МО иска да прекрати спора с Airbus Helicopters срещу употребяван вертолет

11 прочитания

Министерство на отбраната ще се опита да прекрати арбитражното дело срещу вертолетостроителя Airbus Helicopters (някога Eurocopter), като в замяна на оттегляне на своя иск ще поиска употребяван вертолет, който да замести катастрофиралия през миналото лято Panther. Това става ясно от заседание на Комисията по отбрана в НС.

„Амбицията ни, и тук ще спра, за да не навляза в нещо, за което той после ще носи отговорност – амбицията ни по искане на Военноморския ни флот е да придобием хеликоптери за боеспособността на флота на мястото на загубения Panther, който имаме. В тази посока се работи. Има разбиране, но аз ще спра до тук, тъй като не знам докъде и какво не трябва да споменавам с оглед конфиденциалността, подписана от нас в преговорите с Airbus Helicopters”, това заявява военният министър Красимир Каракачанов на заседание на комисията от 1 март 2018 г., чиято стенограма се публикува сега.

От думите на министър Каракачанов се разбира, че през септември 2017 г. излиза заповед на премиера Борисов за създаване на междуведомствена група за търсене на извънсъдебно споразумение с Airbus Helicopters.

Припомняме, че в края на 2015 г. тогавашният министър на отбраната Николай Ненчев заведе иск в арбитражен съд срещу вертолетостроителя Airbus Helicopters за неизпълнени ангажименти по договора от 2005 г. Българският иск е за малко под €20 млн. и е свързан с непостроени сгради в авиобазите Крумово и Чайка, недоставено оборудване и неизпълнени ангажименти по непрекия офсет на сделката. Според сайта Mediapool, до края на 2017 г. адвокатските разходи на българската цена са били в рамките на около 2 млн. лева.

Пред Комисията по отбрана заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков е заявил, че в момента Министерство на икономиката разговаря с Airbus Helicopters за извършване на поетите ангажименти по непрекия офсет. Величков също така казва, че адвокатите на МО твърдят, че е реалистично да се очаква, че Airbus Helicopters ще се съгласят да доставят един употребяван вертолет в замяна на оттегляне на българския иск.

„Има няколко положителни ефекта от това, ако постигнем споразумение. Основният от това е, ще споделя, представата на нашите адвокати е, че вероятността да не постигнем положителен резултат пред Арбитража в Париж е голяма. Ако това се случи, ще трябва да заплатим и хонорарите, и таксите на адвокатите на френската страна, които са осем пъти по-високи от тези на българските адвокати. Респективно вариантът придобиване безвъзмездно на такъв хеликоптер и изграждане на инвестицията на френската компания, която е по-голямата част от българската претенция на производствени мощности в България, смятаме, че е достатъчно условие да постигнем спогодба”, разяснява заместник-министър Величков.

Величков разяснява, че се цели доставка на „цивилна версия на Panther”, която да се използва за задачи по търсене и спасяване. Вероятно става въпрос за модела AS 365N3, който се явява цивилен еквивалент на AS 565MB, с който разполагат българските ВМС. Механично машината е същата, но няма строго военно оборудване. Така тя ще може да се ползва за търсене и спасяване, както вероятно и за други спомагателни задачи, включително и тренировъчни полети.

Договорът за придобиване на 12 вертолета AS 532AL Cougar и шест AS 565MB Panther бе сключен през 2005 г. от кабинета „Сакскобурготски”. В началото на 2009 г. се спират плащанията по сделката, а дошлият на власт кабинет „Борисов 1” заявява, че иска да предоговаря условията. С това започва одисеята около договора, която все още не е приключила.

От обясненията на заместник-министъра на отбраната става ясно, че е много вероятно България да загуби арбитражното дело заведено от министър Ненчев в края на 2015 г. Ако загубата на България е толкова сигурна, то не би било логично Airbus Helicopters да се съгласява на отстъпки. В същото време, ако страната ни се откаже от претенции към компанията, завършването на хангара в Крумово и изграждането на такъв в Чайка остава наша грижа, както и за наша сметка остават разходите около самото дело.

Свързани теми

Предишна публикация
Вътрешният трафик движи нагоре показателите на летище София за февруари
Следваща публикация
Китайският кандидат е фаворит за концесионирането на летище Пловдив
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Предпочитам нови изтребители

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че той и командването на ВВС предпочитат да бъде купен новопроизведен изтребител. Това заяви той в интервю за вестник „24 часа” публикувано вчера, 11 август 2018 г.

Реплики в парламента около ремонта на Су-25

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и депутатът от БСП Николай Цонков си размениха реплики и обвинения във връзка с ремонта на щурмовите Су-25. Това стана днес, 28 септември 2018 г., в рамките на Парламентарния контрол в НС.

Откриха паметна плоча за загиналия майор Георги Анастасов

По случай една година от катастрофата с вертолет AS 565 MB Panther и смъртта на неговият командир майор Георги Анастасов, на 4 юли 2018 г. в морската вертолетна авиобаза „Чайка” се проведе военен ритуал за откриване на обновената паметна плоча на загиналите военнослужещи от формированието. Това съобщиха от ВМС.

УКРИНМАШ обжалва решението на КЗК пред ВАС

Украинската държавна компания УКРИНМАШ обжалва решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за отказ за налагане на временна мярка „спиране” на процедурата за възлагане на обществена поръчка за поддръжка на изтребителите МиГ-29. Обжалването е пред Висшия административен съд (ВАС).

Меню