По-високите вносни мита няма да oскъпят значително продукцията на Boeing

10 прочитания

Ако президентът на САЩ Доналд Тръмп прокара своята идея за по-високи мита при внос на стомана и алуминии, това почти няма да се отрази на крайната цена на самолетите Boeing, но може да има ефект върху продажбите на компанията по политически причини. Това съобщава Reuters.

Президентът Тръмп започна процедура по налагане на 25% мита при внос в САЩ на стомана и 10% при внос на алуминий. Ефектът върху крайната цена за самолетите произвеждани от Boeing, обаче изглежда, че ще бъде минимален.

Алуминият съставлява около 80% от масата на моделите 737 и 777, но е отговорен за едва 12% от крайната цена на самолета, заявяват експерти, с които Reuters е разговарял. Основните разходи при производството на пътнически самолети не са свързани със суровините.

10% мито върху вноса на алуминии би повишила цената на 737 или 777 с около 1,2%, но това е в случай, че цялото количество метал се внася. Експертите цитирани от Reuters заявяват, че Boeing използва основно алуминий произведен в САЩ и реално самолетостроителят влага около 25 – 30% вносен алуминий в самолетите си, което ще повиши цената на крайния продукт с не повече от 0,3%.

При облагане с по-високи мита на вносния алуминий вероятно цената на метала произвеждан в САЩ също ще се повиши, но е неясно с колко.

Каталожната цена на най-продавания модел 737 Max 8 в момента е $117,1, което значи че цената би се вдигнала с около $200 000 ако се отчете само митото върху вносния алуминий. Реално Boeing продава на значително по-ниски цени.

Ефектът върху крайната цена на пътническите самолети при повишаване на митата върху вноса на стомана би бил пренебрежителен, защото тя се използва слабо в самолетостроенето днес. Моделът 787 пък използва много малко стомана (само около 10% от масата му е от този метал) и там повишаването в цената ще бъде с около 0,09% или с около $250 000 при масовия 787-9.

Проблемите около налагането на по-високи мита биха имали чисто политически ефект. Около 70% от пътническата продукция на Boeing е за износ, от който около 22% отива в Китай. Азиатската държава от своя страна е на 10-то място по внос на стомана в САЩ и на четвърто по внос на алуминий.

За сега не е известно какви ответни мерки ще предприеме страната, но ако се стигне до отказване на поръчки за самолети на Boeing ефектът върху компанията може да е тежък. Ответни икономически мерки могат да дойдат и от други страни, които ще бъдат засегнати от по-високите мита.

Свързани теми

Предишна публикация
Бизнесджет катастрофира в Иран
Следваща публикация
За модернизация на F-35 ще бъдат вложени над $16 млрд. до 2024 г.
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

x-37b_otv-6

САЩ отново изстреляха X-37B

Експерименталната безпилотна совалка Boeing X-37B бе изведена отново на орбита. Това стана днес, 17 май…

Boeing очаква полетите с модела 737 Max да се възстановят през юли

Американският самолетостроител Boeing е съобщил на някои от операторите на модела 737 Max, че има очакване софтуерния ъпдейт за самолета да бъде одобрен във втората половина на май, а полетите с типа да се възстановят около средата на юли. Това са съобщили два източника на Reuters.

Flydubai поръчва 175 броя Boeing 737 Max

Flydubai поръчва 175 броя Boeing 737 Max, като си запазва и правата да купи още 50 машини от същия тип. Сделката бе обявена на авиационното изложение в Дубай и каталожната ѝ стойност достига $27 млрд.

Boeing показа 10 000-ния 737

Boeing показа 10 000-ния произведен самолет от модела 737 от пускането му в производство през 1967 г. Машината е сглобена в завода на компанията в Рентън, край Сиатъл.

Катар получи първия F-15QA

На церемония провела се на 25 август 2021 г. Катар получи официално своя първи многоцелев…
Меню