Народното събрание гласува за покупката на F-16 (на живо)

1K прочитания

Народното събрание ще гласува днес, 19 юли 2019 г., ратификацията на четирите договора за покупката на осем изтребителя F-16 Block 70. Отразяваме дебата на живо.

Въпреки, че се очакват бурни дебати, ГЕРБ, ДПС и част от „Обединените патриоти“ имат достатъчно депутати да прокарат решението. В залата присъства министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Там е и неговият заместник Атанас Запрянов. Присъстват и началника на отбрана генерал Андрей Боцев и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

09,07 часа – Константин Попов (ГЕРБ), председател на Комисията по отбрана изчита доклада на поверената му комисия. Докладът може да бъде прочетен тук. 

09,17 часа – Евгения Ангелова (ГЕРБ) изчита доклада на Комисията по бюджет и финанси. Докладът може да бъде прочетен тук.

09,23 часа – От ВМРО предложиха дебатите да се предават на живо по БНТ и БНР, но Валери Симеонов заяви, че не иска народа да им „гледа сеира“ и е против.

09,25 часа – Решението бе прието със 152 гласа „за“, 12 „против“ и осем „въздържали се“. Дебатът ще бъде предаван на живо по националните медии.

09,27 часа – Корнелия Нинова (БСП) поиска в залата да присъства премиера Бойко Борисов, заради вчерашните му изказвания по темата за новия изтребител и твърдението, че той е поел ангажимента да се плати цялата сделка накуп.

09,30 часа – Веселин Марешки (Воля) поиска в залата да присъства и президентът Румен Радев, за да се използва неговата експертиза

09,31 часа – дебатът се открива от Десислав Чуколов (Обединени патриоти/Атака). Той заяви, че са се изказали неистини, че само F-16 е подходящ за България. Чуколов каза, че цената на проекта само ще расте. Той обърна внимание, че САЩ използвали безплатно американски бази у нас и липсвало дебат за това. Според него, изтребителите F-16 щели да дойдат на завишена цена и от „Атака“ ще гласуват против. Според Чуколов, след 2023 г. F-16 няма да са адекватни за защита на България. Депутатът обърна внимание, че днес, 19 юли, се навършват 103 години от рождението на Димитър Списаревски, което според него не било случайно.

09,36 часа – Мустафа Карадайъ (ДПС) обяви, че партията му ще подкрепи сделката за покупка на F-16. Според него, позицията на партията му е евроатлантическа. След това той започна да говори за етническия мир в страната и се отдаде на коментари за ситуацията на правата и свободите в България.

09,42 часа – реплика на Веселин Марешки. Той каза, че сделката е най-грабителската и най-опасната за националната сигурност.

09,44 часа – Милен Михов (Обединени патриоти/ВМРО) каза, че основният въпрос днес е дали е необходимо модернизирането на ВВС. Според него това било повече от необходимо и покупката на съвременен самолет е закъснял акт. Той каза, че ВМРО ще подкрепи сделката и придобиването на F-16, защото на ВВС им трябвало истинско оръжие, с което нашите съседи не разполагали. Той каза, че в деня на рождението на Списаервски трябвало да бъде купен не втора ръка френски самолет, а чисто нов самолет.

09,49 часа – реплика на Марешки. Той попита защо Валери Симеонов е против сделката и защо Михов е гласувал да не се предава дебата по телевизията.

09,50 часа – дуплика на Михов, в която обясни, че всеки има различни мнения.

09,51 часа – Валери Симеонов (Обединени патриоти/НФСБ) заяви, че партията му ще гласува против. Причините за това са изключително висока цена, факта, че за тази цена е могло да се купят два пъти повече европейски самолети и да се докажем лоялни в Европейския съюз, смехотворността на тезата, че ще се повиши защитата на българското небе, защото осем самолета били крайно недостатъчни и не на последно място, за тези пари можело да се купят ракети „земя – въздух“ за по-малко пари. Той каза, че не упреква Каракачанов, но той бил в ролята на Гаврош, който на барикадата отстоявал поставената задача. Симеонов отбеляза, че поведението на парламента и правителство е сервилно и слугинажно към Вашингтон, защото са променили първоначалните условия на конкурса, което погазвало законността. Той каза, че било недопустимо да се променя бюджета и сроковете на доставка. Той призова да не се гледат техническите параметри, а как ще изглежда Парламента след едно такова решение под диктат.

09,58 часа – реплика на Андон Дончев (Воля), който каза, че трябвало да се отправят съболезнования към българските пенсионери.

