Франция ще купи три нови самолета за РЕБ

29 прочитания

Френските ВВС ще приемат на въоръжение три нови самолет предназначени за радиоелектронна борба и радиотехническо разузнаване в рамките на програмата Epicure. Това обявиха от френското МО.

Самолетите ще бъдат разработени, изпитани и купени в рамките на програмата за превъоръжаване на Франция в периода 2019 – 2025 г. Те ще заместят сега експлоатираните два C-160G Gabriel (на снимката).

Електронното оборудване ще бъде на френската компания Thales, а самолетната платформа ще бъде бизнесджет от фамилията Falcon на френския производител Dassault. За сега не се съобщава на база кой конкретен модел ще бъде създаден самолета. В производство в момента се намират четири модела Falcon 900, Falcon 2000, Falcon 7X и Falcon 8X.

Новите самолети създадени в рамките на програмата Epicure трябва да влязат на въоръжение през 2025 г.

От Dassault заявиха задоволство, че техните самолети ще продължат да служат във въоръжените сили на Франция. В момента шест Falcon 900/2000/7X се използват за VIP превози във ВВС на страната, а ВМС на страната експлоатират още 19 машини от моделите Falcon 10/50/200, които се използват за патрулни и общо задачи.

Свързани теми

Предишна публикация
Пентагонът тежко критикува Lockheed Martin за програмата F-35
Следваща публикация
Германия залага на Eurofighter за да се запазят европейските способности за производство на изтребители
29 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Франция и Германия са се споразумели да минат към следващата стъпка в разработката на новия им изтребител

Франция и Германия са постигнали споразумение, да пристъпят към следващата стъпка в процеса за създаване на нов боен самолет за ВВС на двете страни. Това е съобщил френският министър на отбраната Флоранс Парли, цитиран от Reuters.

Dassault и Airbus подканиха Франция и Германия за конкретни договори по FCAS

В обща декларация, ръководителите на Dassault Aviation Ерик Трапие и на Airbus Defense and Space Дирк Хоке, подканиха правителствата на Франция и Германия да подпишат възможно най-скоро нови договори за разработката на бойната система от следващо поколение FCAS (Future Combat Air System).

Франция поръчва нови Rafale и NH90

Франция ще поръча 12 многоцелеви изтребителя Rafale, за заместване на пласираните в Гърция употребявани машини…

Модернизацията на индийските Mirage 2000 среща нови трудности

Процесът по модернизация на индийските изтребители Mirage 2000 среща нови трудности, след като забавянията в програмата доведоха до това, че доставеното от Франция оборудване е вече с изтекла гаранция, а никой в Индия не иска да плаща да поддръжката му. Това съобщава “Defense News”.

В рамките на PESCO ще се създаде европейска система за РЕБ

В рамките на програмата на ЕС за Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната (PESCO) ще бъде създадена въздушна система за радиоелектронна борба (РЕБ). Това бе съобщено на 12 ноември 2019 г.

Меню