Министър Каракачанов потвърди вкарването на изтребителния проект в МС до края на март

3 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отново повтори, че до края на март инвестиционният проект за придобиване на нов боен самолет ще бъде вкаран за гласуване в Министерски съвет. Това каза той днес, 1 март 2018 г., пред Комисията по отбрана в Парламента.

Военният министър заяви, че до края на месец март за обсъждане в Министерски съвет ще бъде внесен не само проекта за придобиване на нов изтребител, но и тези за нови патрулни кораби за ВМС и за нова бронирана машина за Сухопътни войски.

В началото на миналата седмица министър Каракачанов направи подобно изказване в телевизионно интервю за БНТ, но тогава не спомена проекта за ВМС.

Пред депутатите министърът на отбраната отново каза, че ще се даде възможност за участие на повече държави от НАТО и ЕС в процеса за избор на нов изтребител. Тази теза Каракачанов защитава вече няколко пъти, но не е ясно дали реално ще бъдат взети мерки по въпроса.

Трябва да се припомни, че в средата на януари командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков заяви, че преработеният проект за нов изтребител е готов и не включва опция за разглеждане на други варианти освен сегашните три – F-16, Eurofighter и Gripen.

Министър Каракачанов повдигна и въпроса за наличието на ДДС към отбранителните сделки и каза, че ако не се отпуснат повече пари ще трябва да се иде към покупка на употребяван изтребител, освен ако не се постигнат политически цени, което според него щяло да бъде „някакво чудо“.

Думите на министъра отново влизат в леко противоречие с казаното през януари от командира на ВВС, когато той посочи, че в инвестиционния проект е заложена сумата от 1,5 млрд. лева без ДДС. Тоест, въпросът е бил решен в инвестиционния проект.

От думите на министъра на отбраната излиза, че има неясноти и по проекта за придобиване на нови патрулни кораби. Според Каракачанов може да се наложи отпускане на повече от планираните до сега 820 млн. лева. Не е ясно дали този въпрос ще се изясни до края на месеца, за да се реализира заявеното от министъра днес за внасяне на всички проекти накуп.

Министър Каракачанов, както и неговите заместници, вече на няколко пъти сменят сроковете в които проекта за нов изтребител ще влезе за гласуване в Министерски съвет. Първоначално това трябваше да стане до края на ноември, след това до края на 2017 г., после до края на януари, а предпоследният за сега срок бе средата на февруари.

Свързани теми

Предишна публикация
Бившият директор на столичното летище ще оглави летище Пловдив
Следваща публикация
Концесионерът започва обновяването на летище Горна Оряховица
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Марешки е против превъоръжаването

Лидерът на парламентарно представената партия „Воля” Веселин Марешки се обяви против програмите за превъоръжаване, включително и тази за покупката на нов боен самолет за ВВС. Това каза той днес, 8 май 2018 г., в сутрешния блок на bTV.

Министър Каракачанов: Оценката на офертите ще отнеме месец

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че оценката на офертите е по-реалистично да отнеме около месец, а не 14 работни дни. Това заяви той днес, 4 октомври 2018 г., в предаването „Още от деня” по БНТ1.

Министър Каракачанов заяви, че ще подаде оставка ако не минат модернизационните проекти за армията

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов даде заявка, че ще подаде оставка, ако проектите за модернизация на армията не бъдат одобрени от правителството. Това каза той днес, 9 май 2018 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

Посещението в САЩ за новия изтребител, породи критики от президента и оправдания от МО

Предстоящото посещение в САЩ за група водена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, в рамките на което ще се обсъжда покупката на новия изтребител, породи критики от страна на президента Румен Радев и оправдания от страна на военното ведомство.

Прокуратурата не откри нарушения в боравенето с класифицирана информация от президенството

Софийска градска прокуратура (СГС) отказа да образува наказателно производство по сигнал от бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, че началника на кабинета на президента Иво Христов, че е чел класифицирани документи във връзка с предложение за продажба на нови F-16 от страна на Lockheed Martin. Това съобщиха днес, 23 октомври 2017 г., оттам.

Меню