Израел отново се опитва да влезе в изтребителния ни конкурс

26 прочитания

Израел се опитва да влезе в процеса на покупка на нов боен самолет за ВВС. Това става ясно от изказване на министъра на отбраната Красимир Каракачанов пред комисията по отбрана към Народното събрание.

„По време на посещението, което направихме в Израел, бяха направени, макар и неофициално, изгодни предложения. Имаше разговори с други представители на държави и фирми, които произвеждат изтребители. Не знам дали и доколко да влизам в подробности – все пак заседанието на Комисията не е закрито, тоест идеята ни е да се явят повече възможности за избор на нов изтребител, като ще дадем опция да бъде и нов, и втора ръка, за да имаме оферти и за двата варианта. Така ще можем да направим максимално добрия избор”, обяснява министър Каракачанов на заседанието на комисията, което бе проведено на 1 март, но чиято стенограма се публикува сега.

Припомняме, че в края на януари 2018 г. министър Каракачанов бе на тридневно посещение в Израел.

От думите на военния министър става ясно, че Министерство на отбраната все още умува дали да не вкара още държави в надпреварата, която в момента е между Италия, САЩ и Швеция. Единствената промяна, която се очакваше в Инвестиционния проект бе включването в играта на новопроизведени изтребители F-16.

Още през лятото на 2016 г. държавата Израел, през агенцията си за отбранителен експорт SIBAT, се опита да се включи в оформящия се конкурс за нов изтребител, като агресивно промотираше употребявани изтребители F-16C/D модернизирани до стандарта Barak 2020. През декември същата година обаче покана за участие бе отправена до Швеция, САЩ и Италия.

Преди това пък, в периода 2011 – 2012 г., израелските компании Elbit Systems и IAI предлагаха на България всякакви екзотични опции, включително модернизирани изтребители Kfir и F-5.

В момента Израел се счита за фаворит в конкурса за нов изтребител в Хърватско. Там страната е предложила микс от употребявани F-16A/B и F-16C/D, като по неофициална информация цената на 12 от тези изтребители е била $500 млн. Ако цените неофициално представени на министър Каракачанов са сходни е нормално той да ги определи, като „изгодни“, поне що се отнася до цената за първоначално придобиване. Цената на експлоатация в следващите 20 – 30 години е друга история.

В същото време тези самолети са основно с израелско оборудване и въоръжение и са произведени в средата на 80-те години на миналия век, като са натрупали много голям нальот, включително и чести полети с високо претоварване и голям боен товар, което уморява допълнително конструкцията. Израелската страна е обещала на Хърватска, че машините могат да се използват до 2050 г., когато ще са на над 60 години.

Включването на Израел в българския изтребителен конкурс е изцяло политически въпрос. Отношенията между нашата и израелската страна са повече от добри и в последните години се наблюдава повишено сътрудничество в областта на отбраната, но израелските отбранителни компании имат по-скоро негативен имидж у нас, особено след фиаското с модернизацията на вертолетите Ми-24 от 2006 – 2007 г. от Elibt Systems. Израелските компании и продавачи са известни също с агресивните си методи на работа, които могат да влошат процесите на избор у нас.

Така или иначе, според министър Каракачанов до края на март ще бъде внесен за обсъждане в Министерски съвет инвестиционния проект за придобиване на нов изтребител за ВВС. В него трябва да са заложени страните от които ще се иска оферта и така дали Израел ще участва в процесите у нас би трябвало да стане ясно много скоро.

Свързани теми

Предишна публикация
Вътрешният трафик движи нагоре показателите на летище София за февруари
Следваща публикация
Министър Каракачанов защити в НС покупката на леки учебни самолети за ВВС, но обяви че се водят проверки
26 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът Борисов: F-16 е по-добър

Премиерът Бойко Борисов заяви, че F-16 Block 70 е по-добър самолет от всички останали, които ни се предлагат. Така той предопределя избора за нов изтребител за ВВС, макар и да повтори на няколко пъти, че не желае да се меси в решението на комисията. Това каза той днес, 14 декември 2018 г., пред репортери в Брюксел.

Премиерът Борисов: Парите за F-16 ги няма в бюджета, ще вземем от резерва

Премиерът Бойко Борисов заяви, че парите нужни за покупката на изтребителите F-16 ги няма в бюджета и те ще бъдат взети от фискалния резерв. Това каза той днес, 21 юни 2019 г., пред репортери в Брюксел.

Очаквано МО предлага на правителството да се купи F-16 (изцяло обновена)

Напълно очаквано, Министерство на отбраната излезе с доклад, в който се предлага на Министерски съвет за започване на преговори за покупка на изтребители F-16 Block 70/72. Това стана днес, 21 декември 2018 г. В доклада се дава твърде малка и противоречаща си аргументация, като има и предложение до Народното събрание за фактическото анулиране на инвестиционния проект, който беше приет през юни тази година. С това се засилва впечатлението, че се касае за фактически чисто политически избор.

В началото на септември ще се проведе българо-израелска летателна тренировка

Правителството разреши преминаването през и пребиваването на територията на България с невоенен характер на въздухоплавателни средства и личен състав от ВВС на Израел. Те ще участват в съвместна българо-израелска летателна тренировка, която ще се проведе в началото на септември. Това съобщават от правителствената информационна служба.

Премиерът отново демонстрира ентусиазъм за бърза покупка на изтребители

Премиерът Бойко Борисов отново демонстрира публично ентусиазъм за бърза покупка на нов боен самолет за ВВС. Това направи той днес, 25 септември 2018 г. пред журналисти в Ню Йорк, където е на Общото събрание на ООН.

Меню