Qatar Airways ще обяви сериозни загуби

5 прочитания

Qatar Airways ще обяви сериозни финансови загуби в края на март. Това е заявил изпълнителният директор на компанията Акбар ал Бакер, цитиран от Flightglobal.

Ал Бакер е заявил, че блокадата, която е наложена на Катар от повечето арабски страни, се отразява много тежко на компанията му. Qatar Airways се налага да лети по по-дълги маршрути за да заобикаля тези страни, а това понякога принуждава компанията да пуска широкофюзелажни самолети по линии, които по-рано са изпълнявани с тяснофюзелажни. От своя страна това вдига разходите на компанията.

Изпълнителният директор на Qatar Airways, обаче е заявил, че въпреки очакваните загуби, компанията му е финансово стабилна и ще бъдат търсени допълнителни методи за финансиране за да се поддържа експанзията, дори при настоящите тежки времена.

Ал Бакер е обяснил, че в подходящото време загубите ще бъдат минимизирани и дори спрени. А блокадата налагана от арабските страни дори има позитивен ефект върху Qatar Airways, тъй като е принудилa авиокомпанията да се оптимизира бързо и категорично.

Ал Бакер е признал, че прекъсване на отношенията с арабските страни е наложило на компанията да прекрати полетите по всички дестинации до тях, но това не се е отразило фатално на Qatar Airways.

В началото на юни 2017 г. Саудитска арабия, Обединените арабски емирства, Египет, Бахрейн и Малдивите обявиха, че прекратяват всякакви отношения с Катар, затварят границите си за граждани на близкоизточната страна и няма да допускат кораби и самолети на Катар да преминават през територията им. По-късно към блокадата се присъединиха още мюсюлмански страни най-вече от Африка.

Qatar Airways в момента разполага с 213 самолета и лети по дестинации до 80 страни в света.

Свързани теми

Предишна публикация
Резултатите от италианските избори вещаят проблеми за F-35
Следваща публикация
IAG се оплака от високата цена на A380
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Qatar Airways ще разкрие пред американското правителство механизмите на финансирането си

Qatar Airways, собственост на катарското правителство, ще разкрие пред Държавния департамент на САЩ механизмите на своето финансиране с цел разсейване на съмненията, че получава значителни държавни финансови инжекции. Това съобщава Reuters.

Меню