Започва същинската част от ремонта и модернизацията на Граф Игнатиево

642 прочитания

Наличните самолети МиГ-29 и L-39 се местят в Крумово

Мащабни строителни дейности започват в авиобаза Граф Игнатиево. Летищната инфраструктура ще бъде модернизирана за приемане на новите изтребители F-16. Това съобщиха от МО днес, 20 септември 2022 г.

Бойните и учебно-бойните самолети от състава на авиобазата – МиГ-29 и L-39ZA, ще прелетят над Пловдив утре, 21 септември, и ще се пребазират в авиобаза Крумово. При планираните полети ще бъдат спазени стриктно  всички изисквания за безопасност, се казва в съобщението на военното ведомство.

„Уведомяваме гражданите на Пловдив за възможни по-високи нива на шум над областния град в интервала между 10,30 часа и 13,00 часа през деня, свързани с особеностите във въздушното трасе за кацане на гражданското летище”, пишат още от МО.

Авиобаза Граф Игнатиево трябва да премине през цялостна модернизация и ремонт за да може да приеме новите изтребители F-16. Този факт бе замитан по време на процеса по избор на нов изтребител, но през ноември 2019 г. тогавашният заместник-министър на отбраната Анатолий Величков съобщи, че за това ще бъдат дадени 300 млн. лева. По-късно стана ясно и че носенето на дежурството по мисията „ер полисинг” ще се прави от авиобаза Крумово.

През лятото на 2021 г. тогавашният служебен министър на отбраната Георги Панайотов каза, че проектът за ремонт и модернизация се бави с 6 – 8 месеца и като цяло бил „каша”. Панайотов тогава отбеляза, че при калкулацията на работата е била „забравена” сумата от 53 млн. лева за работа по пистата. Към онзи момент в проекта бяха вложени 182,4 млн. лева, но същинското строителство не беше започнало.

В бюджета за тази година са заложени 180 млн. за работа в Граф Игнатиево, като с това сумата, която ще се вложи там достига 362,4 млн. лева.

Към момента е неясно колко се бави проекта. Ако се съди по съобщенията от миналата година, че още към средата на 2021 г. трябваше изтребителите МиГ-29 да се преместят в Крумово, то забавянето е повече от година.

Свързани теми

Предишна публикация
Решението за БЛА за Сухопътни войски се обжалва пред КЗК
Следваща публикация
Двама летци със самостоятелен полет на L-39ZA
642 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ден на отворените врати в Долна Митрополия

С много настроение премина Денят на отворени врати, организиран от ВВУБ „Георги Бенковски” по случай Международния ден на детето. Той се проведе днес, 1 юни 2018 г. Това съобщават от учебната авиобаза.

Премиерът се гневи, че „те” нито нови самолети са купували, нито старите са ги ремонтирали.

Премиерът Бойко Борисов се е отдал на неясно насочен гняв във връзка със ситуацията с военната ни авиация. Това е станало на правителственото заседание, провело се на 28 ноември 2018 г. За това се чете в публикуваната стенограма от заседанието.

Меню