Castle Forge 2021

Американското учение показва нови концепции за нови времена

464 прочитания

Станалите отдавна традиционни учения и летателни тренировки с ескадрили от ВВС на САЩ базирани в Европа тази година бяха разнообразени от нещо доста по-различно. А именно – пристигане от зад океана на една от елитните ударни ескадрили, въоръжена с изтребители-бомбардировачи F-15 Strike Eagle.

На два пъти в Граф Игнатиево бяха пребазирани по пет многоцелеви F-15E

Това 336-та изтребителна ескадрила (336th FS) от състава на 4-то изтребително крило (4th FW), базирана в Сеймур Джонсън, щата Северна Каролина, която носи името Rocketeers (превежда се като „Ракетчици“).

Ескадрилата е на европейска тренировъчна операция, която включва полети от летища в Гърция, България и Румъния, с пребазиране на общо 15 броя F-15E. Първоначално американците пристигат в Лариса, Гърция, за тренировка с местните изтребители F-16. След това, в периода 18-22 октомври географията на полетите се разширява в България, където са изпратени пет самолета, а други пет самолета пристигат на летището Борча (Фитещ) в Румъния – това се води тренировка от места за предно разполагане. Следва връщане в Гърция – там за период на една седмица цялата ескадрила лети за отработване на взаимодействие с ВМС на Гърция, като поддържат влизането в Черно Море на разрушителя USS Porter (DDG 78) от клас Arleigh Burke, който е на рутинна патрулна мисия в региона. След това, с бойния кораб, вече намиращ се от 30 октомври в Черно море, съвместните операции на ескадрилата продължават във втората фаза на тренировката, провеждана от летища в България и Румъния, където самолетите са отново пребазирани на 1 ноември.  До 4 ноември са изпълнявани задачи за поддръжка на флота в Черно море, а на 5 ноември самолетите от Борча и Граф Игнатиево се прибират в Лариса, където продължават полети още една седмица.

Някои от изтребителите F-15E на ескадрилата са с новите AESA радари AN/APG-82

В авиобаза Граф Игнатиево ескадрилата първоначално пристигна с пет самолета на 18 октомври, като основната цел е провеждането на  съвместни тренировъчни действия  с изтребителите МиГ-29, учебно-бойните самолети L-39ZA и щурмовите самолети Су-25, както и зенитно-ракетни формирования от Военновъздушните сили и Сухопътните войски. Тази фаза имаше продължителност една седмица.

След това, втората фаза на тренировката, започнала на 1 ноември, включваше отново пет F-15Е, но този път без участието на българска авиация.

Проверка на новата концепция  

Според американски източници, основната цел на тренировката е да се тестват нови концепции за бързо реагиране при кризи, с прехвърляне на сили от САЩ в Европа, и тяхното осигуряване, както и общи действия със съюзнически сили. Учението служи за проверка на новата оперативна концепция, наречена Agile Combat Employment (ACE) – превежда се като „гъвкаво бойно използване“. Целта на тренировката Castle Forge е задълбоченото тестване на концепцията АСЕ при колективната отбрана на Черноморския регион, при което основната оперативна база е Лариса. След завършване на тестовете трябва да се декларира началната оперативна готовност на концепцията за участващите части от ВВС на САЩ, основно 336-а ескадрила.

При АСЕ се разчита на използване на мрежа от установени и нови „оскъдно“ оборудвани (поне по американските стандарти) предни летища, наземен персонал, способен да работи по няколко специалности, предварително складирано оборудване и въоръжение, както и използване на въздушен транспорт за бързи доставки на части и боеприпаси на оскъдно оборудваните предни летища, осигурявайки маневрените бойни възможности на театъра на военните действия.

Или казано с две думи – АСЕ използва рязко увеличен брой летища, от които работи ударната авиация, защото се предполага, че при един голям военен конфликт на САЩ с другите световни суперсили (Китай и Русия) добре оборудваните авиобази ще са сред приоритетните мишени за атаки с крилати и балистични ракети, които ще ги извадят от строя и ще парализират действията на ударната авиация.

