Франция ще купи три нови самолета за РЕБ

29 прочитания

Френските ВВС ще приемат на въоръжение три нови самолет предназначени за радиоелектронна борба и радиотехническо разузнаване в рамките на програмата Epicure. Това обявиха от френското МО.

Самолетите ще бъдат разработени, изпитани и купени в рамките на програмата за превъоръжаване на Франция в периода 2019 – 2025 г. Те ще заместят сега експлоатираните два C-160G Gabriel (на снимката).

Електронното оборудване ще бъде на френската компания Thales, а самолетната платформа ще бъде бизнесджет от фамилията Falcon на френския производител Dassault. За сега не се съобщава на база кой конкретен модел ще бъде създаден самолета. В производство в момента се намират четири модела Falcon 900, Falcon 2000, Falcon 7X и Falcon 8X.

Новите самолети създадени в рамките на програмата Epicure трябва да влязат на въоръжение през 2025 г.

От Dassault заявиха задоволство, че техните самолети ще продължат да служат във въоръжените сили на Франция. В момента шест Falcon 900/2000/7X се използват за VIP превози във ВВС на страната, а ВМС на страната експлоатират още 19 машини от моделите Falcon 10/50/200, които се използват за патрулни и общо задачи.

Свързани теми

Предишна публикация
Пентагонът тежко критикува Lockheed Martin за програмата F-35
Следваща публикация
Германия залага на Eurofighter за да се запазят европейските способности за производство на изтребители
29 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Rafale ще бъде развиван до 2070 г.

Франция има намерение да развива Dassault Rafale до около 2070 г., което значи и че той се планира да остане на въоръжение толкова време. Това съобщава Jane’s.

Франция и Германия са се споразумели да минат към следващата стъпка в разработката на новия им изтребител

Франция и Германия са постигнали споразумение, да пристъпят към следващата стъпка в процеса за създаване на нов боен самолет за ВВС на двете страни. Това е съобщил френският министър на отбраната Флоранс Парли, цитиран от Reuters.

След инцидент с правителствения Falcon 2000 се заговори за нов самолет за АО28

След неособено сериозен инцидент с правителствения самолет Falcon 2000 (LZ-OOI), който стана днес, 15 ноември 2019 г., открито се заговори за придобиването на нов самолет за правителствения „Авиоотряд 28”.

Сърбия купува изтребители Rafale

След няколко години на спекулации и противоречиви изказвания, сръбският президент Александър Вучич обяви, че в…
Меню