Китайският кандидат е фаворит за концесионирането на летище Пловдив

7 прочитания

Консорциум воден от китайската компания HNA Airport Group се счита за фаворит за спечелването на конкурса за отдаване на концесия на летище Пловдив. Това съобщава местният вестник „Марица”.

Според вестника експертната комисия на Министерство на транспорта вече е преценила, че офертата на консорциума между HNA Airport Group и регистрираното в Холандия дружество Plovdiv Airport Invest е по-добра от офертата на другия кандидат – „Консорциум Летище Пловдив“, в който участват автотранспортната компания ПИМК Холдинг Груп АД и „Тракия икономическа зона“ АД.

От бъдещия концесионер се очаква да инвестира най-малко €35,2 млн. без ДДС в следващите 35 години. Толкова е и срокът на концесията. От тях €16,7 млн. трябва да бъдат вложени през първите пет години. Изграждането на карго терминал дава преимущество на инвеститора и той ще получи допълнително точки. Фиксираното концесионно възнаграждение е не по-малко от 100 000 лв. без ДДС годишно, а променливата част е не по-малка от 5% от общия размер на нетните приходи от всички дейности на летището.

Известно е, че офертата на HNA Airport Group и Plovdiv Airport Invest е за инвестиции в размер на €71 млн., а българските компании €65 млн. Размерът на инвестициите дава 35% от крайната оценка. 40% от оценката идва от годишното концесионно плащане, като китайската оферта също е по-щедра – 6% от приходите и 600 000 лв. на година фиксирано концесионно плащане. Пловдивското обединение предлага 6% от приходите и 120 000 лв. годишно.

Около €30 млн. от инвестициите на китайците ще са за изграждането на карго и на пътнически терминал. Плановете предвиждат през летището да минават по 1 млн. пътници на година и по 50 000 тона товари. Предвижда се да се открие линия между Пловдив и Китай три пъти седмично – два пътнически полета и един товарен, като не е ясно кой точно ще е китайският град.

Пловдивската оферта предвижда на първо време изграждане на карго терминал, а след одобрение на нов генерален план на летището и на още един. Планът на „Консорциум Летище Пловдив“ е след изграждането му да намери специализирана фирма, която да го оперира. Местните компании също се надяват в следващите 10 години летището да достигне 1 млн. пътници, като при достигане на максималния капацитет на настоящия пътнически терминал да се построи още един.

Очаква се Министерство на транспорта да обяви официално победителя в конкурса в края на март или началото на април.

HNA Group е конгломерат в сферата на авиацията, туризма, недвижимите имоти, финансите и т.н. В него влиза HNA Airport Group, която оперира 16 летища, основно в Китай. Към края на 2017 г. групата участва в около 20 авиокомпании, отново основно в Китай.

След отдаването на концесия на летище Пловдив държавата ще остане да даде на концесия и софийското. Процедурата там бе стартирана през 2016 г., но бе прекратена миналата пролет след множество проблеми. Очаква се през тази година процедурата да бъде рестартирана.

Свързани теми

Предишна публикация
Авиобаза Граф Игнатиево отбеляза 67 години от своето създаване
Следваща публикация
МО иска да прекрати спора с Airbus Helicopters срещу употребяван вертолет
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Летище Пловдив с нов директор

Спас Шуманов е новият изпълнителен директор на Летище Пловдив. Той е назначен на поста на мястото на досегашния директор Христо Щерионов със заповед на министъра на транспорта Росен Желязков.

Спечелилият концесията за летище Пловдив се отказва

Консорциумът между китайската компания китайската компания „Хайнан“ (HNA Group) и регистрираното в Холандия дружество „Пловдив Еърпорт Инвест“ няма да подпише договор за концесиониране на летище Пловдив. Това съобщава „Капитал”.

Участва ли турска фирма в процедурата за концесиониране на летище София?

Участва или не турска фирма в процедурата по концесиониране на софийското летище и дали тази фирма е вече предопределена за победител. Тази полемика се разгоря днес, 10 май 2019 г., след като вчера бяха отворени офертите на участничките в процеса.

Неясноти около концесията на летище Пловдив

Изтекъл ли е срокът за подписване на договора за концесия на летище Пловдив или не е? На този въпрос все още не е получен ясен отговор, въпреки разнопосочната информация, която се върти в общественото пространство.

Меню