Грешни действия на екипажа са довели до свалянето на израелския F-16I

36 прочитания

Екипажът на сваления израелски многоцелев изтребител F-16I не е действал адекватно и съобразно утвърдените процедури на израелските ВВС, което е довело да поразяването на самолета му. Това се казва в официалното разследване на инцидента, чийто резултати бяха обявени вчера, 25 февруари 2018 г.

Официалният доклад е бил представен на началникът на ГЩ на израелската армия генерал-лейтенант Гади Айзенкот. В него се изтъкват шест основни извода:

1. Планирането на мисията по унищожаване елементите за командване и контрол на иранските безпилотни апарати, разположени в сирийската авиобаза T4 е било добро.

2. Всички системи на борда на сваления F-16I са работили нормално, включително и системата за самозащита, която е дала навременна информация на екипажа за заплахите към машината.

3. По същото време, когато е бил поразен F-16I, в района са се намирали и други израелски бойни самолети, които са изпълнили успешно задачите си при същото ниво на заплахи.

4. Екипажът на поразения изтребител е бил изправен пред дилемата дали да довърши задачата си или да вземе мерки срещу изстреляните зенитни ракети. Стандартната процедура изисква екипажът да се грижи на първо място за своята безопасност и след това за изпълнение на задачата, но в случая екипажът е решил да завърши задачата си, поради което е бил поразен от зенитна ракета.

5. Израелските ВВС са разполагали с достатъчна разузнавателна информация за да се извършат поставената за деня задачи

6. Екипажът е взел правилно решение да напусне ударената машина

Генерал Айзенкот е заявил, че е доволен от цялостното представяне на израелските въоръжени сили по време на събитията от 10 февруари 2018 г., когато първи на територията на страната навлезе БЛА, който бе свален, а след това бяха нанесени два ответни удара по сирийската територия.

В израелските медии се появи доста допълнителна информация, която идва от неназовани източници в израелските въоръжени сили. Те потвърждават, че F-16I е бил свален от зенитна ракета изстреляна от ЗРК С-200, която е била забелязана навреме, но не са били предприети никакви действия за избягването ѝ. Общо в рамките на първия рейд срещу авиобазата Т4 са били изстреляни 13 ракети от различни ЗРК, а при втория рейд, който е бил срещу ПВО системата на Сирия, са изстреляни още 14. Руските сили в страната са останали неутрални.

За сега не е известно към коя ескадрила е принадлежал сваления изтребител, но има основателни предположения, че това е била 201-ва ескадрила базирана в авиобаза Рамон.

Свързани теми

Предишна публикация
Боеготовата авиационна техника в германските въоръжени сили е твърде малко
Следваща публикация
Су-57 няма да участват във военните действия в Сирия
36 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция взима на оперативен лизинг БЛА Heron

Гърция ще вземе на оперативен лизинг от Израел седем безпилотни апарата Heron от клас MALE, които в продължение на три години ще усилват възможностите на гръцките въоръжени сили за разузнаване и наблюдение над Егейско море. Това съобщава IHS Jane’s, цитирайки местни гръцки медии.

Индонезия иска нови F-16, но ще купи и Су-35

Индонезия възнамерява да поръча до две ескадрили новопроизведени F-16, но не се отказва от амбициите си да придобие и една ескадрила Су-35. Това е заявил командирът на индонезийските ВВС, цитиран от Defense News.

Президентът Радев: Правителството да гарантира, че пакетът за изтребителя не се орязва, иначе имаме пари на вятъра

Президентът Румен Радев поиска от Правителството гаранции, че пакета за изтребителя F-16 няма да бъде орязван, което според него водело до ниска ефективност на купения изтребител и хвърляне на пари на вятъра. Това той каза днес, 19 юни 2019 г. на полигона Ново село.

98 броя Ми-28НМ за руската армейска авиация

По време на военно-техническия форум „Армия-2019“, провеждан момента във военно-историческия парк „Патриот“ в Кубинка до Москва, руското военно министерство е направило поръчка за 98 щурмови вертолета Ми-28НМ.

Меню