Министър Каракачанов потвърди вкарването на изтребителния проект в МС до края на март

6 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отново повтори, че до края на март инвестиционният проект за придобиване на нов боен самолет ще бъде вкаран за гласуване в Министерски съвет. Това каза той днес, 1 март 2018 г., пред Комисията по отбрана в Парламента.

Военният министър заяви, че до края на месец март за обсъждане в Министерски съвет ще бъде внесен не само проекта за придобиване на нов изтребител, но и тези за нови патрулни кораби за ВМС и за нова бронирана машина за Сухопътни войски.

В началото на миналата седмица министър Каракачанов направи подобно изказване в телевизионно интервю за БНТ, но тогава не спомена проекта за ВМС.

Пред депутатите министърът на отбраната отново каза, че ще се даде възможност за участие на повече държави от НАТО и ЕС в процеса за избор на нов изтребител. Тази теза Каракачанов защитава вече няколко пъти, но не е ясно дали реално ще бъдат взети мерки по въпроса.

Трябва да се припомни, че в средата на януари командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков заяви, че преработеният проект за нов изтребител е готов и не включва опция за разглеждане на други варианти освен сегашните три – F-16, Eurofighter и Gripen.

Министър Каракачанов повдигна и въпроса за наличието на ДДС към отбранителните сделки и каза, че ако не се отпуснат повече пари ще трябва да се иде към покупка на употребяван изтребител, освен ако не се постигнат политически цени, което според него щяло да бъде „някакво чудо“.

Думите на министъра отново влизат в леко противоречие с казаното през януари от командира на ВВС, когато той посочи, че в инвестиционния проект е заложена сумата от 1,5 млрд. лева без ДДС. Тоест, въпросът е бил решен в инвестиционния проект.

От думите на министъра на отбраната излиза, че има неясноти и по проекта за придобиване на нови патрулни кораби. Според Каракачанов може да се наложи отпускане на повече от планираните до сега 820 млн. лева. Не е ясно дали този въпрос ще се изясни до края на месеца, за да се реализира заявеното от министъра днес за внасяне на всички проекти накуп.

Министър Каракачанов, както и неговите заместници, вече на няколко пъти сменят сроковете в които проекта за нов изтребител ще влезе за гласуване в Министерски съвет. Първоначално това трябваше да стане до края на ноември, след това до края на 2017 г., после до края на януари, а предпоследният за сега срок бе средата на февруари.

Свързани теми

Предишна публикация
Концесионерът започва обновяването на летище Горна Оряховица
Следваща публикация
Бившият директор на столичното летище ще оглави летище Пловдив
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ отпуснаха $56 млн. военна помощ по сделката за F-16

Конгресът на САЩ е одобрил предложението на Държавния департамент за отпускане на $56 153 980 за финансиране на сделката за покупката на изтребители F-16 от България. Това съобщи днес, 2 септември 2019 г., Министерство на отбраната.

Правителството планира да вложи още 300 млн. в придобиването на F-16

Още 300 млн. лева ще бъдат вложени около придобиването на новия изтребител в рамките на следващите три години. Това става ясно от обсъждането на военния бюджет в Комисията по отбрана в Народното събрание.

Министър Каракачанов: Президентът можеше да помогне с договора

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че президентът Румен Радев е могъл да помогне за реализацията на договора за F-16, а не само да го критикува. Това военният министър каза днес, 29 юни 2019 г., цитиран от БНР.

Заместник-министър Величков: До две седмици в МС влиза инвестиционния проект за нов изтребител

„Няма да издам голяма тайна ако кажа, че в срок от около две седмици проектите за инвестиционен разход за новия боен самолет и бойната машина на пехотата ще бъдат внесени в Министерски съвет”, това заяви заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков в ефира на „Канал 3” вчера, 15 януари 2018 г.

Президентът връчи новите генералските пагони

Днес, 5 май 2018 г., в навечерието на Деня на храбростта и празника на Българската армия – 6 май, държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев връчи пагоните на военнослужещи, удостоени с висше офицерско звание.

Президентът Радев: Ще купим малко на брой, скъпи и орязани F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че правителството се готви да подпише сделка за малко на брой F-16, които са скъпи и с орязани способности. Тези негови критики прозвучаха в предаването „Панорама” по БНТ1 днес, 28 юни 2019 г.

Меню