Министър Каракачанов защити в НС покупката на леки учебни самолети за ВВС, но обяви че се водят проверки

32 прочитания

По отношение на това каква техника ни е необходима, се доверявам повече на военната експертиза от ВВС. Ако се установи, че има волни или неволни нарушения, поръчката ще бъде прекратена”, това отговори днес, 9 март 2018 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от сайта otbrana.com.

Военният министър отговори на парламентарен въпрос на депутата Петър Витанов (БСП), който цитирайки медийна публикация в сайта Frognews, се усъмни в необходимостта от покупката на леки витлови самолети за първоначално обучение и изрази съмнение, че спецификацията е направена така, че да спечели един доставчик.

Военният министър е отговорил, че съвременните практики за обучение предвиждат използването на лек витлов самолет за първоначално обучение с цел намаляване на разхода за обучение на военните пилоти. Такива са и били аргументите на ВВС, когато са поискали доставка на такива машини. Министърът призна, че има постъпила жалба срещу процедурата в КЗК и че ако се установят нарушения, тя ще бъде прекратена, както предполага закона. Военният министър каза, че върви и паралелна проверка на МО, която вероятно се изпълнява от инспектората на министерството. Каракачанов все пак подчерта, че се доверява на военната експертиза за това, какво е необходимо на въоръжените сили.

На 17 януари 2018 г. Министерство на отбраната стартира процедура за доставка на леки витлови учебно-тренировъчни самолети. Според обявената документация прогнозната стойност за реализиране на поръчката е 2 536 667,00 лв. без да се включва ДДС. Заложено е изпълнение на следните доставки и свързаните с тях услуги: доставка на леки витлови учебно-тренировъчни самолети – четири броя; доставка на полетен симулатор – един брой; доставка на авиационно-техническо имущество, консумативи и разходни материали – осигуряващи експлоатация на самолетите за не по-малко от 400 часа нальот на един самолет за една година (общо 1600 часа за четири самолета); доставка на пълен комплект инструменти и средства за наземно обслужване на самолетите, силовата установка и авиониката на самолетите – осигуряващи провеждане на нормална/ежедневна летателна дейност и планови и непланови инспекции – on the route and in the hangar; доставка на контролно-проверовъчна апаратура и контролно-измервателна апаратура необходима за обслужване на самолетите; обучение на летателен състав – четирима инструктора; обучение на авиационен инженерен състав – 20 човека.

Оферти за участие можеха да се подават до 12 март 2018 г., но на 23 февруари поръчката бе обжалвана в Комисията за защита на конкуренцията, което и спря процедурата.

Поръчката се обжалва от „Контакт 2000“ ООД. Справка в търговския регистър показва, че дружеството фактически няма дейност в последните години, а капиталът му се държи от Недялка Цачева и Катя Глушкова. Последната е адвокат в Софийската адвокатска колегия (видно от публичния регистър към колегията), като е съдружник с друг адвокат. Може да се предположи, че жалбата идва от клиент на това адвокатско дружество, който не иска да излиза публично и да обжалва директно поръчката от свое име.

Идеята за покупка на леки учебно-тренировъчни самолети за ВВС не е нова и битува във ВВС още от времето, когато командир бе генерал Константин Попов (2009 – 2014 г). Идеята е тези машини, с многократно по-ниски разходи от РС-9М да поемат началното обучение, като по разчети на ВВС това ще позволи разходите да се намалят до 10 пъти поради ниския разход на гориво и консумативи и лесната и евтина техническа поддръжка. Според ВВС има нужда от 1200 часа годишно за да се покрият напълно нуждите от начално обучение на млад летателен състав и поддържане на подготовка на инструкторите. Такива самолети ще позволят въвеждане на единна методика за подбор и начална подготовка на курсанти-летци, които след това съобразно възможностите, показани на този етап ще се профилират за изтребители, пилоти на транспортни самолети и вертолетчици. Това отговаря на съвременните практики в летателното обучение възприета в повечето страни в НАТО.

Свързани теми

Предишна публикация
Израел отново се опитва да влезе в изтребителния ни конкурс
Следваща публикация
МО очаквано избра РСК „МиГ” за изпълнител на поръчката за поддръжка на МиГ-29
32 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

kursanti vvvu

Стартира предварителният прием във ВВВУ

ВВВУ „ Георги Бенковски“ стартира от 12 февруари до 29 февруари 2020 г. кампания по предварителен прием на курсанти и студенти за учебната 2020/2021г. Това съобщиха от военновъздушното училище.

Министър Каракачанов обеща договор за F-16 до края на юни

До края на юни е възможно да има подписан договор за придобиването на F-16. Това заяви днес, 15 февруари 2019 г., пред журналисти военният министър Красимир Каракачанов, който участва в Конференция по сигурността в Мюнхен.

Меню