БСП отново атакува концесията на летище София

11 прочитания

БСП отново ще направи опит да прекрати концесията на летище София, като внася сигнал до Европейската комисия (ЕК), твърдейки че условията на концесията са фактическа държавна помощ. Това стана ясно днес, 15 януари 2019 г.

„Внасяме сигнал до ЕК, изготвен от нашите експерти, специалисти и юристи, намираме в договора, в условията за концесия, намеса на държавата или предоставяне на държавна помощ”, това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски.

Той подчерта, че е изпратено писмо и до премиера Борисов, с което се иска незабавно да спре процедурата по концесията до произнасяне на ЕК за това има ли държавна помощ спрямо бъдещия концесионер на летището.

„Предоставяме 28 страници аргументи и нарушения на законодателни и правни норми в ЕС“, допълни той.

Свиленски припомни, че срокът за концесията на Летище „София“ е бил продължен за четвърти или пети път и няма да бъде проблем отново да се промени. Като първи аргумент народният представител посочи, че в радиус на 100 km от летище София никой друг концесионер няма право, с участието на държавата или самостоятелно, да изгражда летище.

„Това дава предимство на бъдещия концесионер в рамките на 35 години, плюс още 18, ако бъде продължена концесията, София да има едно единствено летище, без оглед на развитието на пътникопотока, на инфраструктура, нужди от второ летище“, обясни той.

По неговите думи отчуждаването на терени, които към момента не са в обхвата на концесията, но ако концесионерът реши, че има нужда от тях, ще се извършва от държавата за сметка на концесионера, като разходите по тези отчуждавания ще се приспадат от инвестицията, която му е заложена в договора.

„Т.е. той няма да изпълнява инвестициите, които предварително е заложил – втора писта, концесионни такси, трети терминал, а тези инвестиции ще му бъдат приспадани като капиталови разходи“, посочи Свиленски.

По неговите думи в договора е записана квалифицирана законодателна промяна.

„След сключване на договора, ако държавата направи някаква законодателна промяна, касаеща всички летищни оператори, частта, която засяга бъдещия концесионер на летището, да му бъде признавана отново като капиталови разходи от инвестиционните намерения, които е имал първоначално. Отново се предоставя предимство пред другите конкуренти или летищни оператори“, допълни зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.

Като следващ аргумент той посочи, че държавата е задължена да изгражда, поддържа допълнителни пътища и подходи за нейна сметка.

„Държавата ще предоставя помощ на концесионера за получаване, подновяване и удължаване срока на всички разрешения, съгласия, във връзка с действието на договора. Такива условия няма в държавата към нито една фирма или концесионер“, категоричен е Георги Свиленски.

БСП вече няколко пъти опитаха да спрат концесията на летище София – партията атакува процеса в Народното събрание, но неуспешно. След това бе подаден и сигнал до прокуратурата, но тя отказа да образува дело по темата.

Настоящият срок за подаване на оферти за концесиониране на столичното летище е 5 февруари 2019 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Парламентът гласува разрешение за преговори за покупка на F-16 (на живо)
Следваща публикация
Стартираха командно-инструкторски полети с L-39 в Граф Игнатиево
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Летище София посреща 6-милионния си пътник

Днес, 30 ноември 2017 г., летище София посрещна своя пасажер номер 6 000 000. С това столичното летище достигна исторически висини в трафика си и по всичко личи, че преминалите през аеропорта до края на годината ще приближат 6,5 млн.

Меню