Концесионерът започва обновяването на летище Горна Оряховица

327 прочитания

Стартира изпълнението на Генералния инвестиционен план за модернизация на летище Горна Оряховица. Първата стъпка са дейностите по удължаване на пистата, които ще започнат, след като миналата седмица Общинският съвет в града одобри изготвянето на проект за специализиран ПУП – план за застрояване в района на летището. Това съобщава местният сайт Янтра Днес.

Предложението на концесионера за промяна на устройствения план бе внесено в общинската администрация в средата на февруари заедно с копия от Генералния план за инвестиции и развитие на летището, одобрен на 24 октомври 2017 г. от Министерството на транспорта. С решението на местния парламент на практика бе дадена “зелена светлина” на консорциума за изпълнение на ангажиментите му по договора.

Сега пистата е с дължина 2450 m, което позволява на нея да кацат самолети от категория Код D с размах на крилото до 52 m. С предвиденото удължаване летището ще може да посреща и по-големи самолети.

Договорът за концесиониране на летището бе сключен през 2016 г., след като Министерски съвет отдаде на концесия летището на консорциума “Гражданско летище Горна Оряховица”. В него участват фирмата “Кристална вода” АД, която държи 95 % от капитала на компанията, и държавната “Летище Горна Оряховица” ЕАД, чийто едноличен собственик е транспортното министерство с капитал от 5 %.

Концесията е за срок от 35 години и предвижда инвестиции в размер на 32 млн. лв., като 22,4 млн. лв. трябва да бъдат вложени през първите четири години от концесията. Според договора инвеститорът се задължава да развие, разшири и модернизира летището с оглед осигуряване на ефективното му и устойчиво функциониране като летище за международни и вътрешни полети. В инвестиционния план са заложени три етапа за модернизация на летището, които включват изграждане на допълнителна пътека за рулиране, ремонт, разширяване и удължаване на пистата, изграждане на карго терминал и разпределителен център, изграждане на ремонтна база за самолети, на логистичен център и на център за подготовка на пилоти. Сградата на терминала също ще бъде обновена.

Свързани теми

Предишна публикация
Отдаването на концесия на летище Пловдив продължава
Следваща публикация
Министър Каракачанов потвърди вкарването на изтребителния проект в МС до края на март
327 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Стартират законови промени заради концесията на летище София

Министерство на транспортна инициира промени в Закона за концесиите с цел разширяване на кръга от потенциални кандидати за концесията на летище София. Предложенията на транспортното ведомство са качени на сайта strategy.bg за обществено обсъждане.

В Пловдив се появиха част от бъдещите концесионери на летището там

Делегация от китайския холдинг HNA Group, част от консорциума одобрен за концесионер на летище Пловдив, направи първата си визита на аеропорта. Делегацията се срещна и с представители на местната власт в Пловдив. Това стана днес, 15 май 2018 г.

Неясноти около концесията на летище Пловдив

Изтекъл ли е срокът за подписване на договора за концесия на летище Пловдив или не е? На този въпрос все още не е получен ясен отговор, въпреки разнопосочната информация, която се върти в общественото пространство.

Договорът за концесиониране на летище Пловдив се отлага с месец

С един месец е удължен срока за подписване на договора за концесията за Летище Пловдив между Министерството на транспорта и консорциума между „Хайнан груп“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“. Това съобщават от БНР.

Меню