Индия нанесе въздушен удар по пакистанска територия

1K прочитания

Индийските ВВС нанесоха въздушен удар по пакистанска територия в отговор на терористично нападение от по-миналата седмица. Резултатите от въздушния удар са неясни. Това стана днес, 26 февруари 2019 г.

Според индийското правителство, ударът е бил нанесен по лагер на терористичната групировка Джаиш-е-Мухамед, намиращ се край градчето Балакот, намиращо се в Пакистан. Според официалната индийска версия, при въздушния удар са убити около 350 терористи.

Това е първият въздушен индийски удар по пакистанска територия от войната през 1971 г. насам. Предишните въздушни удари и сражения между Индия и Пакистан се ограничаваха на територията на спорния регион Кашмир, който двете държави си поделят.

По-късно някои индийски медии излязоха с по-подробна информация за същността на въздушния удар. Според тази информация, която се позовава на анонимни източници в индийските въоръжени сили, ударът по тренировъчния лагер е бил нанесен в 03,45 часа местно време от пет многоцелеви изтребители Mirage 2000. Те са използвали 907-kg управляеми боеприпаси Spice 2000, израелско производство.

Първоначалната идея е била боеприпасите да се пуснат от индийска територия (те могат да планират десетки километри, ако се пуснат от голяма височина), но силен вятър е попречил на това и индийските Mirage 2000 са навлезли в пакистанското въздушно пространство.

Ударът е бил прикриван от други Mirage 2000, както и от тежките Су-30МКИ. Освен това във въздуха е имало поне два летящи индийски радара, както и въздушни танкери Ил-78.

Пакистанските ВВС са вдигнали дежурни двойки изтребители, но когато е станало ясно, че индийските ВВС имат многочислени сили в района е било взето решение да не се влиза в бой.

Отново според съобщения в индийските медии, ВВС на страната са ударили повече от една цел на пакистанска територия, като броят варира от три до шест в различните съобщения.

Не е изненадващо, че пакистанската версия за събитията е коренно различна. Според нея индийските бойни самолети са навлезли в пакистанското въздушно пространство и когато са разбрали, че срещу тях има пакистански изтребители във въздуха, те са хвърлили аварийно бойния си товар и са се прибрали на собствена територия, без да причинят никакви щети.


От пакистанското правителство са обещали изненадващ отговор на индийската провокация.

По-късно през деня над индийския щат Гуджарат е бил свален пакистански безпилотен апарат от неизвестен тип. За свалянето е отговорна зенитната система SPYDER.
<


На 14 февруари 2019 г. в спорния район Кашмир бе извършено терористично нападение срещу индийски полицейски сили. Атентатор-самоубиец се взриви в полицейски конвой, при което загинаха 47 индийски полицаи и десетки други бяха ранени. То бе извършено от групировката Джаиш-е-Мухамед, който оперира под протекциите на Пакистан.

Свързани теми

Предишна публикация
Сърбия получи четири беларуски МиГ-29
Следваща публикация
Карго 767 катастрофира в Тексас
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Испания вероятно ще замени F/A-18 с Eurofighter

Испания най-вероятно ще замени своите остарели F/A-18 Hornet с новопроизведени Eurofighter. Това е заявил министърът на отбраната на страната Анхел Оливарес, цитиран от местни медии.

Франция поръчва нови 12 Rafale

Франция поръча още 12 многоцелеви изтребителя Dassault Rafale, за замяна на същото количество самолети, което…
Меню