Qatar Airways ще разкрие пред американското правителство механизмите на финансирането си

7 прочитания

Qatar Airways, собственост на катарското правителство, ще разкрие пред Държавния департамент на САЩ механизмите на своето финансиране с цел разсейване на съмненията, че получава значителни държавни финансови инжекции. Това съобщава Reuters.

Ангажиментът на Qatar Airways е да предостави в рамките на година одитиран финансов доклад за състоянието си, а в рамките на две години да покаже всички значими транзакции, които е получавала от катарската държава.

Qatar Airways и Катар са отказали коментар за Reuters.

Вече почти три години най-големите американски превозвачи, American Airlines, United Continental и Delta Air Lines, настояват правителството на САЩ да преразгледа споразумението „Open Skies” с редица Близоизточни държави, поради съмнение, че основните авиокомпании от региона са получили над $50 млрд. държавни субсидии в последното десетилетие.

Обвиненията, които са насочени най-вече срещу Qatar Airways, Etihad Airways и Emirates, се отричат от тези превозвачи. Трите авиокомпании оперират с около 200 полета седмично до 12 десетинации в САЩ.

Споразумението между Катар и САЩ по този въпрос се очаква да бъде сключено в рамките на тази седмица.

САЩ ще се опитат да договорят нещо сходно и с опериращите от Обединените арабски емирства Etihad и Emirates.

По-рано стана ясно, че американският президент Доналд Тръмп е поел ангажимент да се разследват евентуални нелоялни търговски практики от страна на авиокомпаниите от Близкия изток.

Свързани теми

Предишна публикация
Канада ще експлоатира CF-18 до към 2032 г.
Следваща публикация
Израел вероятно ще предпочете още F-15 пред допълнителни F-35
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катар и Великобритания се споразумяха за сделката за Eurofighter

Преговорите между Катар и Великобритания за доставка на изтребители Eurofighter и учебно-тренировъчни самолети Hawk са вече приключили и двете страни търсят подходяща дата за подписването на договора. Това съобщава Defense News.

Катар сключва сериозна сделка за европейски вертолети

Катарското правителство обяви, че купува 28 вертолета NH90 и 16 броя Н125 за нуждите на въоръжените сили на страната. Сделката бе обявена на международното отбранително изложение DIMDEX-2018, което се провежда в момента в Доха, Катар.

Катар води преговори за покупка на Су-35

Русия и Катар водят преговори за евентуалната доставка на многоцелеви изтребители Су-35. Това е заявил помощникът на руския президент по военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин, цитиран от ТАСС.

Катар взима още 12 броя Dassault Rafale

Катар ще реализира опцията си за покупка на 12 многоцелеви изтребители Dassault Rafale, към вече сключената сделка за 24 машини от същия тип. Това съобщи производителя Dassault днес, 7 декември 2017 г.

Чисто нов F-15QA аварира в САЩ

Чисто нов многоцелев изтребител F-15QA аварира при изпитателен полет в САЩ. Екипажът се е катапултирал…
Меню