Модернизацията на индийските Mirage 2000 среща нови трудности

43 прочитания

Процесът по модернизация на индийските изтребители Mirage 2000 среща нови трудности, след като забавянията в програмата доведоха до това, че доставеното от Франция оборудване е вече с изтекла гаранция, а никой в Индия не иска да плаща да поддръжката му. Това съобщава “Defense News”.

В индийското предприятие HAL, което е основен изпълнител на договора за модернизация, се съхранява голям брой ново и модернизирано оборудване, доставено от Dassault Aviation и Thales,

което трябва да се монтира на изтребителите Dassault Mirage 2000H/TH. Гаранцията му е изтекла още през 2016 г.
В същото време HAL отказва да плаща по около $15 млн. годишно за поддръжката на това оборудване, тъй като според компанията то принадлежи на индийските ВВС и те трябва да се грижат за него.

От своя страна индийските ВВС смятат, че докато оборудването не бъде монтирано на изтребителите Mirage 2000, а те не бъдат приети на служба, неговото съхранени и поддръжка е отговорност на компанията HAL.

През юли 2011 г. Индия подписа договор с Thales и Dassault Aviation за модернизация на 51 изтребители Mirage 2000H/ТН. Договорът бе на стойност €1,47 млрд. За основен изпълнител бе избрана индийската държавна компания HAL, която сключи отделен договор на стойност от $900 млн. с Dassault Aviation.

Във Франция бяха модернизирани общо четири броя Mirage 2000 (по два двуместни и два едноместни), като останалите 47 трябваше да се модернизират до 2020 г. от HAL в Индия.

Темпът с който работи HAL е повече от скромен, като до момента е приключила работата едва по седем от 47-те изтребителя.

Свързани теми

Предишна публикация
Ryanair се изправя пред вълна от стачки
Следваща публикация
Италия поръчва още AW139
43 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Подписването на договора за разработка на FCAS може да се забави

Подписването на договора за разработката на френско-германския боен самолет от следващо поколение FCAS може да се забави, защото двете страни не могат да постигнат съгласие за експортните режими за въоръжението, което ще създадат, както и за това как да изглежда програмата за създаване на нов основен боен танк. Това съобщава германският бизнес вестник Handelsblatt.

Ще получи ли ОАЕ F-35?

Една от най-богатите страни в света, Обединените арабски емирства (ОАЕ), желае да купи F-35 от…

Швейцария избра F-35

Федералният съвет на Швейцария обяви, че страната ще купи 36 броя изтребителя F-35A, но решението…

Lockheed Martin изнася производството на F-16 в Индия, ако продаде изтребителя там

Lockheed Martin ще изнесе изцяло сглобяването на F-16 в Индия, ако спечели конкурса за нов изтребител там, но дори и това да не се случи, производството на крилото със сигурност ще бъде пренесено там. Това съобщава Reuters.

Меню