързани теми

Предишна публикация
Индонезия е подписала договора за Су-35
Следваща публикация
Още 114 Ка-52 за ВКС на Русия
41 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Румъния получи още два F-16 MLU

Румънските ВВС получиха още два употребявани F-16 MLU, които се присъединяват към вече наличните 14…

Тайван се интересува от F-16V

Тайван се е отказал от желанията си да купува F-35 и вместо това ще се опита да издейства сделка от САЩ за 66 броя F-16V. Това съобщава местната информационна агенция UDN.

Покупката на изтребители е фарс

През юли Словакия избра да купи 14 броя F-16 Block 70/72 на стойност от малко под €1,6 млрд. Ситуацията там придоби неочакван обрат, когато на 30 ноември 2018 г. словашкото МО съобщи, че е подписало договори за покупката, а по-късно същия ден министър-председателя на страната заяви, че тези договори са невалидни, защото не те не са били съгласувани. Индикациите, че вътре в коалиционното словашко правителство има много противоречия, включително и за покупката на изтребители, са много.

Авиокаст: Епизод 15

На фона на ескалиращата война в Украйна след руската инвазия там, усилено се заговори за…

Плевнелиев смята, че армията ще спечели от отлагането на изтребителната програма

Бившият президент Росен Плевнелиев смята, че Българската армия може само да спечели от това, че парламента е върнал проекта за нов боен самолет. Това заявява той в интервю за вестник „24 часа” публикувано днес, 8 октомври 2017 г.

Меню