Великобритания разговаря с Швеция за създаване на боен самолет от следващо поколение

51 прочитания

Великобритания е започнала разговори с Швеция около възможното партньорство около създаването на боен самолет от следващо поколение. Това съобщава изданието Financial Times.

Великобритания се очаква скоро да обяви своята дългосрочна стратегия за развитието на бойната си мощ, в рамките на които да е включена и създаването на боен самолет от следващо поколение, който да замени Eurofighter Typhoon след 2040 г. Очаква се по потенциалния проект да започне да се работи след 2020 г.

Британското правителство все още не е дало зелена светлина на стратегията, но се очаква това да стане факт скоро, а целта да бъде запазването на потенциала на британската авиационна индустрия.

Няколко източника на Financial Times съобщават, че Швеция и местната компания Saab се разглеждат като най-вероятни партньори в новия британски проект и вече са били проведени серия от неформални разговори между двете страни, които са преминали добре. Швеция също ще трябва да замени своите изтребители Gripen, но това вероятно ще стане към 2050 г.

По-рано през годината Франция и Германия се споразумяха да работят съвместно по проект за създаване на боен самолет от следващо поколение, който бе наречен FCAS (Future Combat Air System). Очаква се той да влезе на въоръжение около 2040 г. Двете страни не изключват да си партнират и с други европейски държави, но заявиха, че водеща роля в проекта ще имат само те, което оставя Великобритания в потенциалната роля на второстепенен партньор.

Вчера, 5 юли 2018 г., британската компания BAE Systems е провела серия презентации пред журналисти, относно плановете си за създаване на боен самолет от следващо поколение. Били са представени и няколко варианта за това как може да изглежда един бъдещ боен самолет.

Свързани теми

Предишна публикация
Румънски МиГ-21 LanceR катастрофира по време на демонстрация
Следваща публикация
Boeing и Embraer правят джойнтвенчър за производство на пътнически самолети
51 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Каракачанов се надява все още на това F-16 да се доставят за три години

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че се надява, че доставката на новите F-16 Block 70 може да стане факт в рамките на 36 месеца след подписването на договора. Това каза той днес, 14 март 2019 г., пред журналисти.

Правителството даде мандат на Каракачанов да подпише за F-16

Министерски съвет прие доклад за преговорите по покупката на осем F-16C/D Block 70 и даде мандат за подписването на четири договора свързани с придобиването на изтребителите, които ще са на обща стойност $1,256 млрд. (2,2 млрд. лева). Това стана на правителствено заседание проведено днес, 10 юли 2019 г.

Какво обсъждаше „Комисията „Gripen” на петото си заседание

На 14 септември 2017 г. Временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет заседава за пети път. На това заседание бяха изслушани бившия служебен военен министър Велизар Шаламанов и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

Константин Попов: Това не е конкурс, решението е политическо

Депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по отбрана в парламента Константин Попов заяви, че решението за избор на нов изтребител е политическо и не може да се говори, че е плод на конкурсна процедура. Това каза той днес, 8 януари 2019 г., на пресконференция на партията му.

Меню