10,00 часа – Веселин Марешки започна с цитат финландския държавник и военен Карл Густав Манерхейм, че държавата първо трябва да създаде условия за това гражданите да са готови да се жертват за страната си. След това той започна да чете заглавия  илюстриращи лошото състояние в сектора на здравеопазването. Марешки каза, че не бил принципно против модернизацията на армията, но бил против това да се случва, без да бъдат решени проблемите на здравеопазването, образованието и вътрешната сигурност. Марешки заяви, че парламентарната му група няма да присъства в залата при гласуването.

10,10 часа – Таско Ерменков (БСП) попита къде е премиера Борисов и ще бъдат ли получени отговори за неговите твърдения. Премиерът обаче се намирал във Варна. Междувременно, залата напусна военния министър Каракачанов.

10,13 часа – Павел Шопов (Обединени патриоти/Атака) каза, че сделката за F-16 е чужд диктат, защото не отразява волята на България, а било натиск от страна на САЩ. Според него, САЩ е трябвало да ни дадат самолетите или безплатно или на символична цена, заради ползването на бази у нас.

10,16 часа – Таско Ерменков заяви, че БСП винаги е обвързвала модернизацията на армията със състоянието на икономиката на страната. Той каза, че в момента се развиват ВВС за сметка на ВМС и Сухопътни войски. Ерменков припомни, че партията му е против разходите за отбрана да надхвърлят 2% от БВП и обърна внимание, че страните в НАТО, които харчат по 2% от БВП за отбрана имат значително по-добро жизнено равнище. Според него, нямало достатъчно мотивации за военнослужещите и трябвало да се обърне внимание на това. Ерменков каза, че няма реално индустриално сътрудничество по сделката. Той обърна внимание, че сумата от 2,2 млрд. лева е без ДДС и без мита, като според него F-16 няма да могат да се използват преди 2025 г., което според него само удължавало използването на наличните МиГ-ове. Той каза, че правителството не е изпълнило нито едно от предварително поставените условия за сделката.

10,25 часа – от ГЕРБ предложиха работното време да се удължи до приемане на всички точки от дневния ред. Предложението бе прието.

10,28 часа – Джема Грозданова (ГЕРБ) каза, че днес се решавало бъдещето на българската армия и че в последните 30 години не се влагало достатъчно в превъоръжаването. Днес трябвало да се реши дали да се приключи с този период. Тя акцентира върху избора за членство в НАТО и че свободата и сигурността не били евтини. Според нея, покупката на F-16 било сигнал за ориентация към демократичния свят. Тя призова депутатите да подкрепят сделката.

10,32 часа – Симеон Симеонов (ДПС) отбеляза, че в изказванията властвали популизма. Бившият командир на ВВС заяви, че основният въпрос бил да се решат проблемите на въоръжените сили. Трябвало да се генерира сигурност и това щяло да стане през покупката на F-16. Симеонов се впусна в комплименти по отношение на F-16, но отбеляза, че не трябва да се жертват ВМС и Сухопътни войски в името на модернизацията на ВВС. Според него, противопоставянето на армията на здравеопазването било вреден популизъм.

10,38 часа – Кольо Милев (БСП), според него се създавало прецедент в плащането на цялата сума в аванс, който сега щял да се използва и от други компании в други проекти. Той попита колко ще струва довъоръжаването на изтребителите F-16 и кога ще се случило това. Милев попита и колко ще струва годишната поддръжка на тези F-16 и колко ще струва инфраструктурата. Милев обърна и внимание, че трябва да се модернизира системата за ПВО на страната и това също не било ясно колко ще струва. Според него, сделката за F-16 може да достигне до 4 млрд., когато се отчетат всички допълнителни разходи. Той каза, че БСП няма да подкрепи сделката, заради високата ѝ цена.

10,44 часа – Владимир Тошев (ГЕРБ) според него достойнството на нацията се гарантирало от армията, а не от здравеопазването. Тошев каза, че не се ратифицирала сделка, а се гарантирало България да е част от западните ценности. Сега България трябвало да си издейства доверието на САЩ, чрез сделката за F-16. Според него, този F-16 бил уникален и нямал общо с първите F-16. Тошев каза, че самолетът бил непобедим и след това имало още 300 договорени бройки. Ако не било купен самолетът сега, F-16 нямало да дойдат 2023 – 2024 г., а през 2030 г. Тошев определи цената, като оптимална.

10,50 часа – реплика на Кольо Милев. Той каза, че за БСП е много сериозен проблема, че се плащат толкова много пари за толкова малко самолети.

10,51 часа – Тошев каза, че цената била такава, каквато е и в нея влизала поддръжката до 2045 г.

10,55 часа – Веселин Марешки поиска отлагане на гласуването с шест месеца, през които да се предоговори сделката. Беше отказано да се гласува предложението.

