Турция търси сътрудничество с Пакистан по TF-X

328 прочитания

Турция търси сътрудничество с Пакистан по програмата за създаване на нов боен самолет TAI TF-X, както и по други военни проекти. Това съобщава Bloomberg.

Според американското издание, през януари 2021 г. Турция и Пакистан са провели среща на високо ниво, в чийто рамки са били обсъдени въпросите на военно-техническото сътрудничество. Bloomberg цитира хора с пряко знание за хода на разговорите.

Разговорите са имали два основни фокуса – изтребителният проект TF-X и далекобойната ЗРК система Siper.

Турция отдавна гледа на Пакистан, като свой стратегически партньор, но двете страни все още не са стартирали реално сътрудничество в областта на обмена на военните технологии. Турция до сега е купила голямо количество леки витлови учебни самолети MFI-395 Super Mushshak.

Bloomberg предполага, че една от турските цели е да се осигури достъп до китайски аерокосмически технологии. Пакистан и Китай са близки съюзници, като работят заедно по редица оръжейни програми, включително лекия изтребител JF-17.

Ако Турция действително търси достъп до китайски технологии, това допълнително ще обтегне отношенията на страната със САЩ. Вашингтон вече наложи редица санкции около покупката на руските ЗРК С-400, както и заради други провинения турската страна.

Турция работи по проекта TF-X от почти десетилетие, но напредъкът е малък. Самолетът оригинално се планираше да допълва турските F-35, но страната бе изхвърлена от проекта през 2019 г. и вече залага изцяло на TF-X за бъдещето на военната си авиация.

TF-X ще се задвижва от два двигателя и ще има максимална излетна маса от 27 тона. Авиониката му трябва да е изцяло турска, както и въоръжението.

Турският президент Реджеп Таип Ердоган бе поставил задача първият прототип на самолета да полети през 2023 г., по случай 100-годишнината на турската република, но това изглежда практически невъзможно, предвид, че все още не е започнал строежа на прототипа.

В последните години Турция сондираше различни държави, за възможна кооперация около TF-X. Основната трудност в момента е свързана с липсата на подходящи двигатели. През 2020 г. изпълнителният директор на TAI заяви, че на първо време TF-X ще лети с General Electric F110, каквито Турция използва на част от своите F-16.

Свързани теми

Предишна публикация
Loyal Wingman на Boeing изпълни първи полет
Следваща публикация
Черна гора получи втория си Bell 505
328 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Словакия избира нов изтребител до края на годината

До края на годината Словакия трябва да избере своя нов изтребител. Изборът ще бъде между новопроизведен F-16 и нови Gripen. Машините ще заменят сега използваните МиГ-29. Това е заявил военният министър на страната, цитиран от Reuters.

Франция и Германия подписаха първите договори за разработка на изтребител от следващо поколение

Правителствата на Франция и Германия подписаха договори с Airbus, Dassault, Safran Aircraft Engines и MTU Aero Engines за старт на разработката на изтребителя и безпилотните системи от следващо поколение, известни като програмата Future Air Combat System (FCAS). Това стана днес, 7 февруари 2019 г.

Пакистан затвори въздушното си пространство

Пакистанската гражданска въздухоплавателна администрация затвори напълно въздушното пространство на страната, както за международен, така и за вътрешен трафик. Това става на фона на повишаващото се напрежение между Индия и Пакистан.

Гърция ще купи още шест Rafale

Гърция ще купи още шест многоцелеви изтребителя Dassault Rafale. Това съобщи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.…

МО е превело цялата сума по сделката за F-16

Министерството на отбраната е превело цялата сума в размер на $1,2 млрд. по международните договори за доставката от Правителството на САЩ на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване и въоръжение. Това съобщи военното ведомство днес, 12 август 2019 г.

Меню