Започва същинската част от ремонта и модернизацията на Граф Игнатиево

571 прочитания

Наличните самолети МиГ-29 и L-39 се местят в Крумово

Мащабни строителни дейности започват в авиобаза Граф Игнатиево. Летищната инфраструктура ще бъде модернизирана за приемане на новите изтребители F-16. Това съобщиха от МО днес, 20 септември 2022 г.

Бойните и учебно-бойните самолети от състава на авиобазата – МиГ-29 и L-39ZA, ще прелетят над Пловдив утре, 21 септември, и ще се пребазират в авиобаза Крумово. При планираните полети ще бъдат спазени стриктно  всички изисквания за безопасност, се казва в съобщението на военното ведомство.

„Уведомяваме гражданите на Пловдив за възможни по-високи нива на шум над областния град в интервала между 10,30 часа и 13,00 часа през деня, свързани с особеностите във въздушното трасе за кацане на гражданското летище”, пишат още от МО.

Авиобаза Граф Игнатиево трябва да премине през цялостна модернизация и ремонт за да може да приеме новите изтребители F-16. Този факт бе замитан по време на процеса по избор на нов изтребител, но през ноември 2019 г. тогавашният заместник-министър на отбраната Анатолий Величков съобщи, че за това ще бъдат дадени 300 млн. лева. По-късно стана ясно и че носенето на дежурството по мисията „ер полисинг” ще се прави от авиобаза Крумово.

През лятото на 2021 г. тогавашният служебен министър на отбраната Георги Панайотов каза, че проектът за ремонт и модернизация се бави с 6 – 8 месеца и като цяло бил „каша”. Панайотов тогава отбеляза, че при калкулацията на работата е била „забравена” сумата от 53 млн. лева за работа по пистата. Към онзи момент в проекта бяха вложени 182,4 млн. лева, но същинското строителство не беше започнало.

В бюджета за тази година са заложени 180 млн. за работа в Граф Игнатиево, като с това сумата, която ще се вложи там достига 362,4 млн. лева.

Към момента е неясно колко се бави проекта. Ако се съди по съобщенията от миналата година, че още към средата на 2021 г. трябваше изтребителите МиГ-29 да се преместят в Крумово, то забавянето е повече от година.

Свързани теми

Предишна публикация
Решението за БЛА за Сухопътни войски се обжалва пред КЗК
Следваща публикация
Двама летци със самостоятелен полет на L-39ZA
571 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

За първите шест месеца на годината ВВС са налетели под 2000 часа

Часовете във въздуха за целите Военновъздушни сили на България за първите шест месеца на 2018 г. са 1950. Това се чете в отчет за изпълненото от МО в областта на отбранителната политика, който бе публикуван на 21 септември 2018 г.

Пускат обществена поръчка за поддръжка на Bell 206

Министерство на отбраната пусна на 22 февруари 2018 г. процедура за възлагане на обществена поръчка за ремонт и инспекции на агрегати, блокове и възли на вертолети Bell 206B-3, които са на въоръжение в българските ВВС.

Флотът от C-27J се приземява след Нова година

Флотът от военно-транспортни самолети C-27J Spartan ще бъде приземен след Нова година. Това стана ясно от изказване на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, по време на изслушване в Комисията по отбрана в НС провело се днес, 7 декември 2017 г.

Меню