МО иска да прекрати спора с Airbus Helicopters срещу употребяван вертолет

35 прочитания

Министерство на отбраната ще се опита да прекрати арбитражното дело срещу вертолетостроителя Airbus Helicopters (някога Eurocopter), като в замяна на оттегляне на своя иск ще поиска употребяван вертолет, който да замести катастрофиралия през миналото лято Panther. Това става ясно от заседание на Комисията по отбрана в НС.

„Амбицията ни, и тук ще спра, за да не навляза в нещо, за което той после ще носи отговорност – амбицията ни по искане на Военноморския ни флот е да придобием хеликоптери за боеспособността на флота на мястото на загубения Panther, който имаме. В тази посока се работи. Има разбиране, но аз ще спра до тук, тъй като не знам докъде и какво не трябва да споменавам с оглед конфиденциалността, подписана от нас в преговорите с Airbus Helicopters”, това заявява военният министър Красимир Каракачанов на заседание на комисията от 1 март 2018 г., чиято стенограма се публикува сега.

От думите на министър Каракачанов се разбира, че през септември 2017 г. излиза заповед на премиера Борисов за създаване на междуведомствена група за търсене на извънсъдебно споразумение с Airbus Helicopters.

Припомняме, че в края на 2015 г. тогавашният министър на отбраната Николай Ненчев заведе иск в арбитражен съд срещу вертолетостроителя Airbus Helicopters за неизпълнени ангажименти по договора от 2005 г. Българският иск е за малко под €20 млн. и е свързан с непостроени сгради в авиобазите Крумово и Чайка, недоставено оборудване и неизпълнени ангажименти по непрекия офсет на сделката. Според сайта Mediapool, до края на 2017 г. адвокатските разходи на българската цена са били в рамките на около 2 млн. лева.

Пред Комисията по отбрана заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков е заявил, че в момента Министерство на икономиката разговаря с Airbus Helicopters за извършване на поетите ангажименти по непрекия офсет. Величков също така казва, че адвокатите на МО твърдят, че е реалистично да се очаква, че Airbus Helicopters ще се съгласят да доставят един употребяван вертолет в замяна на оттегляне на българския иск.

„Има няколко положителни ефекта от това, ако постигнем споразумение. Основният от това е, ще споделя, представата на нашите адвокати е, че вероятността да не постигнем положителен резултат пред Арбитража в Париж е голяма. Ако това се случи, ще трябва да заплатим и хонорарите, и таксите на адвокатите на френската страна, които са осем пъти по-високи от тези на българските адвокати. Респективно вариантът придобиване безвъзмездно на такъв хеликоптер и изграждане на инвестицията на френската компания, която е по-голямата част от българската претенция на производствени мощности в България, смятаме, че е достатъчно условие да постигнем спогодба”, разяснява заместник-министър Величков.

Величков разяснява, че се цели доставка на „цивилна версия на Panther”, която да се използва за задачи по търсене и спасяване. Вероятно става въпрос за модела AS 365N3, който се явява цивилен еквивалент на AS 565MB, с който разполагат българските ВМС. Механично машината е същата, но няма строго военно оборудване. Така тя ще може да се ползва за търсене и спасяване, както вероятно и за други спомагателни задачи, включително и тренировъчни полети.

Договорът за придобиване на 12 вертолета AS 532AL Cougar и шест AS 565MB Panther бе сключен през 2005 г. от кабинета „Сакскобурготски”. В началото на 2009 г. се спират плащанията по сделката, а дошлият на власт кабинет „Борисов 1” заявява, че иска да предоговаря условията. С това започва одисеята около договора, която все още не е приключила.

От обясненията на заместник-министъра на отбраната става ясно, че е много вероятно България да загуби арбитражното дело заведено от министър Ненчев в края на 2015 г. Ако загубата на България е толкова сигурна, то не би било логично Airbus Helicopters да се съгласява на отстъпки. В същото време, ако страната ни се откаже от претенции към компанията, завършването на хангара в Крумово и изграждането на такъв в Чайка остава наша грижа, както и за наша сметка остават разходите около самото дело.

Свързани теми

Предишна публикация
Китайският кандидат е фаворит за концесионирането на летище Пловдив
Следваща публикация
Вътрешният трафик движи нагоре показателите на летище София за февруари
35 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Генерал Стойков: Екипажът на вертолета Cougar не е имал достатъчно нальот

Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков заяви днес, 23 август 2018 г., че екипажът на авариралия вертолет Cougar е имал малко нальот, което може да е довело до това, че не е реагирал по най-правилния начин на възникналата ситуация.

Министър Каракачанов: Оценката на офертите ще отнеме месец

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че оценката на офертите е по-реалистично да отнеме около месец, а не 14 работни дни. Това заяви той днес, 4 октомври 2018 г., в предаването „Още от деня” по БНТ1.

Нови политически престрелки около покупката на F-16

Покупката на изтребителите F-16 предизвика нова порция престрелки между президента Радев и правителството. Това стана днес, 28 януари 2019 г., и бе свързано с отчетната пресконференция на президента по случай две години от встъпването му в длъжност. Президентът заяви, че конкурсът, който е избрал F-16 е бил бутафорен, докато военният министър му отвърна, че българските ВВС ще летят на най-добрия самолет.

Министър Каракачанов смята, че бързите сделки раждат комисионни

„Няма нужда да се прави нещо прибързано. Има една поговорка българска – бързата кучка, слепи ги ражда, а бързите сделки комисионни раждат”, това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 5 октомври 2017 г., в сутрешния блок на bTV.

Парламентът благослови възстановяването на ВВВУ

От 1 януари 2020 г. се открива Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Това реши днес, 18 април 2019 г., 44-ото Народно събрание като „За“ проекторешението на Министерския съвет гласуваха 87 народни представители. Това съобщават от МО.

Меню