Македонски пилоти възстановиха подготовката си на Ми-24 у нас

73 прочитания

В периода 12 – 16 март 2018 г., в съответствие със Споразумение за сътрудничество подписано през 1999 г. между МО на България Македония във военно формирование 32040 – Крумово се проведе обучение за възстановяване на летателната подготовка на летателен състав от Въоръжените сили на Македония на вертолет Ми-24В след продължително прекъсване на полетите. Това съобщиха от МО.

Теоретични занятия, комплексен тренаж и летателна подготовка, в съответствие с подписан между министерствата на отбраната на двете страни Протокол, преминаха двама пилоти и двама бордни инженери от състава на македонските ВВС.

След завършване на дейностите на македонските военнослужещи бяха връчени сертификати, удостоверяващи обема на завършената подготовка.

Македонските ВВС разполагат с осем щурмови вертолета Ми-24В/К, повечето от които са преминали през модернизация от Elbit Systems. Вертолетите в момента не летят, като през юни 2016 г. бе подписан договор за капитално-възстановителен ремонт на шест щурмови машини в Украйна.

Свързани теми

Предишна публикация
Стартира лятното разписание на летище София
Следваща публикация
МО подписа рамковото споразумение за поддръжката на МиГ-29
73 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС са приключили работата по инвестиционния проект за новия изтребител

Военновъздушните сили са актуализирали Проектът за инвестиционен разход за покупката на нов боен самолет и са го предали в Министерство на отбраната. Това е заявил командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, цитиран от сайта otbrana.com.

Спартани по европейски в София

Развитие на една добра практика във време, когато добрите новини за българската военна авиация са кът или направо въобще ги няма. Така може да се определи третото поредно издание на летателната тренировка, която през 2016 и 2017 г. носеше името „Балкански Спартан“ (Balkan Spartan), а от тази година е с политически и географски по-коректното име „Европейския Спартан – 18“ (European Spartan – 18).

Меню