Qatar Airways ще разкрие пред американското правителство механизмите на финансирането си

7 прочитания

Qatar Airways, собственост на катарското правителство, ще разкрие пред Държавния департамент на САЩ механизмите на своето финансиране с цел разсейване на съмненията, че получава значителни държавни финансови инжекции. Това съобщава Reuters.

Ангажиментът на Qatar Airways е да предостави в рамките на година одитиран финансов доклад за състоянието си, а в рамките на две години да покаже всички значими транзакции, които е получавала от катарската държава.

Qatar Airways и Катар са отказали коментар за Reuters.

Вече почти три години най-големите американски превозвачи, American Airlines, United Continental и Delta Air Lines, настояват правителството на САЩ да преразгледа споразумението „Open Skies” с редица Близоизточни държави, поради съмнение, че основните авиокомпании от региона са получили над $50 млрд. държавни субсидии в последното десетилетие.

Обвиненията, които са насочени най-вече срещу Qatar Airways, Etihad Airways и Emirates, се отричат от тези превозвачи. Трите авиокомпании оперират с около 200 полета седмично до 12 десетинации в САЩ.

Споразумението между Катар и САЩ по този въпрос се очаква да бъде сключено в рамките на тази седмица.

САЩ ще се опитат да договорят нещо сходно и с опериращите от Обединените арабски емирства Etihad и Emirates.

По-рано стана ясно, че американският президент Доналд Тръмп е поел ангажимент да се разследват евентуални нелоялни търговски практики от страна на авиокомпаниите от Близкия изток.

Свързани теми

Предишна публикация
Канада ще експлоатира CF-18 до към 2032 г.
Следваща публикация
Израел вероятно ще предпочете още F-15 пред допълнителни F-35
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катар заяви желание да купи Eurofighter

Катар даде заявка за покупката на 24 броя многоцелеви изтребителя Eurofighter Typhoon. Това страна след като днес, 17 септември 2017 г., бе подписано писмо за намерение (LOI) за сделката.

Катар поиска да купи F-35

Катар официално е поискал да закупи изтребители от пето поколение F-35. Това съобщава Reuters вчера,…

Катар подарява VIP Boeing 747 на Турция

Правителството на Катар е подарило на Турция един четиридвигателе Boeing 747-8I във VIP конфигурация. Това съобщава FlightGlobal, позовавайки се на собствени източници.

Меню