Су-57 няма да участват във военните действия в Сирия

19 прочитания

Прототипите на многоцелевия изтребител от следващо поколение Су-57, които се намират в момента в Сирия, няма да участват пряко в бойните действия там, а ще тестват различни свои системи в реалистични условия. Това съобщава днес, 26 февруари 2018 г. руският вестник „Коммерсантъ”.

Според вестникa използване на въоръжение по реални цели в Сирия не стои на дневен ред и изтребителите не са там за да усилват руската групировка в страната. Вместо това ще бъдат тествани различни системи на самолета, включително системата за радиоелектронна борба и бордните сензори. От публикацията не става ясно как тези системи ще бъдат изпробвани.

Вестникът посочва още, че изпращането на прототипите на Су-57 в Сирия е и демонстрация на възможности на руския военно-промишлен комплекс. Вестникът заявява и че сирийската командировка може да е опит за раздвижване на сделката с Индия, където трябва да бъде пласиран варианта на Су-57 известен като FGFA.

„Коммерсантъ” съобщава още, че в Сирия са наистина четири броя Су-57, позовавайки се на неофициална информация с която разполага. Първите два са били прехвърлени на 21 февруари, а следващите два на 23 февруари. Полетите в Близкоизточната страна са част от изпитателната програма на изтребителя.

От ОАК са коментирали за вестника, че нямат нищо общо с операцията в Сирия, а от руското МО не са дали никакъв коментар на запитванията.

Според източници на „Коммерсантъ”, решението за прехвърлянето на изтребителя в Сирия е било взето през август миналата година.

Русия превърна Сирия в своеобразен полигон за изпитания на практически всички свои модерни бойни самолети и вертолети. През страната преминаха Су-30СМ, Су-34, Су-35, МиГ-29СМТ, Ми-28Н, Ка-52, Ми-35М и други.

Свързани теми

Предишна публикация
Грешни действия на екипажа са довели до свалянето на израелския F-16I
Следваща публикация
Boeing и Embraer правят отделна компания за производство на пътнически самолети
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

РСК „МиГ” и МО влязоха в колизия около казуса с двигателите за МиГ-29

Българското Министерство на отбраната и руската компания РСК „МиГ” влязоха в задочен спор около доставените 10 двигателя РД-33, които се оказаха проблемни и повечето от които не са в експлоатация.

TAI получи над $1 млрд. за работа по TFX

Турската компания TAI е получила 4,8 млрд. турски лири (около $1,16 млрд.) за финансиране на първоначалната фаза на проектиране на проека за изтребител от следващо поколение TF-X. Това съобщава турското издание Daily Sabah.

Япония се сбогува с F-4

Последната строева ескадрила на японските ВВС, която лети на изтребителя F-4 Phantom проведе церемония по…

Индия ще купува още МиГ-29 от Русия

Индия има намерение да купи 21 изтребителя МиГ-29 от Русия и след това да ги модернизира до стандарта UPG. Това съобщава индийският вестник The Economic Times, позовавайки се на собствени източници.

Индия се оттегля от FGFA

Индия се оттегля от програмата FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft), в рамките на която трябваше да се създаде индийски вариант на руския изтребител от следващо поколение Су-57 (Т-50). Това съобщава индийския вестник Business Standard.

Меню