Всички кандидати са допуснати до участие в процедурата по избор на концесионер на летище София

920 прочитания

Всичките петима кандидати са допуснати за участие в процедурата по избор на концесионер на летище София. Това стана днес, 9 май 2019 г., след като бяха отворени офертите им в Министерство на транспорта.

Петте участващи дружества са: Консорциум „Витоша“ (водещ член Manchester Airports Group), Консорциум „Соф Кънект“ (водещ член инвестиционния фонд Meridiam в сътрудничество с оператора на летище Мюнхен), Консорциум ССБ София Еърпорт ДжейВи (водещ член швейцарската строителна компания Sauerwein & Schaefer Bau в партньорство с летищния оператор на Копенхаген), „Фрапорт България“ ЕАД и Консорциум „Еърпортс Де Пари“ ЕС. ЕЙ и „ТАВ Хавалиманларъ Холдинг“ А. Ш. (водещ член френската компания Aéroports de Paris Group в сътрудничество с турския летищен оператор ТАV).

„След като се види целия обем на документацията, както и детайлите по бизнес модела, техническите и икономическите предложения ще има по-голяма яснота, но трябва да се има предвид, че това не е процедура по Закона за обществените поръчки, а е процес, в който се изследват много елементи от предложенията за дългогодишно публично-частно партньорство, какъвто е Законът за концесиите“, обясни министърът на транспорта Росен Желязков.

Прегледът на офертите ще отнеме минимум един месец.

Основните изисквания на държавата са да получи минимум 550 млн. лв. без ДДС еднократно концесионно възнаграждение, плюс годишно концесионното плащане от минимум 15 млн. лв., или 10% от общите приходи. Искат се и инвестиции от минимум €600 млн., които включват нов терминал и евентуално нова писта.

С най-голяма тежест при избора на оператор е концесионното възнаграждение – 55%. Оценката на техническото предложение ще е с относителна тежест 45%.

Консорциум „Витоша“ е предложил годишно концесионно възнаграждение от €19,948 млн.

Предложената инвестиция е €1 002 927 412, като почти половината от тях ще бъдат вложени през първите 10 години. Инвестицията включва задължителния нов пътнически терминал и реновирането на Терминали 1 и 2 до отварянето на Терминал 3.

Прогнозите на кандидата е летището да предлага 150 международни дестинации. Изчисленията му показват, че пътниците ще достигнат 22,1 млн. на година в края на концесията, като средният им ръст на година ще е 3.2%.

Консорциум „Соф Кънект“ предлагат €24,542 млн. концесионно възнаграждение. Първоначално концесионно плащане от €281,2 млн. и €608 млн. – капиталови инвестиции.

Инвестициите в летищна инфраструктура ще станат на четири фази, на база нарастването на броя на пътниците. Кандидатът предвижда ремонт на Терминали 1 и 2, като до 2030 г. ще се появи и новият Терминал 3, който ще замени терминал 1, като на мястото на сегашния стар терминал на летището ще има такъв за товари. Той ще бъде с площ 55 хил. кв. м и на 800 метра от метростанцията.

Прогнозата на кандидата е, че до края на концесията броят на пътниците ще е 23 млн., като операторът ще разшири стимулите за авиокомпаниите, а допълнителните търговски площи ще са 2000 кв. м.

Консорциум ССБ София Еърпорт ДжейВи предложи €26,5 млн. евро годишно възнаграждение. От обвързващото му предложение не стана ясно точният размер на предложената от него инвестиция.

Инвестицията ще стане на четири етапа, като през 2022 г. ще започне изграждането на Терминал 3, като се предвижда и разширение на Терминал 2.

Фрапорт предлага €21 млн. концесионно възнаграждение и €616 млн. капиталови разходи.

Те ще бъдат за разширяване на Ттерминал 2, изграждането на задължителния Терминал 3 до 2029 г., който ще бъде свързан с 2, карго терминал и нов център за обучение на пилоти. Предвижда се летището да има и енергиен и фотоволтаичен парк. Броят на пътниците към края на концесията пък трябва да достигне 19 млн.

Консорциум „Еърпортс Де Пари“ ЕС. ЕЙ и „ТАВ Хавалиманларъ Холдинг“ А. Ш. предложи €32,8 млн. концесионно възнаграждение. Инвестиционното предложение е за €903 млн. От тях €469 млн. ще са в нова инфраструктура, а останалото в поддръжка.

Инвестициите в летището ще са на три фази. Първоначално ще се разшири Терминал 2, като ще спре използването на Терминал 1 и авиокомпаниите, които кацат на него към момента, ще бъдат пренасочени към Терминал 2. До 2030 г. трябва да се случи и изграждането на задължителния нов пътнически терминал, като към края на концесията ще се случи и допълнителното му разширение. Прогнозите за трафика на кандидата са пътниците да достигнат 20.9 млн.

Свързани теми

Предишна публикация
Участва ли турска фирма в процедурата за концесиониране на летище София?
Следваща публикация
Тодор Тагарев спекулира, че от договора за F-16 ще се реже въоръжение, резервни части и други
920 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Подписва се с втория, ако класираният на първо място не подпише за концесията на летище Пловдив

Ако по някаква причина класираният на първо място в процедурата за отдаване на концесия на пловдивското летище не успее да подпише договор, то това ще стане с класиралия се на второ място. Това са заявили от Министерство на транспорта за вестник „Стандарт”.

Скоро пускат отново концесията на летище София

В близките месеци отново ще бъде пусната концесията на летище София. Това стана ясно от думите на транспортния министър Ивайло Московски, който днес, 9 януари 2018 г., участва в откриването на новата скоростна пътна връзка с Терминал 2 на столичното летище.

Пловдивският общински съвет официално поиска летището на града

Общинският съвет на Пловдив взе решение официално решение да поиска от държавата да получи собствеността върху летище Пловдив. Това решение бе взето днес, 2 август 2018 г., на заседание на общинския съвет.

Меню