Правителството даде още почти 59 млн. лева за ВВС

54 прочитания

Министерски съвет отпусна днес, 12 декември 2018 г., допълнителни 58 803 664 лв. за проекти за българските ВВС. Средствата са за сметка на бюджетния излишък за тази година.

В съобщението на правителствената информационна служба се казва, че допълнителни разходи по бюджета на МО се отпускат и 58 803 664 лв. за поддържане на авиационна техника, комуникационни, информационни и навигационни системи от състава на Военновъздушните сили на Българската армия.

На правителственото заседание присъстваха командирите на видовете въоръжени сили, включително и генерал-майор Цанко Стойков, командир на ВВС.

„Правете конкурси, оправяйте казармите, те сигурно не са правени от десетилетия. Важно е, като си отидете по службите да кажете на състава за „Кугари”, МиГ-ове, Су-та, L-ки, Пилатуси, че парите са заделени”, каза на командирите на видовете въоръжени сили премиерът Борисов.

След заседанието на Министерски съвет, военният министър Красимир Каракачанов е заявил, че 10,9 млн. лева ще идат за поддръжка на вертолетите Cougar, а 817 000 лв. ще се отделят за ремонти по Ми-17. От думите на премиера излиза, че пари ще има и за ремонти по учебните самолети L-39 и PC-9, но колко са те, за сега не е ясно.

В края на октомври тази години, МО избра българската фирма „Йотов и син” с украински подизпълнител за поддръжката на българските учебни самолети L-39ZA. Сумата по рамковото споразумение бе 16 867 971,56 лв. без ДДС. Вероятно то ще се финансира на 100% тази година с бюджетните излишъци.

Напомняме, че преди две заседания, Министерски съвет даде близо 130 млн. лева за поддръжка на изтребителите МиГ-29 и щурмовите самолети Су-25.

Свързани теми

Предишна публикация
Словакия официално подписа за покупката на F-16V
Следваща публикация
Доставиха стотния Су-35
54 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Нов изтребител в рамките на бюджета, който имаме

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че предпочита нов изтребител, който да се помести в бюджета ни. В същото време той не успя да обясни точно механизмът, по който ще бъде взето финалното решение по темата. Каракачанов участваше в сутрешния блок на bTV днес, 2 октомври 2018 г.

За първите шест месеца на годината ВВС са налетели под 2000 часа

Часовете във въздуха за целите Военновъздушни сили на България за първите шест месеца на 2018 г. са 1950. Това се чете в отчет за изпълненото от МО в областта на отбранителната политика, който бе публикуван на 21 септември 2018 г.

Меню