Грешни действия на екипажа са довели до свалянето на израелския F-16I

36 прочитания

Екипажът на сваления израелски многоцелев изтребител F-16I не е действал адекватно и съобразно утвърдените процедури на израелските ВВС, което е довело да поразяването на самолета му. Това се казва в официалното разследване на инцидента, чийто резултати бяха обявени вчера, 25 февруари 2018 г.

Официалният доклад е бил представен на началникът на ГЩ на израелската армия генерал-лейтенант Гади Айзенкот. В него се изтъкват шест основни извода:

1. Планирането на мисията по унищожаване елементите за командване и контрол на иранските безпилотни апарати, разположени в сирийската авиобаза T4 е било добро.

2. Всички системи на борда на сваления F-16I са работили нормално, включително и системата за самозащита, която е дала навременна информация на екипажа за заплахите към машината.

3. По същото време, когато е бил поразен F-16I, в района са се намирали и други израелски бойни самолети, които са изпълнили успешно задачите си при същото ниво на заплахи.

4. Екипажът на поразения изтребител е бил изправен пред дилемата дали да довърши задачата си или да вземе мерки срещу изстреляните зенитни ракети. Стандартната процедура изисква екипажът да се грижи на първо място за своята безопасност и след това за изпълнение на задачата, но в случая екипажът е решил да завърши задачата си, поради което е бил поразен от зенитна ракета.

5. Израелските ВВС са разполагали с достатъчна разузнавателна информация за да се извършат поставената за деня задачи

6. Екипажът е взел правилно решение да напусне ударената машина

Генерал Айзенкот е заявил, че е доволен от цялостното представяне на израелските въоръжени сили по време на събитията от 10 февруари 2018 г., когато първи на територията на страната навлезе БЛА, който бе свален, а след това бяха нанесени два ответни удара по сирийската територия.

В израелските медии се появи доста допълнителна информация, която идва от неназовани източници в израелските въоръжени сили. Те потвърждават, че F-16I е бил свален от зенитна ракета изстреляна от ЗРК С-200, която е била забелязана навреме, но не са били предприети никакви действия за избягването ѝ. Общо в рамките на първия рейд срещу авиобазата Т4 са били изстреляни 13 ракети от различни ЗРК, а при втория рейд, който е бил срещу ПВО системата на Сирия, са изстреляни още 14. Руските сили в страната са останали неутрални.

За сега не е известно към коя ескадрила е принадлежал сваления изтребител, но има основателни предположения, че това е била 201-ва ескадрила базирана в авиобаза Рамон.

Свързани теми

Предишна публикация
Боеготовата авиационна техника в германските въоръжени сили е твърде малко
Следваща публикация
Су-57 няма да участват във военните действия в Сирия
36 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Намаляването на цената на F-16 не е за сметка на качествата му

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че намаляването на цената на изтребителите F-16 не е за сметка на качествата му, но призна, че част от оборудването и услугите по сделката ще бъдат орязани в името на икономиите. Това каза той днес, 2 юли 2019 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

Къде изчезна „офертата“ за нови F-16?

Преди малко повече от месец, в разгара на работата на т.нар. „Комисия Gripen“ в общественото пространство бе лансирана тезата, че през февруари 2017 г. България е получила оферта за новопроизведени изтребители, която не е била разгледана, и това се превърна в една от основните опорни точки срещу проведената процедура по избор на нов боен самолет за ВВС.

Антон Тодоров пренесе атаките за Gripen срещу президентската администрация

Емблематичният депутат от ГЕРБ Антон Тодоров пренесе атаките си по новите изтребители за ВВС от президента Радев към членове на неговата администрация. Днес, 27 септември 2017 г., депутатът обвини началника на кабинета на президента Иво Христов, че е чел класифицирани документи във връзка с предложение за продажба на нови F-16 от страна на Lockheed Martin.

САЩ може да разреши експорта на F-35 в ОАЕ

Обединените арабски емирства (ОАЕ) може да получи разрешение да купи многоцелевия изтребител от следващо поколение F-35. Това съобщава Defense News.

Меню