Италия няма да купува повече F-35 и ще преразгледа настоящата сделка

30 прочитания

Италия няма намерение да купува повече изтребители от следващо поколение F-35 и ще преразгледа настоящото споразумение. Това е съобщил министъра на отбраната на страната Елисабета Трента вчера, 6 юли 2018 г., по време на телевизионно интервю.

„Няма да купуваме повече F-35. В момента правим проучване какво да правим с договора, който в момента е сключен”, това заявява Трента.

Трента е част от полулисткото движение „Пет звезди”, което е част от новото коалиционно правителство, дошло на власт на 1 юни 2018 г. Преди изборите членове на движението се изказваха открито срещу сделката за F-35 и обещаваха, че тя ще бъде прекратена.

Настоящият италиански министър на отбраната, обаче се изказва предпазливо по темата за пълен изход от програмата F-35. Тя заявява, че ако се стигне до прекратяване на сделката страната ѝ ще е изправена пред сериозни неустойки, които може да са повече от евентуалните икономии.

Трента е посочила, че Италия все пак има ползи от индустриално естество, които са по-малки от първоначално очакваното, но все пак са на лице.

Като евентуална опция Трента посочва, че може италианската поръчка да се разсрочи във времето, като това да освободи ресурси за други проекти. Трента е заявила и че страната трябва да инвестира основно в европейски отбранителни проекти.

Италианските въоръжени сили трябва да получат 90 броя F-35. 60 от тях са от варианта А и са предназначени за ВВС на страната, а останалите са от варианта В и са за ВМС. До момента са получени 10 самолета. Поради липса на средства през 2012 г. Италия отказа 41 самолета и намали първоначалната си поръчката от 131 на 90.

Италия разполага със собствена линия за крайно сглобяване, разположена в авиобаза Камери, която ще произвежда F-35 не само за Италия, но и за Холандия. Линията има максимален капацитет от 24 изтребителя годишно.

През миналото лято италианската Сметна палата излезе с доклад по италианското участие в програмата F-35. В доклада се критикува участието в програмата, но отбелязва, че въпреки покачващите се цени, забавянията и много малкия дял работа за местната индустрия, страната трябва да остане част от нея, тъй като излизането няма да донесе съществени икономии на средства.

До момента Италия е вложила €3,5 млрд. в F-35.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus прекръсти CSeries на A220
Следваща публикация
Румънски МиГ-21 LanceR катастрофира по време на демонстрация
30 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министърът на отбраната на САЩ призова Конгреса да не спира доставките на F-35 за Турция

Министърът (секретарят) на отбраната на САЩ Джим Матис призова Конгреса на страната да не спира достъпа на Турция до изтребителите F-35. В противен случай ще се появят проблеми с логистиката, които ще доведат до повишаване на цената и забавяния в доставките.

Пентагонът започна да приема отново F-35

Пентагонът започна да приема отново многоцелеви изтребители F-35, след като се споразумя с производителя Lockheed Martin за това как да бъдат ремонтирани самолети, които са получени с производствени дефекти. Това съобщава Reuters.

Мисия – ер полисинг

Единствената мирновременна постоянна мисия на НАТО е охраната на въздушното пространство в Европа, носеща името въздушен ер полисинг (Airborne Air Policing). В нея са задействани структурите за управление и контрол на алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана в допълнение към собствените системи за противовъздушна отбрана на всяка от отделните страни-членки. Това е мисия, където монотонността на ежедневието при основната дейност – наблюдението на въздушното пространство – отстъпва от време на време на възбудата и напрежението, свързани с вдигането на дежурните изтребители във въздуха при проверки на бойната готовност или по реални нарушители. Унгарският журналист Габор Зорд Ласло описва изпълнението на един контролен полет за проверка на силите и средствата за ер полисниг в десет държави.

Меню