10,56 часа – Николай Цонков (БСП) също предложи отлагане на гласуването и ратификацията с шест месеца. Цонков продължи с изказването си и каза че БСП подкрепя българската армия и модернизацията била важна. Той отбеляза, че финансовите условия на сделката били твърде тежки, като скачал дефицита на 2%. Цонков попита как е бил защитен националния интерес при преговорите.

11,01 часа – думата взе министър Каракачанов, който каза, че ако се отложи гласуването с шест месеца, нямало да паднат цените. Американските оферти били валидни до началото на септември, а след това цените щели да нараснат. Военният министър каза, че другите два проекта нямало да бъдат забавени.

11,05 часа – БСП официално предложиха отлагане на гласуването. Тъй като залата е почти празна, водещият заседанието Емил Христов (ГЕРБ) забави гласуването, за да може депутатите да влязат в залата.

11,09 часа –  предложението бе отхвърлено с 120 гласа, 91 депутата бяха „За“, а един се въздържа.

11,10 часа – Румен Гечев (БСП) отново заяви, че F-16 Block 70 в момента не съществува, фактически България финансирала създаването му. Той каза, че ВВС на САЩ от дълги години не купуват F-16, а се ориентирали към по-модерни самолети. Block 70 нямало да бъде приет на въоръжение в САЩ и това нулирало твърденията, че модификацията била супер модерна, защото производителя не го купувал. Той попита защо Словакия купува изтребителя по-евтин. Гечев акцентира, че според договора всички спорове ще се уреждат в американските съдилища, което можело да бъде изключително скъпо. Гечев каза, че в договора пише, че доставчика не носи никаква отговорност ако не се изпълнят клаузите на договора. В договора нямало заложени неустойки. Гечев каза, че работната група е открила, че клаузите на договора нямали възможност за промяна от българската страна, а САЩ можели едностранно да променят всички условия по него. Гечев заключи, че за 2,5 млрд. лева се купува един чертеж, а въоръжението щяло да бъде купено отделно и това щяло да струва половин милиард лева. Гечев каза, че САЩ официално са предупредили, че самолетът идва неокомплектован и това застрашавало реализацията на програмата. Той отбеляза, че е трябвало да се инвестира в европейските програми.

11,20 часа – Таско Ерменков отбеляза, че цените в договорите са прогнозни и не било ясно колко всъщност ще се плати. Ерменков отбеляза, че България поема всички рискове при разработката на самолета.

11,21 часа – Тома Биков (ГЕРБ) попита, кога БСП ще влязат в НАТО

11,22 часа – дуплика на Румен Гечев се съгласи, че САЩ съвестно са отбелязали, че цените и сроковете за доставка са прогнозни. Той попита защо се купуват ракети през 2021 г., когато самолетите щели да са готови в края на 2023 г. Гечев обърна внимание на това, че не се купува управляемо въоръжение „въздух – земя“. Той попита самолетите Mirage, Gripen или Eurofighter, да не би да било израз на „афро-латиноамерикански ценности“.

11,25 часа – Христо Гаджев (ГЕРБ) каза, че благодарение на ГЕРБ имало дебат. Той каза, че България не била предвидим съюзник, заради протестите на опозицията по сделката. Според него, това било най-добрия пакет, който може да се купи за F-16. Гаджев каза, че учебните ракети за F-16 били увеличени четири пъти, а чрез покупката на F-16, страната ставала верен член на НАТО. F-16 бил най-доброто за българската армия. Гаджев каза, че другите европейски оферти били без въоръжение.

11,32 часа – реплика на Румен Гечев, в който той попита защо две години в бюджета се включват милиарди за превъоръжаване, те не се харчат и след това тихичко се харчат за друго по Коледа. Той каза, че във всички оферти, които са били дадени през миналата година, са били с включено въоръжение.

11,34 часа – дуплика на Гаджев, в която той каза, че нямало оферти за въоръжение от европейските страни. Той каза, че в рамките на жизнения цикъл имало още разходи.

11,37 часа – Валентин Радев (ГЕРБ) той каза, че опозицията казала много неверни неща. Той пак каза, че през 2012 г. за малко е щяло да се купят едни други F-16. Радев защити премиера Борисов с изказването си, че проекта трябвало да бъде платен накуп. Той отбеляза, че границата действително била 1,5 млрд. лева за покупката на F-16, но се оказало, че е недостатъчно. Според Радев, нямало как да се знае какви били разходите. Той каза, че не можел да каже дали цената е висока. Според Радев, с покупката на F-16 сме стъпвали на магистралата на НАТО. Той поздрави военнослужещите за новата техника, която щяла да ги спре да се разбягват. Радев лично поздрави заместник-министър Запрянов.

