Индия нанесе въздушен удар по пакистанска територия

1K прочитания

Индийските ВВС нанесоха въздушен удар по пакистанска територия в отговор на терористично нападение от по-миналата седмица. Резултатите от въздушния удар са неясни. Това стана днес, 26 февруари 2019 г.

Според индийското правителство, ударът е бил нанесен по лагер на терористичната групировка Джаиш-е-Мухамед, намиращ се край градчето Балакот, намиращо се в Пакистан. Според официалната индийска версия, при въздушния удар са убити около 350 терористи.

Това е първият въздушен индийски удар по пакистанска територия от войната през 1971 г. насам. Предишните въздушни удари и сражения между Индия и Пакистан се ограничаваха на територията на спорния регион Кашмир, който двете държави си поделят.

По-късно някои индийски медии излязоха с по-подробна информация за същността на въздушния удар. Според тази информация, която се позовава на анонимни източници в индийските въоръжени сили, ударът по тренировъчния лагер е бил нанесен в 03,45 часа местно време от пет многоцелеви изтребители Mirage 2000. Те са използвали 907-kg управляеми боеприпаси Spice 2000, израелско производство.

Първоначалната идея е била боеприпасите да се пуснат от индийска територия (те могат да планират десетки километри, ако се пуснат от голяма височина), но силен вятър е попречил на това и индийските Mirage 2000 са навлезли в пакистанското въздушно пространство.

Ударът е бил прикриван от други Mirage 2000, както и от тежките Су-30МКИ. Освен това във въздуха е имало поне два летящи индийски радара, както и въздушни танкери Ил-78.

Пакистанските ВВС са вдигнали дежурни двойки изтребители, но когато е станало ясно, че индийските ВВС имат многочислени сили в района е било взето решение да не се влиза в бой.

Отново според съобщения в индийските медии, ВВС на страната са ударили повече от една цел на пакистанска територия, като броят варира от три до шест в различните съобщения.

Не е изненадващо, че пакистанската версия за събитията е коренно различна. Според нея индийските бойни самолети са навлезли в пакистанското въздушно пространство и когато са разбрали, че срещу тях има пакистански изтребители във въздуха, те са хвърлили аварийно бойния си товар и са се прибрали на собствена територия, без да причинят никакви щети.


От пакистанското правителство са обещали изненадващ отговор на индийската провокация.

По-късно през деня над индийския щат Гуджарат е бил свален пакистански безпилотен апарат от неизвестен тип. За свалянето е отговорна зенитната система SPYDER.
<


На 14 февруари 2019 г. в спорния район Кашмир бе извършено терористично нападение срещу индийски полицейски сили. Атентатор-самоубиец се взриви в полицейски конвой, при което загинаха 47 индийски полицаи и десетки други бяха ранени. То бе извършено от групировката Джаиш-е-Мухамед, който оперира под протекциите на Пакистан.

Свързани теми

Предишна публикация
Сърбия получи четири беларуски МиГ-29
Следваща публикация
Карго 767 катастрофира в Тексас
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Словакия отложи избора на нов изтребител след напрежение в правителството

Премиерът на Словакия Петер Пелегрини обяви днес, 20 юни 2018 г., че решението за това какъв изтребител ще купи страната му се отлага. Изказването идва след като в управляващата коалиция в Словакия се появи напрежение, заради желанието на министъра на отбраната Петер Гаждош за бърза покупка на F-16V.

Франция не иска да участва в белгийския изтребителен конкурс и вместо това направи директна оферта

Френското правителство не е отговорило на запитването за даване на оферта (RFP) за нови изтребители, което Белгия пусна през март тази година. Вместо това френският министър на отбраната Флоранс Парти е изпратил писмо до белгийския си колега с което предлага директна сделка за Dassault Rafale.

Полша ще купува освен F-35 и още F-16

Освен 32 броя F-35, Полша ще купи и допълнителни F-16, както и ще осигури бойни безпилотни апарати, които да оперират заедно с нейните изтребители от следващо поколение. Това е записано в програмата за развитие на полските въоръжени сили до 2035 г., която бе подписана днес, 10 октомври 2019 г.

Меню