Модернизацията на индийските Mirage 2000 среща нови трудности

45 прочитания

Процесът по модернизация на индийските изтребители Mirage 2000 среща нови трудности, след като забавянията в програмата доведоха до това, че доставеното от Франция оборудване е вече с изтекла гаранция, а никой в Индия не иска да плаща да поддръжката му. Това съобщава “Defense News”.

В индийското предприятие HAL, което е основен изпълнител на договора за модернизация, се съхранява голям брой ново и модернизирано оборудване, доставено от Dassault Aviation и Thales,

което трябва да се монтира на изтребителите Dassault Mirage 2000H/TH. Гаранцията му е изтекла още през 2016 г.
В същото време HAL отказва да плаща по около $15 млн. годишно за поддръжката на това оборудване, тъй като според компанията то принадлежи на индийските ВВС и те трябва да се грижат за него.

От своя страна индийските ВВС смятат, че докато оборудването не бъде монтирано на изтребителите Mirage 2000, а те не бъдат приети на служба, неговото съхранени и поддръжка е отговорност на компанията HAL.

През юли 2011 г. Индия подписа договор с Thales и Dassault Aviation за модернизация на 51 изтребители Mirage 2000H/ТН. Договорът бе на стойност €1,47 млрд. За основен изпълнител бе избрана индийската държавна компания HAL, която сключи отделен договор на стойност от $900 млн. с Dassault Aviation.

Във Франция бяха модернизирани общо четири броя Mirage 2000 (по два двуместни и два едноместни), като останалите 47 трябваше да се модернизират до 2020 г. от HAL в Индия.

Темпът с който работи HAL е повече от скромен, като до момента е приключила работата едва по седем от 47-те изтребителя.

Свързани теми

Предишна публикация
Ryanair се изправя пред вълна от стачки
Следваща публикация
Италия поръчва още AW139
45 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция модернизира около 120 от своите F-16

Гърция ще модернизира около 120 от своите изтребители F-16C/D до стандарта F-16V. Това стана ясно днес, 17 октомври 2017 г., по време на визитата на гръцкия премиер Алексис Ципрас в САЩ.

Гърция чака оферта за модернизация на своите F-16

Гърция очаква в близките седмици Lockheed Martin да даде оферта за модернизация на флота от изтребители F-16C/D. На нейна база ще бъде взето решение как да се процедира занапред. Това съобщава гръцкия сайт Defense Greece.

Индия се оттегля от FGFA

Индия се оттегля от програмата FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft), в рамките на която трябваше да се създаде индийски вариант на руския изтребител от следващо поколение Су-57 (Т-50). Това съобщава индийския вестник Business Standard.

Индия получи първите си CH-47 Chinook

Индийските ВВС получиха своите първи четири тежки транспортни вертолети 15 Boeing CH-47F Chinook. Машините са пристигнали в Индия вчера, 10 февруари 2019 г.

Меню