11,48 часа – БСП отново поиска отлагане на гласуването. В залата практически няма депутати от ГЕРБ, но водещият заседанието Емил Христов отхвърли гласуването.

11,50 часа – заседанието бе прекъснато за 30-минутна почивка

12,24 часа – заседанието продължава с изказване на Константин Попов (ГЕРБ). Той отбеляза, че за модернизация се говори от 15 години хората се били „поизчакали“. Той поздрави премиера Борисов за неговата смелост да се стигне до този етап. Попов поздрави заместник-министър Запрянов за добрата работа. Според него, нямало съвършени договори и нямало как всички да са доволни. Според него, F-16 бил изключително съвременен и това давало самочувствие. Попов каза, че сме купували сигурност от голям съюзник, който щял да ни подпомага, включително и да ни попълвал загубите. В F-16 имало технологии пето поколение и нямало да трябва да го модернизираме 5 – 10 години. Според него, нямало нужда от сериозен дебат и обвини опозицията, че нямало сериозни предложения. Попов щял с чисто сърце да подкрепи модернизацията.

12,32 часа – разискванията бяха закрити и думата бе дадена на Красимир Каракачанов. Той каза, че днес се прави решителна стъпка към модернизация на българската армия, която била отдавна очаквана. За него, било елементарен популизъм да се смята, колко ще се увеличи пенсията ако не се купи нов самолет. Според него, много от дебатите по темата били излишни. Глупаво било да се говори за Списаревски, защото той управлявал най-модерния изтребител по онова време Me 109E (в действителност Me 109G – бел. ред.), който първо се бил срещу САЩ, после срещу Германия. Той отхвърли тезата, че F-16 не бил произведен още. F-16 бил най-добрия избор за България, а F-35 бил по-хубав, но много по-скъп и сме щели да го чакаме дълго време. Каракачанов смята, че нямало за кога да се отлага повече проекта. Той каза, че очаква около $60 млн. помощ от САЩ, като се чакало решение на Конгреса на САЩ, а така цената щяла да падне със 110 млн. лева (в действителност 104 млн. лева – бел. ред.). Доходите на хората не зависели от военните покупки. За Каракачанов нямало значение от къде била техниката, стига да вършела работа. Военният министър каза, че към 2029 г. щели да дойдат и другите осем изтребители.

12,45 часа – генерал-майор Цанко Стойков заяви, че имало дебати за да имало дебати, като той нямало право да участва в тях. Поради това той обръщал внимание на факта, че се отбелязало 30 години от покупката на МиГ-29, като за това време нямало модернизация на изтребителната авиация. Самолетът бил хубав и с големи способности. Той благодари за подкрепата и на правителството и на Народното събрание.

12,51 часа – гласува се законопроекта за ратификация на договорите за покупка на F-16.

12,52 часа – със 124 гласа „за“, 83 гласа „против“ и трима въздържали се законопроектът бе приет. В подкрепа на договорите за F-16 гласуваха от ГЕРБ, ДПС и ВМРО, плюс двата независими депутати.

Свързани теми

Предишна публикация
С гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО Народното събрание одобри покупката на F-16
Следваща публикация
Президентът Радев: Нямам против F-16, но трябва да се спазват българските интереси
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Провали се обществената поръчка за доставка на Bambi Bucket за ВВС

Обществената поръчка за доставка на две подвесни вертолетни системи за гасене на пожар Bambi Bucket се е провалила. Това се вижда от решение на командира на ВВС, публикувано на сайта на Военновъздушните сили.

Dassault предаде първия Rafale на Катар

Френският самолетостроител Dassault предаде първия многоцелев изтребител Rafale на Катар. Церемонията се състоя вчера, 7 февруари 2019 г., в завода на компанията в Мариняк, край Бордо.

Български и сръбски МиГ-29 стрелят на Шабла (галерия)

Български и сръбски изтребители МиГ-29 извършиха бойни стрелби на зенитния полигон „Шабла“. И двете страни участваха в стрелбите с по два едноместни и един двуместен МиГ-29, и двете страни стреляха с ракети „въздух – въздух“ Р-60МК и Р-73Э. Полетите се осъществяваха от авиобаза Граф Игнатиево. Повече за стрелбите може да прочетете тук.

Президентът Радев: Авиаторите са хора на честта, заради което политиците не ги разбират

„Със сигурност действията на военните летци не са каприз, а са отчаян сигнал към властта, която от години методично приземява авиацията. Авиаторите са хора на честта. Възпитани са на всеотдайност и себеотрицание. Вероятно заради това много политици не могат да ги разберат”, това заяви президентът Румен Радев в интервю излъчено днес, 10 ноември 2017 г., по БНТ1.

Меню