Отдаването на концесия на летище Пловдив продължава

13 прочитания

Процедурата по отдаване на концесия на летище Пловдив продължава с двама кандидати. Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на третия кандидат ДЗЗД „Силк роуд Пловдив еърпорт“ със свое решение от 1 март 2018 г.

Дружеството ДЗЗД „Силк роуд Пловдив еърпорт“ не бе допуснато до отваряне на оферта през миналото лято. То обжалва решението първо в Комисията за защита на конкуренцията, а след това във ВАС.

Причината за недопускане на дружеството до отваряне на офертата е решение на транспортното министерство, че ДЗЗД „Силк роуд Пловдив еърпорт“ не разполага с достатъчно активи, според изискванията на процедурата.

В жалбоподателя водеща роля със 75% участие има дружество „Принц фон Пройсен кепитъл лимитeд“, регистрирано в България. С по 12,5% дялове са българската „Ви Ел Жи консултинг“ и регистрираната в Кипър Pictet Capital.

ВАС отхвърля жалбата, като неоснователна, а решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

През октомври 2017 г. КЗК отстрани от участие дружеството представлявано от швейцареца Урс Майстерханс заради неизрядни финансови отчети, които не отговарят на международните счетоводни стандарти. Фирмата не бе посочила и трето лице, което да поеме съответните финансови отговорности, бе другия мотив на регулаторния орган, след което последва обжалване.

Другите два кандидата, чиито оферти бяха отворени, са китайският конгломерат HNA Group и пловдивското обединение „Консорциум Летище Пловдив“, съставено от „Тракия икономическа зона“ и автотранспортната ПИМК.

Свързани теми

Предишна публикация
МО очаквано избра РСК „МиГ” за изпълнител на поръчката за поддръжка на МиГ-29
Следваща публикация
Концесионерът започва обновяването на летище Горна Оряховица
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

В Пловдив се появиха част от бъдещите концесионери на летището там

Делегация от китайския холдинг HNA Group, част от консорциума одобрен за концесионер на летище Пловдив, направи първата си визита на аеропорта. Делегацията се срещна и с представители на местната власт в Пловдив. Това стана днес, 15 май 2018 г.

Стартира учението на военно-транспортната авиация ETAP-C 18-2

От 16 до 26 април 2018 г. на летище Пловдив се провежда летателното учение „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация” 18-2 (ETAP-C 18-2), което е част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това съобщиха от ВВС.

Правителството се засили да спасява БДЖ с концесия на летище София

Правителството ще ускори даването на концесия на летище София в опит да спаси БДЖ, която се намира във фактически фалит. Това стана ясно след правителственото заседание, което се проведе днес, 6 юни 2018 г.

Меню