Су-57 няма да участват във военните действия в Сирия

19 прочитания

Прототипите на многоцелевия изтребител от следващо поколение Су-57, които се намират в момента в Сирия, няма да участват пряко в бойните действия там, а ще тестват различни свои системи в реалистични условия. Това съобщава днес, 26 февруари 2018 г. руският вестник „Коммерсантъ”.

Според вестникa използване на въоръжение по реални цели в Сирия не стои на дневен ред и изтребителите не са там за да усилват руската групировка в страната. Вместо това ще бъдат тествани различни системи на самолета, включително системата за радиоелектронна борба и бордните сензори. От публикацията не става ясно как тези системи ще бъдат изпробвани.

Вестникът посочва още, че изпращането на прототипите на Су-57 в Сирия е и демонстрация на възможности на руския военно-промишлен комплекс. Вестникът заявява и че сирийската командировка може да е опит за раздвижване на сделката с Индия, където трябва да бъде пласиран варианта на Су-57 известен като FGFA.

„Коммерсантъ” съобщава още, че в Сирия са наистина четири броя Су-57, позовавайки се на неофициална информация с която разполага. Първите два са били прехвърлени на 21 февруари, а следващите два на 23 февруари. Полетите в Близкоизточната страна са част от изпитателната програма на изтребителя.

От ОАК са коментирали за вестника, че нямат нищо общо с операцията в Сирия, а от руското МО не са дали никакъв коментар на запитванията.

Според източници на „Коммерсантъ”, решението за прехвърлянето на изтребителя в Сирия е било взето през август миналата година.

Русия превърна Сирия в своеобразен полигон за изпитания на практически всички свои модерни бойни самолети и вертолети. През страната преминаха Су-30СМ, Су-34, Су-35, МиГ-29СМТ, Ми-28Н, Ка-52, Ми-35М и други.

Свързани теми

Предишна публикация
Грешни действия на екипажа са довели до свалянето на израелския F-16I
Следваща публикация
Boeing и Embraer правят отделна компания за производство на пътнически самолети
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът Борисов: F-16 е по-добър

Премиерът Бойко Борисов заяви, че F-16 Block 70 е по-добър самолет от всички останали, които ни се предлагат. Така той предопределя избора за нов изтребител за ВВС, макар и да повтори на няколко пъти, че не желае да се меси в решението на комисията. Това каза той днес, 14 декември 2018 г., пред репортери в Брюксел.

Меню