Един от основните елементи в концепцията е улесненият и разширен достъп на ВВС н САЩ до летища на съюзни държави. Това позволява малки групи от бойни самолети, задействани в конфликт с висока интензивност, да се местят бързо от едно летище на друго, като по този начин намаляват уязвимостта от противникови удари (която рязко се увеличава с удължения престой на едно и също място, което може да стане мишена за противникови ракетни и въздушни удари).

Добрата логистика е в основата на концепцията ACE. На снимката тактически транспортен самолет C-130J-30

Едно от основните предизвикателства пред АСЕ е логистиката – затова е много важно са се използват предварително складираните комплекти от оборудване по разпръснатите летища, заедно с осигуряване на достатъчно транспортна авиация за превози в поддръжка на действащите от много на брой летища, но за кратки периоди от време бойни самолети. В Castle Forge, освен използването на възможностите на транспортната ескадрила с С-130J от Рамщайн, Германия, в снабдяването участваха самолети С-130J от Въздушната национална гвардия на щата Мисисипи, авиобаза Кеслер (815-та ескадрила за тактически въздушни превози от състава на 403-о авиокрило).

Възприемането на концепцията АСЕ е сериозна промяна в оперативните концепции на ВВС на САЩ след повече от 30 години опериране и водене на бойни действия само от добре оборудвани и снабдявани бази, основно в Близкия изток. Новата концепция иска сериозни нововъведения, основно в логистиката и обучението на осигуряващия състав, който работи на местата за предно базиране.

От първа ръка

Подполковник Хари „Броулър“ Старнс, проектен офицер за учението от 4-о авиокрило, лети на F-15E Strike Eagle (Ударен орел) от 2009 г., като е служил и в трите авиобази, летящи на самолета (две в САЩ и една във Великобритания). Има малко над 2000 часа на самолета – както от предна, така и от задна кабина. Когато е бил базиран във Великобритания за четири и половина години, той е участвал в множество учения с партньори и съюзници.

Подполковник Хари „Броулър“ Старнс, проектен офицер за учението от 4-о авиокрило

Подполковникът подчертава, че F-15E е изтребител, създаден за два типа мисии – „въздух-повърхност“ и „въздух-въздух“. Електрониката и системите позволяват на самолета да води бойни действия на малка височина, денем и нощем, във всякакви метеорологични условия. Едно от уникалните неща в Strike Eagle е, че той е изтребител с двуместен екипаж – пилот и оператор на оръжейните системи.

Този F-15E е произведен в края на 80-те години на миналия век и е налетял около 10 000 часа, но самолетите на ескадрилата многократно са преминавали през ремонти и модернизации

За 336-та ескадрила, носеща името Rocketeers, подп. Старнс казва, че тя има дълга и блестяща история, която започва от Втората световна война. Днес ескадрилата е част от 4-то изтребително авиокрило, базирано в Сеймур Джонсън.

„Летейки на F-15E, ние може да използваме конвенционални и високоточни оръжия срещу стратегически цели, както и при мисии за изолация на райони за бойни действия, при противовъздушни действия и при поддръжка (разчистване на въздушното пространство) на групи ударни самолети. За участието в операция Castle Forge, ние пребазирахме в Европа 300 души личен състав от 4-о авиорило плюс допълнителен състав от частите на ВВС на САЩ в Европа и Африка“, отбелязва той.

