Министър Каракачанов потвърди вкарването на изтребителния проект в МС до края на март

5 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отново повтори, че до края на март инвестиционният проект за придобиване на нов боен самолет ще бъде вкаран за гласуване в Министерски съвет. Това каза той днес, 1 март 2018 г., пред Комисията по отбрана в Парламента.

Военният министър заяви, че до края на месец март за обсъждане в Министерски съвет ще бъде внесен не само проекта за придобиване на нов изтребител, но и тези за нови патрулни кораби за ВМС и за нова бронирана машина за Сухопътни войски.

В началото на миналата седмица министър Каракачанов направи подобно изказване в телевизионно интервю за БНТ, но тогава не спомена проекта за ВМС.

Пред депутатите министърът на отбраната отново каза, че ще се даде възможност за участие на повече държави от НАТО и ЕС в процеса за избор на нов изтребител. Тази теза Каракачанов защитава вече няколко пъти, но не е ясно дали реално ще бъдат взети мерки по въпроса.

Трябва да се припомни, че в средата на януари командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков заяви, че преработеният проект за нов изтребител е готов и не включва опция за разглеждане на други варианти освен сегашните три – F-16, Eurofighter и Gripen.

Министър Каракачанов повдигна и въпроса за наличието на ДДС към отбранителните сделки и каза, че ако не се отпуснат повече пари ще трябва да се иде към покупка на употребяван изтребител, освен ако не се постигнат политически цени, което според него щяло да бъде „някакво чудо“.

Думите на министъра отново влизат в леко противоречие с казаното през януари от командира на ВВС, когато той посочи, че в инвестиционния проект е заложена сумата от 1,5 млрд. лева без ДДС. Тоест, въпросът е бил решен в инвестиционния проект.

От думите на министъра на отбраната излиза, че има неясноти и по проекта за придобиване на нови патрулни кораби. Според Каракачанов може да се наложи отпускане на повече от планираните до сега 820 млн. лева. Не е ясно дали този въпрос ще се изясни до края на месеца, за да се реализира заявеното от министъра днес за внасяне на всички проекти накуп.

Министър Каракачанов, както и неговите заместници, вече на няколко пъти сменят сроковете в които проекта за нов изтребител ще влезе за гласуване в Министерски съвет. Първоначално това трябваше да стане до края на ноември, след това до края на 2017 г., после до края на януари, а предпоследният за сега срок бе средата на февруари.

Свързани теми

Предишна публикация
Бившият директор на столичното летище ще оглави летище Пловдив
Следваща публикация
Концесионерът започва обновяването на летище Горна Оряховица
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Повече от половината българи подкрепят президента Радев по темата за новия изтребител

59% от българите подкрепят критичната позиция на президента Румен Радев, която той изразява по процедурата за избор на нов боен самолет за българските ВВС. Това показва експресен сондаж на общественото мнение, който бе публикуван днес, 30 януари 2019 г. от социологическата агенция „Галъп интернешънал”.

Николай Ненчев е твърдо за F-16

Бившият министър на отбраната от кабинета „Борисов 2” Николай Ненчев твърдо подкрепя покупката на изтребители F-16 и иска скоростно снемане от въоръжение на наличните МиГ-29 и Су-25. Това заяви той днес, 4 октомври 2018 г., в сутрешния блок на bTV.

Министър Каракачанов: Инцидентът с C-27J е станал при тренировка за обратен завой на земята

Инцидентът с българския военно-транспортен самолет C-27J Spartan е станал при изпълнение на тренировъчна задача в рамките на програма за обучение на нов командир. Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов в ефира на телевизия „Канал 3”.

Депутатът Емил Христов обвини президента в манипулация на изтребителния конкурс

Депутатът Емил Христов (ГЕРБ), който е и председател на т.нар. „Комисия „Gripen” фактически обвини президента Румен Радев в манипулация, която е повияла на конкурса по избор на нов изтребител. Това казва той в интервю за вестник „24 часа”.

Какво се казва в отговорите на МО към Президентството

Вчера, 24 юли 2019 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че повереното му министерство е изготвило 19-страници отговори на въпросите, които президентът Румен Радев отправи по сделката за покупка на F-16. Действително, снощи след 20 часа, на сайта на МО бе качен документ в pdf-формат, в който се съдържат 19 въпроса и отговори към тях.

Какво ново може да разберем по сделката за F-16 от този документ?

Отново ще се направи опит за възстановяване на ВВВУ

Министерство на отбраната ще направи нов опит за възстановяването на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. Документи за това трябва да се внасят до 2020 г. в Националната агенция за оценка и акредитация (НАОА). Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от сайта otbrana.com.

Меню