Qatar Airways ще разкрие пред американското правителство механизмите на финансирането си

5 прочитания

Qatar Airways, собственост на катарското правителство, ще разкрие пред Държавния департамент на САЩ механизмите на своето финансиране с цел разсейване на съмненията, че получава значителни държавни финансови инжекции. Това съобщава Reuters.

Ангажиментът на Qatar Airways е да предостави в рамките на година одитиран финансов доклад за състоянието си, а в рамките на две години да покаже всички значими транзакции, които е получавала от катарската държава.

Qatar Airways и Катар са отказали коментар за Reuters.

Вече почти три години най-големите американски превозвачи, American Airlines, United Continental и Delta Air Lines, настояват правителството на САЩ да преразгледа споразумението „Open Skies” с редица Близоизточни държави, поради съмнение, че основните авиокомпании от региона са получили над $50 млрд. държавни субсидии в последното десетилетие.

Обвиненията, които са насочени най-вече срещу Qatar Airways, Etihad Airways и Emirates, се отричат от тези превозвачи. Трите авиокомпании оперират с около 200 полета седмично до 12 десетинации в САЩ.

Споразумението между Катар и САЩ по този въпрос се очаква да бъде сключено в рамките на тази седмица.

САЩ ще се опитат да договорят нещо сходно и с опериращите от Обединените арабски емирства Etihad и Emirates.

По-рано стана ясно, че американският президент Доналд Тръмп е поел ангажимент да се разследват евентуални нелоялни търговски практики от страна на авиокомпаниите от Близкия изток.

Свързани теми

Предишна публикация
Латвия се интересува от покупката на четири UH-60
Следваща публикация
ВВС на САЩ все пак ще купи леки бойни самолети
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катар сключва сериозна сделка за европейски вертолети

Катарското правителство обяви, че купува 28 вертолета NH90 и 16 броя Н125 за нуждите на въоръжените сили на страната. Сделката бе обявена на международното отбранително изложение DIMDEX-2018, което се провежда в момента в Доха, Катар.

Чисто нов F-15QA аварира в САЩ

Чисто нов многоцелев изтребител F-15QA аварира при изпитателен полет в САЩ. Екипажът се е катапултирал…

Катар води преговори за покупка на Су-35

Русия и Катар водят преговори за евентуалната доставка на многоцелеви изтребители Су-35. Това е заявил помощникът на руския президент по военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин, цитиран от ТАСС.

Qatar Airways ще обяви сериозни загуби

Qatar Airways ще обяви сериозни финансови загуби в края на март. Това е заявил изпълнителният директор на компанията Акбар ал Бакер, цитиран от Flightglobal.

Катар подарява VIP Boeing 747 на Турция

Правителството на Катар е подарило на Турция един четиридвигателе Boeing 747-8I във VIP конфигурация. Това съобщава FlightGlobal, позовавайки се на собствени източници.

Меню