На въпроса за целите на учението подполковникът отговори:

„Разполагането в България е част от операция Castle Forge, която изгражда партньорства със съюзниците от НАТО, повишава ангажимента на САЩ към колективната отбрана в Черноморския регион и демонстрира нашите способности за гъвкаво и уверяващо присъствие чрез концепцията за гъвкавото бойно използване. Нашите самолети Strike Eagle пристигнаха в Черноморския регион на 6 октомври и ние работим от няколко места в България, Гърция и Румъния по различно време – това ще продължи приблизително до средата на ноември. Действията, които виждате по време на Castle Forge – тренировки за бързо разполагане на предни летища без голяма предварителна подготовка – демонстрира нашите възможности за гъвкаво опериране и нашата способност като част от НАТО да осигуряваме въздушна мощ навсякъде и по всяко време“.

За съвместните тренировки със съюзниците той отбелязва:

„По време на Castle Forge ние работихме с наши колеги от ВВС на България, Гърция и Румъния. Имахме много възможности да тренираме при различни нива на сложност – от базово изтребително маневриране (въздушен бой „един на един“) до сложни тактически сценарии“.

За ползите от обучението в Европа подполковникът споделя:

„Ползите от съвместни учения с нашите съюзници от НАТО, включително българските ВВС, не могат да бъдат подценявани. Освен ползата от обучението на различни места с различна география от тази в САЩ, ние също можем да се обучаваме за една от ключовите инициативи, която става централна за начина, по който САЩ се ангажират със своите съюзници и регионални партньори от НАТО – концепцията за гъвкаво бойно използване АСЕ. Това означава да имаме възможности за бързо местене на предни летища и изпълнение на бойни мисии, при което да държим потенциалните противници „на пръсти“. Концепцията ACE изисква да се действа бързо и да не се придържаме към един-единствен начин на опериране. Логистично това не можем да го направим без силна екипна работа с нашите съюзници от НАТО. Ние ще разчитаме на тях и те ще разчитат на нас, ако някога се наложи да се сражаваме съвместно. Ето защо всяка възможност, която имаме да работим заедно с други военновъздушни сили, като българските, ни прави по-силни, по-готови и по-способни да свършим работата като цялостен съюз“.

На въпроса за мнението му за българските пилоти, с които са провеждали летателните тренировки, подп. Старнс отговаря:

„Открих, че българските пилоти са доста опитни и отдадени на професията си. Английският език, говорен както от въздушните екипажи, така и от офицерите за бойно управление, се оказа отличен и това помагаше за нашата оперативна съвместимост. Едно нещо, на което се възхищавам най-много в българските пилоти, е духът на изтребителя: ангажирането им да имат отлична дисциплина през цялото време“.

Текст и снимки: Александър Младенов

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС се похвалиха с още изправни МиГ-29
Следваща публикация
Адмирал Ефтимов настоя за бърза покупка на нови радари
464 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

КСНС и военната авиация

Провелият се днес, 15 февруари 2022 г., Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) при президента…

Вторият живот на МиГ-29 в България – част 2

Александър МЛАДЕНОВ продължава да описва предизвикателствата и постиженията при усвояването на пълните маневрени и бойни възможности на изтребителя МиГ-29 в България в периода 2005–2009 г.

Lockheed Martin е била фаворитизирана при избора на F-35 в Южна Корея

Lockheed Martin е била изкуствено фаворитизирана от южнокорейските военни, по време на процедурата за избор на нов изтребител. Това твърди опозиционната Партия на справедливостта, цитирана от The Korea Times.

Призовават Плевнелиев по делото срещу Ненчев за поддръжката на МиГ-29

Бившият президент Росен Плевнелиев също ще бъде свидетел по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев за МиГ-29. Той бе призован за дневшното заседание, но се оказа в чужбина и разпитът му бе отложен за следващия път.

Япония обяви плановете си за модернизация на изтребителната си авиация

Япония обяви амбициозни планове за обновяване на изтребителната си авиация, които включват покупка на още F-35, доработка на два вертолетоносача за да могат да поемат на борда си F-35B, модернизация на част от наличните F-15 и инвестиции в създаване на изтребител от следващо поколение. Това съобщава Aviation Week.

Меню