Castle Forge 2021

Американското учение показва нови концепции за нови времена

465 прочитания

Станалите отдавна традиционни учения и летателни тренировки с ескадрили от ВВС на САЩ базирани в Европа тази година бяха разнообразени от нещо доста по-различно. А именно – пристигане от зад океана на една от елитните ударни ескадрили, въоръжена с изтребители-бомбардировачи F-15 Strike Eagle.

На два пъти в Граф Игнатиево бяха пребазирани по пет многоцелеви F-15E

Това 336-та изтребителна ескадрила (336th FS) от състава на 4-то изтребително крило (4th FW), базирана в Сеймур Джонсън, щата Северна Каролина, която носи името Rocketeers (превежда се като „Ракетчици“).

Ескадрилата е на европейска тренировъчна операция, която включва полети от летища в Гърция, България и Румъния, с пребазиране на общо 15 броя F-15E. Първоначално американците пристигат в Лариса, Гърция, за тренировка с местните изтребители F-16. След това, в периода 18-22 октомври географията на полетите се разширява в България, където са изпратени пет самолета, а други пет самолета пристигат на летището Борча (Фитещ) в Румъния – това се води тренировка от места за предно разполагане. Следва връщане в Гърция – там за период на една седмица цялата ескадрила лети за отработване на взаимодействие с ВМС на Гърция, като поддържат влизането в Черно Море на разрушителя USS Porter (DDG 78) от клас Arleigh Burke, който е на рутинна патрулна мисия в региона. След това, с бойния кораб, вече намиращ се от 30 октомври в Черно море, съвместните операции на ескадрилата продължават във втората фаза на тренировката, провеждана от летища в България и Румъния, където самолетите са отново пребазирани на 1 ноември.  До 4 ноември са изпълнявани задачи за поддръжка на флота в Черно море, а на 5 ноември самолетите от Борча и Граф Игнатиево се прибират в Лариса, където продължават полети още една седмица.

Някои от изтребителите F-15E на ескадрилата са с новите AESA радари AN/APG-82

В авиобаза Граф Игнатиево ескадрилата първоначално пристигна с пет самолета на 18 октомври, като основната цел е провеждането на  съвместни тренировъчни действия  с изтребителите МиГ-29, учебно-бойните самолети L-39ZA и щурмовите самолети Су-25, както и зенитно-ракетни формирования от Военновъздушните сили и Сухопътните войски. Тази фаза имаше продължителност една седмица.

След това, втората фаза на тренировката, започнала на 1 ноември, включваше отново пет F-15Е, но този път без участието на българска авиация.

Проверка на новата концепция  

Според американски източници, основната цел на тренировката е да се тестват нови концепции за бързо реагиране при кризи, с прехвърляне на сили от САЩ в Европа, и тяхното осигуряване, както и общи действия със съюзнически сили. Учението служи за проверка на новата оперативна концепция, наречена Agile Combat Employment (ACE) – превежда се като „гъвкаво бойно използване“. Целта на тренировката Castle Forge е задълбоченото тестване на концепцията АСЕ при колективната отбрана на Черноморския регион, при което основната оперативна база е Лариса. След завършване на тестовете трябва да се декларира началната оперативна готовност на концепцията за участващите части от ВВС на САЩ, основно 336-а ескадрила.

При АСЕ се разчита на използване на мрежа от установени и нови „оскъдно“ оборудвани (поне по американските стандарти) предни летища, наземен персонал, способен да работи по няколко специалности, предварително складирано оборудване и въоръжение, както и използване на въздушен транспорт за бързи доставки на части и боеприпаси на оскъдно оборудваните предни летища, осигурявайки маневрените бойни възможности на театъра на военните действия.

Или казано с две думи – АСЕ използва рязко увеличен брой летища, от които работи ударната авиация, защото се предполага, че при един голям военен конфликт на САЩ с другите световни суперсили (Китай и Русия) добре оборудваните авиобази ще са сред приоритетните мишени за атаки с крилати и балистични ракети, които ще ги извадят от строя и ще парализират действията на ударната авиация.

Един от основните елементи в концепцията е улесненият и разширен достъп на ВВС н САЩ до летища на съюзни държави. Това позволява малки групи от бойни самолети, задействани в конфликт с висока интензивност, да се местят бързо от едно летище на друго, като по този начин намаляват уязвимостта от противникови удари (която рязко се увеличава с удължения престой на едно и също място, което може да стане мишена за противникови ракетни и въздушни удари).

Добрата логистика е в основата на концепцията ACE. На снимката тактически транспортен самолет C-130J-30

Едно от основните предизвикателства пред АСЕ е логистиката – затова е много важно са се използват предварително складираните комплекти от оборудване по разпръснатите летища, заедно с осигуряване на достатъчно транспортна авиация за превози в поддръжка на действащите от много на брой летища, но за кратки периоди от време бойни самолети. В Castle Forge, освен използването на възможностите на транспортната ескадрила с С-130J от Рамщайн, Германия, в снабдяването участваха самолети С-130J от Въздушната национална гвардия на щата Мисисипи, авиобаза Кеслер (815-та ескадрила за тактически въздушни превози от състава на 403-о авиокрило).

Възприемането на концепцията АСЕ е сериозна промяна в оперативните концепции на ВВС на САЩ след повече от 30 години опериране и водене на бойни действия само от добре оборудвани и снабдявани бази, основно в Близкия изток. Новата концепция иска сериозни нововъведения, основно в логистиката и обучението на осигуряващия състав, който работи на местата за предно базиране.

