Авиобаза Граф Игнатиево отбеляза 67 години от своето създаване

22 прочитания

На 17 март 2018 г. се навършват 67 години от формирането на 19-ти изтребителен авиационен полк, чийто наследник е авиобаза Граф Игнатиево. По този повод днес, 16 март 2018 г. в района на летището се състоя тържествено честване. Това съобщиха от авиобазата.

Гости на събитието бяха командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, командири на военни формирования от BBC и видовете въоръжени сили, военнослужещи от резерва и ветерани.

В своето обръщение към личния състав на базата, командирът бригаден генерал Иван Лалов припомни:

„В своята сто и пет годишна история на военната ни авиация, поколения български държавници и авиационни командири са отстоявали съществуването на силни Военновъздушни сили – сигурен стожер на родното небе, непоколебимо са изграждали и отделяли необходимите ресурси за нейното развитие и усъвършенстване. Като техни наследници, на нас се пада тежката отговорност да бъдем радетели и пазители на дълголетните традиции в изтребителната авиация на България! Днес, ние сме призваните да работим и отстояваме своята конституционна мисия – охрана на въздушния суверенитет на Република България! И съм убеден, че докато не изпускаме от поглед тази важна цел, значи сме на верния път, имаме ясна посока и както всички ние – военнослужещите, така и всички ръководни и властимащи нива над нас, следва в единодействие да отстояваме нейната реализация в името на общонационалните ни интереси. Благодаря Ви за това, което избирате всеки ден – да сте част от бойната авиация на България!“.

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков поздрави личния състав и ветераните. Той благодари за всеотдайния труд, усърдие и вложените сили за изпълнение на поставените задачи.

„Всички Вие сте гордостта на българската военна авиация – с Вашия професионализъм, висока отговорност, организираност, амбиция за полети и стремежа за усвояване на нови способности“ – подчерта генерал-майор Стойков.

Наградени бяха военнослужещи и граждански лица за проявен професионализъм и постигнати високи резултати в ежедневната дейност.

От името на личния състав на базата беше връчено дарение за Звеното по детска клинична хематология и онкология към Клиниката по педиатрия и генетични болести, УМБАЛ „Св. Георги“ –Пловдив. Със средствата беше закупена апаратура, консумативи за нея и педиатрични индивидуални комплекти. Доктор Ангелина Стоянова-Делева прие дарението и благодари на участвалите в кампанията като подчерта важността и необходимостта на дарената апаратура за малките пациенти.

„Ежедневно Вие изпълнявате своя воински дълг, но чрез този хуманен жест, днес Вие изпълнихте и човешкия дълг да помогнете за спасяването на живота на много деца. Продължавайте така – България няма да загине, докато има такива добри хора!“, развълнувано каза доктор Делева.

По-късно през деня се проведе футболна среща за Купата на командира. За доброто настроение на присъстващите се погрижи Представителния духов оркестър на ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
Поддръжката на МиГ-29 породи политически престрелки
Следваща публикация
Китайският кандидат е фаворит за концесионирането на летище Пловдив
22 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът Борисов: И мен ме е страх да летя в лошо време

„Така, че моите уважения към неразположението им (на военните пилоти – бел. ред.). Да, времето е лошо и мен ме е страх в такова време да летя, но летя, когато имам задача”, така премиерът Бойко Борисов коментира днес, 25 октомври 2017 г., вчерашния случай в авиобаза Граф Игнатиево.

ВВС откри учебната си година

С тържествен строй на личния състав и посрещане на бойното знаме днес, 7 януари 2019 г. във военните формирования на Военновъздушните сили беше открита новата 2019-та учебна година.

Меню