Китайският кандидат е фаворит за концесионирането на летище Пловдив

4 прочитания

Консорциум воден от китайската компания HNA Airport Group се счита за фаворит за спечелването на конкурса за отдаване на концесия на летище Пловдив. Това съобщава местният вестник „Марица”.

Според вестника експертната комисия на Министерство на транспорта вече е преценила, че офертата на консорциума между HNA Airport Group и регистрираното в Холандия дружество Plovdiv Airport Invest е по-добра от офертата на другия кандидат – „Консорциум Летище Пловдив“, в който участват автотранспортната компания ПИМК Холдинг Груп АД и „Тракия икономическа зона“ АД.

От бъдещия концесионер се очаква да инвестира най-малко €35,2 млн. без ДДС в следващите 35 години. Толкова е и срокът на концесията. От тях €16,7 млн. трябва да бъдат вложени през първите пет години. Изграждането на карго терминал дава преимущество на инвеститора и той ще получи допълнително точки. Фиксираното концесионно възнаграждение е не по-малко от 100 000 лв. без ДДС годишно, а променливата част е не по-малка от 5% от общия размер на нетните приходи от всички дейности на летището.

Известно е, че офертата на HNA Airport Group и Plovdiv Airport Invest е за инвестиции в размер на €71 млн., а българските компании €65 млн. Размерът на инвестициите дава 35% от крайната оценка. 40% от оценката идва от годишното концесионно плащане, като китайската оферта също е по-щедра – 6% от приходите и 600 000 лв. на година фиксирано концесионно плащане. Пловдивското обединение предлага 6% от приходите и 120 000 лв. годишно.

Около €30 млн. от инвестициите на китайците ще са за изграждането на карго и на пътнически терминал. Плановете предвиждат през летището да минават по 1 млн. пътници на година и по 50 000 тона товари. Предвижда се да се открие линия между Пловдив и Китай три пъти седмично – два пътнически полета и един товарен, като не е ясно кой точно ще е китайският град.

Пловдивската оферта предвижда на първо време изграждане на карго терминал, а след одобрение на нов генерален план на летището и на още един. Планът на „Консорциум Летище Пловдив“ е след изграждането му да намери специализирана фирма, която да го оперира. Местните компании също се надяват в следващите 10 години летището да достигне 1 млн. пътници, като при достигане на максималния капацитет на настоящия пътнически терминал да се построи още един.

Очаква се Министерство на транспорта да обяви официално победителя в конкурса в края на март или началото на април.

HNA Group е конгломерат в сферата на авиацията, туризма, недвижимите имоти, финансите и т.н. В него влиза HNA Airport Group, която оперира 16 летища, основно в Китай. Към края на 2017 г. групата участва в около 20 авиокомпании, отново основно в Китай.

След отдаването на концесия на летище Пловдив държавата ще остане да даде на концесия и софийското. Процедурата там бе стартирана през 2016 г., но бе прекратена миналата пролет след множество проблеми. Очаква се през тази година процедурата да бъде рестартирана.

Свързани теми

Предишна публикация
МО иска да прекрати спора с Airbus Helicopters срещу употребяван вертолет
Следваща публикация
Авиобаза Граф Игнатиево отбеляза 67 години от своето създаване
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Участва ли турска фирма в процедурата за концесиониране на летище София?

Участва или не турска фирма в процедурата по концесиониране на софийското летище и дали тази фирма е вече предопределена за победител. Тази полемика се разгоря днес, 10 май 2019 г., след като вчера бяха отворени офертите на участничките в процеса.

Спечелилият концесията за летище Пловдив се отказва

Консорциумът между китайската компания китайската компания „Хайнан“ (HNA Group) и регистрираното в Холандия дружество „Пловдив Еърпорт Инвест“ няма да подпише договор за концесиониране на летище Пловдив. Това съобщава „Капитал”.

Бъдещите концесионери на летище Пловдив се срещнаха с министър Московски

Двойно повече средства ще инвестират концесионерите на летище Пловдив в по-кратки срокове от предвидените в концесията. Това стана ясно по време на днешната среща между министъра на транспорта Ивайло Московски и представители на Обединение (Консорциум) между Хайнан и Пловдив Еърпорт Инвест. Това съобщиха от транспортното ведомство.

В Пловдив се появиха част от бъдещите концесионери на летището там

Делегация от китайския холдинг HNA Group, част от консорциума одобрен за концесионер на летище Пловдив, направи първата си визита на аеропорта. Делегацията се срещна и с представители на местната власт в Пловдив. Това стана днес, 15 май 2018 г.

Меню