МО иска да прекрати спора с Airbus Helicopters срещу употребяван вертолет

31 прочитания

Министерство на отбраната ще се опита да прекрати арбитражното дело срещу вертолетостроителя Airbus Helicopters (някога Eurocopter), като в замяна на оттегляне на своя иск ще поиска употребяван вертолет, който да замести катастрофиралия през миналото лято Panther. Това става ясно от заседание на Комисията по отбрана в НС.

„Амбицията ни, и тук ще спра, за да не навляза в нещо, за което той после ще носи отговорност – амбицията ни по искане на Военноморския ни флот е да придобием хеликоптери за боеспособността на флота на мястото на загубения Panther, който имаме. В тази посока се работи. Има разбиране, но аз ще спра до тук, тъй като не знам докъде и какво не трябва да споменавам с оглед конфиденциалността, подписана от нас в преговорите с Airbus Helicopters”, това заявява военният министър Красимир Каракачанов на заседание на комисията от 1 март 2018 г., чиято стенограма се публикува сега.

От думите на министър Каракачанов се разбира, че през септември 2017 г. излиза заповед на премиера Борисов за създаване на междуведомствена група за търсене на извънсъдебно споразумение с Airbus Helicopters.

Припомняме, че в края на 2015 г. тогавашният министър на отбраната Николай Ненчев заведе иск в арбитражен съд срещу вертолетостроителя Airbus Helicopters за неизпълнени ангажименти по договора от 2005 г. Българският иск е за малко под €20 млн. и е свързан с непостроени сгради в авиобазите Крумово и Чайка, недоставено оборудване и неизпълнени ангажименти по непрекия офсет на сделката. Според сайта Mediapool, до края на 2017 г. адвокатските разходи на българската цена са били в рамките на около 2 млн. лева.

Пред Комисията по отбрана заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков е заявил, че в момента Министерство на икономиката разговаря с Airbus Helicopters за извършване на поетите ангажименти по непрекия офсет. Величков също така казва, че адвокатите на МО твърдят, че е реалистично да се очаква, че Airbus Helicopters ще се съгласят да доставят един употребяван вертолет в замяна на оттегляне на българския иск.

„Има няколко положителни ефекта от това, ако постигнем споразумение. Основният от това е, ще споделя, представата на нашите адвокати е, че вероятността да не постигнем положителен резултат пред Арбитража в Париж е голяма. Ако това се случи, ще трябва да заплатим и хонорарите, и таксите на адвокатите на френската страна, които са осем пъти по-високи от тези на българските адвокати. Респективно вариантът придобиване безвъзмездно на такъв хеликоптер и изграждане на инвестицията на френската компания, която е по-голямата част от българската претенция на производствени мощности в България, смятаме, че е достатъчно условие да постигнем спогодба”, разяснява заместник-министър Величков.

Величков разяснява, че се цели доставка на „цивилна версия на Panther”, която да се използва за задачи по търсене и спасяване. Вероятно става въпрос за модела AS 365N3, който се явява цивилен еквивалент на AS 565MB, с който разполагат българските ВМС. Механично машината е същата, но няма строго военно оборудване. Така тя ще може да се ползва за търсене и спасяване, както вероятно и за други спомагателни задачи, включително и тренировъчни полети.

Договорът за придобиване на 12 вертолета AS 532AL Cougar и шест AS 565MB Panther бе сключен през 2005 г. от кабинета „Сакскобурготски”. В началото на 2009 г. се спират плащанията по сделката, а дошлият на власт кабинет „Борисов 1” заявява, че иска да предоговаря условията. С това започва одисеята около договора, която все още не е приключила.

От обясненията на заместник-министъра на отбраната става ясно, че е много вероятно България да загуби арбитражното дело заведено от министър Ненчев в края на 2015 г. Ако загубата на България е толкова сигурна, то не би било логично Airbus Helicopters да се съгласява на отстъпки. В същото време, ако страната ни се откаже от претенции към компанията, завършването на хангара в Крумово и изграждането на такъв в Чайка остава наша грижа, както и за наша сметка остават разходите около самото дело.

Свързани теми

Предишна публикация
Китайският кандидат е фаворит за концесионирането на летище Пловдив
Следваща публикация
Вътрешният трафик движи нагоре показателите на летище София за февруари
31 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Димитър Стоянов за състоянието на военната ни авиация

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щаб на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител даде вчера, 6 май 2018 г., пространно интервю за радио „Дарик”, в което говори за състоянието на военната авиация и проваления процес за покупка на нов боен самолет.

Министър Каракачанов: Реалностите изискват да се възстанови ВВВУ

Реалностите изискват да върнем комплексното авиационно образование на кадри за българските ВВС и гражданската авиация. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 17 април 2018 г., при откриването на експертна дискусия на тема „Военновъздушно училище – идеи и работещи модели“. Това съобщават от МО.

Тайланд поръчва допълнителни H225M

Тайланд поръчва четири допълнителни военно-транспортни вертолети Airbus Helicopters H225M. Това съобщи днес, 20 септември 2018 г., производителя.

Министър Каракачанов заяви, че ще подаде оставка ако не минат модернизационните проекти за армията

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов даде заявка, че ще подаде оставка, ако проектите за модернизация на армията не бъдат одобрени от правителството. Това каза той днес, 9 май 2018 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

Министър Каракачанов: За изтребителя ще се опитаме да се придържаме към бюджета, без да губим бойни способности

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че при преговорите за покупка на F-16 ще бъде направен опит за придържане към бюджета, но при запазване на бойните способности, които се искат. Той обаче не каза колко е този бюджет. Това каза той вчера, 5 май 2019 г., пред журналисти.

КНСБ плаши със стачки заради ремонта на Су-25

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) заплаши, че ако щурмовите самолети Су-25 не бъдат ремонтирани в „Авионамс” може да се стигне до стачни действия. Това се чете в тяхна декларация до премиера и министрите на отбраната и икономиката, разпространена днес, 1 октомври 2018 г.

Меню