Великобритания разговаря с Швеция за създаване на боен самолет от следващо поколение

36 прочитания

Великобритания е започнала разговори с Швеция около възможното партньорство около създаването на боен самолет от следващо поколение. Това съобщава изданието Financial Times.

Великобритания се очаква скоро да обяви своята дългосрочна стратегия за развитието на бойната си мощ, в рамките на които да е включена и създаването на боен самолет от следващо поколение, който да замени Eurofighter Typhoon след 2040 г. Очаква се по потенциалния проект да започне да се работи след 2020 г.

Британското правителство все още не е дало зелена светлина на стратегията, но се очаква това да стане факт скоро, а целта да бъде запазването на потенциала на британската авиационна индустрия.

Няколко източника на Financial Times съобщават, че Швеция и местната компания Saab се разглеждат като най-вероятни партньори в новия британски проект и вече са били проведени серия от неформални разговори между двете страни, които са преминали добре. Швеция също ще трябва да замени своите изтребители Gripen, но това вероятно ще стане към 2050 г.

По-рано през годината Франция и Германия се споразумяха да работят съвместно по проект за създаване на боен самолет от следващо поколение, който бе наречен FCAS (Future Combat Air System). Очаква се той да влезе на въоръжение около 2040 г. Двете страни не изключват да си партнират и с други европейски държави, но заявиха, че водеща роля в проекта ще имат само те, което оставя Великобритания в потенциалната роля на второстепенен партньор.

Вчера, 5 юли 2018 г., британската компания BAE Systems е провела серия презентации пред журналисти, относно плановете си за създаване на боен самолет от следващо поколение. Били са представени и няколко варианта за това как може да изглежда един бъдещ боен самолет.

Свързани теми

Предишна публикация
Два милиона часа за AW139
Следваща публикация
Румънски МиГ-21 LanceR катастрофира по време на демонстрация
36 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Новият изтребител – три и половина оферти, политическо решение в края и без Израел

Министерство на отбраната получи четири оферти от три страни по проекта за нов боен самолет, а заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов каза, че в крайна сметка ще се касае за политическо решение, което ще бъде взето от военния министър Каракачанов. Това стана днес, 1 октомври 2018 г.

Катар започна плащания по договора за Eurofighter и Hawk

Катар е започнал да прави плащания по сделката за придобиване на 24 многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon и девет реактивни учебно-тренировъчни самолети BAE Systems Hawk. С това практически е започнало изпълнението на договора.

Румъния подписва за още пет F-16 от Португалия

Румъния ще подпише договор за покупката на още пет употребявани изтребители F-16 от Португалия в края на тази или началото на следващата година. Това е заявил румънския военен министър Габриел Леш на пресконференция, която се е провела днес, 19 април 2019 г.

Saab представи първия GlobalEye

Шведската компания Saab представи на церемония днес, 23 февруари 2018 г., първия си самолет за далечно радиолокационно откриване и управление GlobalEye. Машината е предназначена за Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Румъния е получила оферти за допълнителни F-16

Румъния е получила няколко оферти за допълнителни изтребители F-16 и в момента се водят преговори с потенциалните доставчици. Това е заявил румънският военен министър Михай Фифор в петък, 11 май 2018 г.

Меню