От първа ръка

Подполковник Хари „Броулър“ Старнс, проектен офицер за учението от 4-о авиокрило, лети на F-15E Strike Eagle (Ударен орел) от 2009 г., като е служил и в трите авиобази, летящи на самолета (две в САЩ и една във Великобритания). Има малко над 2000 часа на самолета – както от предна, така и от задна кабина. Когато е бил базиран във Великобритания за четири и половина години, той е участвал в множество учения с партньори и съюзници.

Подполковник Хари „Броулър“ Старнс, проектен офицер за учението от 4-о авиокрило

Подполковникът подчертава, че F-15E е изтребител, създаден за два типа мисии – „въздух-повърхност“ и „въздух-въздух“. Електрониката и системите позволяват на самолета да води бойни действия на малка височина, денем и нощем, във всякакви метеорологични условия. Едно от уникалните неща в Strike Eagle е, че той е изтребител с двуместен екипаж – пилот и оператор на оръжейните системи.

Този F-15E е произведен в края на 80-те години на миналия век и е налетял около 10 000 часа, но самолетите на ескадрилата многократно са преминавали през ремонти и модернизации

За 336-та ескадрила, носеща името Rocketeers, подп. Старнс казва, че тя има дълга и блестяща история, която започва от Втората световна война. Днес ескадрилата е част от 4-то изтребително авиокрило, базирано в Сеймур Джонсън.

„Летейки на F-15E, ние може да използваме конвенционални и високоточни оръжия срещу стратегически цели, както и при мисии за изолация на райони за бойни действия, при противовъздушни действия и при поддръжка (разчистване на въздушното пространство) на групи ударни самолети. За участието в операция Castle Forge, ние пребазирахме в Европа 300 души личен състав от 4-о авиорило плюс допълнителен състав от частите на ВВС на САЩ в Европа и Африка“, отбелязва той.

На въпроса за целите на учението подполковникът отговори:

„Разполагането в България е част от операция Castle Forge, която изгражда партньорства със съюзниците от НАТО, повишава ангажимента на САЩ към колективната отбрана в Черноморския регион и демонстрира нашите способности за гъвкаво и уверяващо присъствие чрез концепцията за гъвкавото бойно използване. Нашите самолети Strike Eagle пристигнаха в Черноморския регион на 6 октомври и ние работим от няколко места в България, Гърция и Румъния по различно време – това ще продължи приблизително до средата на ноември. Действията, които виждате по време на Castle Forge – тренировки за бързо разполагане на предни летища без голяма предварителна подготовка – демонстрира нашите възможности за гъвкаво опериране и нашата способност като част от НАТО да осигуряваме въздушна мощ навсякъде и по всяко време“.

За съвместните тренировки със съюзниците той отбелязва:

„По време на Castle Forge ние работихме с наши колеги от ВВС на България, Гърция и Румъния. Имахме много възможности да тренираме при различни нива на сложност – от базово изтребително маневриране (въздушен бой „един на един“) до сложни тактически сценарии“.

За ползите от обучението в Европа подполковникът споделя:

„Ползите от съвместни учения с нашите съюзници от НАТО, включително българските ВВС, не могат да бъдат подценявани. Освен ползата от обучението на различни места с различна география от тази в САЩ, ние също можем да се обучаваме за една от ключовите инициативи, която става централна за начина, по който САЩ се ангажират със своите съюзници и регионални партньори от НАТО – концепцията за гъвкаво бойно използване АСЕ. Това означава да имаме възможности за бързо местене на предни летища и изпълнение на бойни мисии, при което да държим потенциалните противници „на пръсти“. Концепцията ACE изисква да се действа бързо и да не се придържаме към един-единствен начин на опериране. Логистично това не можем да го направим без силна екипна работа с нашите съюзници от НАТО. Ние ще разчитаме на тях и те ще разчитат на нас, ако някога се наложи да се сражаваме съвместно. Ето защо всяка възможност, която имаме да работим заедно с други военновъздушни сили, като българските, ни прави по-силни, по-готови и по-способни да свършим работата като цялостен съюз“.

На въпроса за мнението му за българските пилоти, с които са провеждали летателните тренировки, подп. Старнс отговаря:

„Открих, че българските пилоти са доста опитни и отдадени на професията си. Английският език, говорен както от въздушните екипажи, така и от офицерите за бойно управление, се оказа отличен и това помагаше за нашата оперативна съвместимост. Едно нещо, на което се възхищавам най-много в българските пилоти, е духът на изтребителя: ангажирането им да имат отлична дисциплина през цялото време“.

Текст и снимки: Александър Младенов

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС се похвалиха с още изправни МиГ-29
Следваща публикация
Адмирал Ефтимов настоя за бърза покупка на нови радари
465 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индонезия преговаря за Rafale

Индонезийското правителство преговаря с Франция за покупката на многоцелеви изтребители Dassault Rafale. Това е казал…

Константин Попов: Имаме авиация и тя не е приземена

„Имаше обективни фактори, включително икономическа криза, които ни доведоха до едно не леко състояние. Но не искам да казвам, че българската авиация е приземена. Ние имаме авиация. Имаме бойна авиация и трябва да я развиваме!”, това заяви председателя на комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов днес, 9 декември 2017 г., по Канал 3.

Франция и Германия са се споразумели да минат към следващата стъпка в разработката на новия им изтребител

Франция и Германия са постигнали споразумение, да пристъпят към следващата стъпка в процеса за създаване на нов боен самолет за ВВС на двете страни. Това е съобщил френският министър на отбраната Флоранс Парли, цитиран от Reuters.

Меню