Китайският кандидат е фаворит за концесионирането на летище Пловдив

7 прочитания

Консорциум воден от китайската компания HNA Airport Group се счита за фаворит за спечелването на конкурса за отдаване на концесия на летище Пловдив. Това съобщава местният вестник „Марица”.

Според вестника експертната комисия на Министерство на транспорта вече е преценила, че офертата на консорциума между HNA Airport Group и регистрираното в Холандия дружество Plovdiv Airport Invest е по-добра от офертата на другия кандидат – „Консорциум Летище Пловдив“, в който участват автотранспортната компания ПИМК Холдинг Груп АД и „Тракия икономическа зона“ АД.

От бъдещия концесионер се очаква да инвестира най-малко €35,2 млн. без ДДС в следващите 35 години. Толкова е и срокът на концесията. От тях €16,7 млн. трябва да бъдат вложени през първите пет години. Изграждането на карго терминал дава преимущество на инвеститора и той ще получи допълнително точки. Фиксираното концесионно възнаграждение е не по-малко от 100 000 лв. без ДДС годишно, а променливата част е не по-малка от 5% от общия размер на нетните приходи от всички дейности на летището.

Известно е, че офертата на HNA Airport Group и Plovdiv Airport Invest е за инвестиции в размер на €71 млн., а българските компании €65 млн. Размерът на инвестициите дава 35% от крайната оценка. 40% от оценката идва от годишното концесионно плащане, като китайската оферта също е по-щедра – 6% от приходите и 600 000 лв. на година фиксирано концесионно плащане. Пловдивското обединение предлага 6% от приходите и 120 000 лв. годишно.

Около €30 млн. от инвестициите на китайците ще са за изграждането на карго и на пътнически терминал. Плановете предвиждат през летището да минават по 1 млн. пътници на година и по 50 000 тона товари. Предвижда се да се открие линия между Пловдив и Китай три пъти седмично – два пътнически полета и един товарен, като не е ясно кой точно ще е китайският град.

Пловдивската оферта предвижда на първо време изграждане на карго терминал, а след одобрение на нов генерален план на летището и на още един. Планът на „Консорциум Летище Пловдив“ е след изграждането му да намери специализирана фирма, която да го оперира. Местните компании също се надяват в следващите 10 години летището да достигне 1 млн. пътници, като при достигане на максималния капацитет на настоящия пътнически терминал да се построи още един.

Очаква се Министерство на транспорта да обяви официално победителя в конкурса в края на март или началото на април.

HNA Group е конгломерат в сферата на авиацията, туризма, недвижимите имоти, финансите и т.н. В него влиза HNA Airport Group, която оперира 16 летища, основно в Китай. Към края на 2017 г. групата участва в около 20 авиокомпании, отново основно в Китай.

След отдаването на концесия на летище Пловдив държавата ще остане да даде на концесия и софийското. Процедурата там бе стартирана през 2016 г., но бе прекратена миналата пролет след множество проблеми. Очаква се през тази година процедурата да бъде рестартирана.

Свързани теми

Предишна публикация
Авиобаза Граф Игнатиево отбеляза 67 години от своето създаване
Следваща публикация
МО иска да прекрати спора с Airbus Helicopters срещу употребяван вертолет
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Договорът за концесиониране на летище Пловдив се отлага с месец

С един месец е удължен срока за подписване на договора за концесията за Летище Пловдив между Министерството на транспорта и консорциума между „Хайнан груп“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“. Това съобщават от БНР.

Приеха поправки в Закона за концесиите с цел улесняване процедурата за летище София

Парламентът прие промени в Закона за концесиите на второ четене. Промените са с цел улесняване на процедурата за отдаване на концесия на летище София. Това стана днес, 14 март 2019 г.

Отдаването на концесия на летище Пловдив продължава

Процедурата по отдаване на концесия на летище Пловдив продължава с двама кандидати. Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на третия кандидат ДЗЗД „Силк роуд Пловдив еърпорт“ със свое решение от 1 март 2018 г.

Прокуратурата отказа да се меси в концесията на летище София

Не е налице законово основание за намеса на прокуратурата по реда на надзора за законност в откритата процедура за концесия на Летище София. Това съобщават от държавното обвинение днес, 7 ноември 2018 г.

Меню