Qatar Airways ще разкрие пред американското правителство механизмите на финансирането си

7 прочитания

Qatar Airways, собственост на катарското правителство, ще разкрие пред Държавния департамент на САЩ механизмите на своето финансиране с цел разсейване на съмненията, че получава значителни държавни финансови инжекции. Това съобщава Reuters.

Ангажиментът на Qatar Airways е да предостави в рамките на година одитиран финансов доклад за състоянието си, а в рамките на две години да покаже всички значими транзакции, които е получавала от катарската държава.

Qatar Airways и Катар са отказали коментар за Reuters.

Вече почти три години най-големите американски превозвачи, American Airlines, United Continental и Delta Air Lines, настояват правителството на САЩ да преразгледа споразумението „Open Skies” с редица Близоизточни държави, поради съмнение, че основните авиокомпании от региона са получили над $50 млрд. държавни субсидии в последното десетилетие.

Обвиненията, които са насочени най-вече срещу Qatar Airways, Etihad Airways и Emirates, се отричат от тези превозвачи. Трите авиокомпании оперират с около 200 полета седмично до 12 десетинации в САЩ.

Споразумението между Катар и САЩ по този въпрос се очаква да бъде сключено в рамките на тази седмица.

САЩ ще се опитат да договорят нещо сходно и с опериращите от Обединените арабски емирства Etihad и Emirates.

По-рано стана ясно, че американският президент Доналд Тръмп е поел ангажимент да се разследват евентуални нелоялни търговски практики от страна на авиокомпаниите от Близкия изток.

Свързани теми

Предишна публикация
Канада ще експлоатира CF-18 до към 2032 г.
Следваща публикация
Израел вероятно ще предпочете още F-15 пред допълнителни F-35
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Dassault предаде първия Rafale на Катар

Френският самолетостроител Dassault предаде първия многоцелев изтребител Rafale на Катар. Церемонията се състоя вчера, 7 февруари 2019 г., в завода на компанията в Мариняк, край Бордо.

Катар поиска да купи F-35

Катар официално е поискал да закупи изтребители от пето поколение F-35. Това съобщава Reuters вчера,…

Катар сключва сериозна сделка за европейски вертолети

Катарското правителство обяви, че купува 28 вертолета NH90 и 16 броя Н125 за нуждите на въоръжените сили на страната. Сделката бе обявена на международното отбранително изложение DIMDEX-2018, което се провежда в момента в Доха, Катар.

Меню