Започва същинската част от ремонта и модернизацията на Граф Игнатиево

662 прочитания

Наличните самолети МиГ-29 и L-39 се местят в Крумово

Мащабни строителни дейности започват в авиобаза Граф Игнатиево. Летищната инфраструктура ще бъде модернизирана за приемане на новите изтребители F-16. Това съобщиха от МО днес, 20 септември 2022 г.

Бойните и учебно-бойните самолети от състава на авиобазата – МиГ-29 и L-39ZA, ще прелетят над Пловдив утре, 21 септември, и ще се пребазират в авиобаза Крумово. При планираните полети ще бъдат спазени стриктно  всички изисквания за безопасност, се казва в съобщението на военното ведомство.

„Уведомяваме гражданите на Пловдив за възможни по-високи нива на шум над областния град в интервала между 10,30 часа и 13,00 часа през деня, свързани с особеностите във въздушното трасе за кацане на гражданското летище”, пишат още от МО.

Авиобаза Граф Игнатиево трябва да премине през цялостна модернизация и ремонт за да може да приеме новите изтребители F-16. Този факт бе замитан по време на процеса по избор на нов изтребител, но през ноември 2019 г. тогавашният заместник-министър на отбраната Анатолий Величков съобщи, че за това ще бъдат дадени 300 млн. лева. По-късно стана ясно и че носенето на дежурството по мисията „ер полисинг” ще се прави от авиобаза Крумово.

През лятото на 2021 г. тогавашният служебен министър на отбраната Георги Панайотов каза, че проектът за ремонт и модернизация се бави с 6 – 8 месеца и като цяло бил „каша”. Панайотов тогава отбеляза, че при калкулацията на работата е била „забравена” сумата от 53 млн. лева за работа по пистата. Към онзи момент в проекта бяха вложени 182,4 млн. лева, но същинското строителство не беше започнало.

В бюджета за тази година са заложени 180 млн. за работа в Граф Игнатиево, като с това сумата, която ще се вложи там достига 362,4 млн. лева.

Към момента е неясно колко се бави проекта. Ако се съди по съобщенията от миналата година, че още към средата на 2021 г. трябваше изтребителите МиГ-29 да се преместят в Крумово, то забавянето е повече от година.

Свързани теми

Предишна публикация
Решението за БЛА за Сухопътни войски се обжалва пред КЗК
Следваща публикация
Двама летци със самостоятелен полет на L-39ZA
662 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Заместник-министър Запрянов определи действията на екипажа на вертолета Cougar, като правилни

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов определи действията на екипажа на вертолета Cougar, който вчера, 21 август 2018 г., мина през далекопровод, като правилни. Това заяви той днес пред bTV.

Млади пилоти започват курс на L-39

Курс за приучване на самолет L-39ZA започна днес, 23 април 2018 г., на летище Долна Митрополия с младите пилоти, обучаващи се по програмата за интензивна летателна подготовка. Това съобщават от ВВС.

ВВС избраха доставчик на Bambi Bucket

Военновъздушните сили избраха доставчик на две системи за гасене на пожари от вертолет Bambi Bucket. Това става с решение на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков от 22 март 2019 г.

МиГ-29 тренират за парада над София (видео)

Министерство на отбраната разпространи кадри от кабината на изтребител МиГ-29, направени по време на днешната тренировка за въздушния парад, който трябва да се проведе на 6 май 2019 г. над София. Кадрите са правени с камера закрепена за шлема на левия воден в тройката МиГ-29. 

Меню