Полша ще засили сериозно сътрудничеството си със САЩ

338 прочитания

Редица инициативи, които касаят полската военна авиация ще бъдат обявени в сряда, по време на визитата на полския президент Анджей Дуда в САЩ. Това съобщава местният вестник Dziennik Gazeta Prawna (DGP).

Според вестника, ще бъде обявено, че 480-та ескадрила от състава на ВВС на САЩ ще бъде пребазирана от германското летище Шпангдалем в Полша. Ескадрилата е въоръжена с F-16C/D, специализирани в огнево подавяне на противниковата ПВО. Не се съобщава на кое полско летище ще бъдат пребазирани самолетите и сроковете за това.

Освен това, Полша ще подпише споразумение за получаването на пет употребявани военно-транспортни самолета C-130 Hercules, които ще заместят сега използваните в полските ВВС машини от същия тип. Полските ВВС в момента има пет C-130E, които са произведени в началото на 70-те и бяха получени, като военна помощ от САЩ през 2009 г.

DGP съобщава още, че сред темите на разговора между Дуда и Доналд Тръмп ще бъде и програмата за придобиване на нов щурмови вертолет за полската армейска авиация. Вестникът смята, че ще бъде обявено намерение изборът да се ограничи между двата американски модела – AH-64E и AH-1Z. Вестникът, обаче уточнява, че тази тема има по-нисък приоритет.

Освен пребазирането на ескадрилата F-16, в страната ще се разположат за постоянно 2000 американски войници. Те също преди това са били разположени в Германия.

Прехвърлянето на военни части от Германия в Полша става на фона на обявеното преди дни намерение на Доналд Тръмп да намали американското военно присъствие в Германия, заради геополитическите различия между него и германското правителство.

Точните условия, при които Полша ще издържа американските войски, предстои да бъдат обявени.

Свързани теми

Предишна публикация
Гърция и Израел вероятно ще изградят съвместен учебен център
Следваща публикация
Индия ускорява покупката на допълнителни изтребители от Русия
338 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Красимира Стоянова: Радев не е лобирал за нас

Красимира Стоянова, вицепрезидент на Saab за Централна и Източна Европа, категорично се разгранични от твърденията, че президента Румен Радев е лобирал за тяхния изтребител. Това заяви тя днес, 29 септември 2017 г., в сутрешния блок на Нова Телевизия.

Депутати от ГЕРБ се запознаха с F-16 Block 70

Депутати от управляващата партия ГЕРБ, сред които и председателя на парламентарната група Цветан Цветанов, се запознаха с изтребителя F-16 Block 70. Това стана днес, 15 март 2019 г.

HH-60 катастрофира в Ирак

Вертолет HH-60G Pave Hawk от състава на ВВС на САЩ е катастрофирал вчера, 15 март 2018 г., в Ирак. Загинали са всички намиращи се на борда му седем души.

САЩ спря доставките на AH-1Z за Пакистан

Съединените щати са отказали да започнат доставката на щурмовите вертолети Bell AH-1Z Viper. Причините за това са политически, съобщава списанието „AirForces Monthly“.

Меню