Турция търси сътрудничество с Пакистан по TF-X

330 прочитания

Турция търси сътрудничество с Пакистан по програмата за създаване на нов боен самолет TAI TF-X, както и по други военни проекти. Това съобщава Bloomberg.

Според американското издание, през януари 2021 г. Турция и Пакистан са провели среща на високо ниво, в чийто рамки са били обсъдени въпросите на военно-техническото сътрудничество. Bloomberg цитира хора с пряко знание за хода на разговорите.

Разговорите са имали два основни фокуса – изтребителният проект TF-X и далекобойната ЗРК система Siper.

Турция отдавна гледа на Пакистан, като свой стратегически партньор, но двете страни все още не са стартирали реално сътрудничество в областта на обмена на военните технологии. Турция до сега е купила голямо количество леки витлови учебни самолети MFI-395 Super Mushshak.

Bloomberg предполага, че една от турските цели е да се осигури достъп до китайски аерокосмически технологии. Пакистан и Китай са близки съюзници, като работят заедно по редица оръжейни програми, включително лекия изтребител JF-17.

Ако Турция действително търси достъп до китайски технологии, това допълнително ще обтегне отношенията на страната със САЩ. Вашингтон вече наложи редица санкции около покупката на руските ЗРК С-400, както и заради други провинения турската страна.

Турция работи по проекта TF-X от почти десетилетие, но напредъкът е малък. Самолетът оригинално се планираше да допълва турските F-35, но страната бе изхвърлена от проекта през 2019 г. и вече залага изцяло на TF-X за бъдещето на военната си авиация.

TF-X ще се задвижва от два двигателя и ще има максимална излетна маса от 27 тона. Авиониката му трябва да е изцяло турска, както и въоръжението.

Турският президент Реджеп Таип Ердоган бе поставил задача първият прототип на самолета да полети през 2023 г., по случай 100-годишнината на турската република, но това изглежда практически невъзможно, предвид, че все още не е започнал строежа на прототипа.

В последните години Турция сондираше различни държави, за възможна кооперация около TF-X. Основната трудност в момента е свързана с липсата на подходящи двигатели. През 2020 г. изпълнителният директор на TAI заяви, че на първо време TF-X ще лети с General Electric F110, каквито Турция използва на част от своите F-16.

Свързани теми

Предишна публикация
Loyal Wingman на Boeing изпълни първи полет
Следваща публикация
Черна гора получи втория си Bell 505
330 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Китай показа нов нискозабележим БЛА

В рамките на авиационното изложение в Джухай, които се провежда в момента, бе показан за първи път пълномащабен макет на нов нискозабележим безпилотен летателен апарат (БЛА) изпълнен по схемата „летящо крило”.

Хърватска отново избира нов изтребител

Хърватска стартира отново процедура за избор на нов изтребител. Това е съобщил вчера, 23 май 2019 г., министърът на отбраната на страната Дамир Кръстичевич.

Министър Каракачанов ще иска оферти за нови и за употребявани изтребители

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще поиска от САЩ, Италия и Швеция да си повторят офертите и да дадат такива за доставка на новопроизведени изтребители. Това казва той в интервю за вестник „24 часа” публикувано днес, 30 октомври 2017 г.

Меню