Белгия започва да оценява офертите за нов изтребител

43 прочитания

Белгийското МО получи получи на 14 февруари 2018 г. окончателните оферти на британското военно ведомство за Eurofighter Typhoon и на САЩ за F-35A.

Офертите ще бъдат оценявани от екип от 33-ма специалисти (трима са от финансовото ведомство на страната, останалите са от белгийското МО), които са разделени в седем отделни екипа, които ще оценят седемте основни критерия, които от своя страна ще носят различна тежест в крайната оценка.

С най-голяма тежест е критерия за цена на придобиване и експлоатация – 33%. Техническите характеристики носят 21% от крайната оценка, а 16% от оценката идва от критерия „военна кооперация”. 10% от оценката е на база индустриалното сътрудничество, 8% идва от възможността на платформата да бъде подобрявана в бъдеще, 6% идва от простотата на експлоатация и възможността за базиране зад граница и последните 6% от оценката ще дойдат за логистичната поддръжка.

Eurofighter и F-35A останаха единствените кандидати, след като Boeing и Saab се отказаха да предлагат Super Hornet и Gripen E/F, а Франция избра да не участва пряко в процеса, а да се опита да предложи на Белгия директна сделка за Rafale, която включва дълбока кооперация между двете страни при производството на изтребителя и във военно отношение.

Ден преди да бъдат предадени финалните оферти в конкурса производителя на Rafale Dassault демонстративно подписа споразумения с 13 белгийски компании, с които се планира индустриално сътрудничество в обем €20 млрд. за следващите 20 години.

Белгия иска да купи 34 нови многоцелеви изтребители за не повече от €3,573 млрд. Има обаче съмнения, че наличните в момента оферти ще се вместят в този бюджет, след като се разбра, че ориентировъчната цена на американската оферта ще е с около €2 млрд. по-висока. Формално, Белгия не е правно задължена да избере който и да е от двата изтребителя.

Свързани теми

Предишна публикация
Индонезия е подписала договора за Су-35
Следваща публикация
Още 114 Ка-52 за ВКС на Русия
43 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Откриха новата учебна година във ВВС

Новата учебна 2018 година бе открита тържествено във всички военни формирования на Военновъздушните сили. При откриването в авиобаза Граф Игнатиево присъстваше командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Това съобщават от ВВС.

Полковник Русев: Решението за изтребителя бе политическо, експертизата бе игнорирана

Заместник-командира на авиобаза Граф Игнатиево полковник Николай Русев директно заяви, че решението за покупката на F-16 е било чисто политическо и експертното мнение не е било зачетено. Това каза той днес, 29 май 2019 г., в ефира на БНТ1.

Полетя вторият прототип на Gripen E

Вторият прототип на изтребителя Gripen E, с борден номер 39-9, изпълни своя първи полет днес, 26 ноември 2018 г. Това съобщават от компанията производител Saab.

Меню