Русия призна за сирийската командировка на Су-57

29 прочитания

Руският министър на отбраната генерал Сергей Шойгу призна, че изтребители Су-57 са били изпратени в Сирия и заяви, че тяхната командировка там вече е приключила. Това съобщава ТАСС.

„Действително бяха там, но не за дълго – за два дни. В техните рамки бяха изпълнени изпитания, включително и бойни такива. Мога да кажа, че те преминаха успешно. Самолетите се пробраха още преди седмица”, заявява руският военен министър, цитиран от ТАСС.

Генерал Шойгу уточнява, че в Сирия са били изпратени два броя Су-57, като те са били придружени от самолет-лаборатория и друг самолет, който е записвал параметрите на работата на оръжията.

Руският военен министър е казал още, че изпитанията на Су-57 ще приключат през тази година.

Това е първото официално признание, че прототипите на руския изтребител от следващо поколение Су-57 са били изпратени в Сирия. Фотографии и видео на два кацащи Су-57 в руската авиобаза Хмеймим се появиха на 21 февруари. Шойгу слага и точка на споровете дали в Сирия са били изпратени два или четири самолета.

Не е ясно за какви бойни изпитания говори руският министър на отбраната. Дали е ставало дума за реално използване на въоръжение или просто за изпитания в бойни условия. Руският вестник „Коммерсантъ” съобщи, че основната цел на сирийската командировка е била проверка на сензорите и системата за самозащита.

Свързани теми

Предишна публикация
Германия залага на Eurofighter за да се запазят европейските способности за производство на изтребители
Следваща публикация
Airbus показа A350-900ULR
29 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Gripen E лети с Meteor

През октомври 2018 г. Saab успешно изпълни тестов полет с Gripen E, въоръжен за първи път с ракетата за далечен въздушен бой MBDA Meteor.

Меню