Qantas извърши първия редовен полет без междинно кацане между Австралия и Великобритания

29 прочитания

Австралийската авиокомпания Qantas извърши първия редовен пътнически полет без междинно кацане между Великобритания и Австралия. Полетът бе изпълнен с Boeing 787-9 и продължи малко над 17 часа.

Полет QF9 на авиокомпанията Qantas е започнал в 19,00 часа местно време на 24 март от летището на австралийския град Пърт. На борда на самолета с регистрация VH-ZND е имало 200 пасажери и 16-членен екипаж, от които четирима пилоти. Самолетът се е приземил в 05,03 часа местно време на летище Хийтроу, Лондон на 25 март.

„Това е наистина исторически момент и отваря нова страница в историята на пътуването по въздуха – Европа и Австралия вече са свързани с директна въздушна връзка”, заявява изпълнителният директор на Qantas Group Алън Джойс.

Джойс напомня, че когато през 1947 г. стартират първите пътнически полети между Австралия и Великобритания, те са наричани „Маршрута на кенгуруто”, заради седемте междинни кацания. Самият полет е отнемал около четири дни.

Полет QF9 е започнал в Мелбърн, след което е кацнал в западния австралийски град Пърт, преди да поеме към Лондон. Точната дължина на маршрута от Пърт до Лондон е била 14 498 km, което прави полета третия по дължина в историята. За неговото осъществяване са изхабени 92 тона керосин.

Обратният полет QF10 за Пърт е започнал в 13,10 часа местно време и се очаква да приключи около 13,00 часа местно време.

Директните полети между източните австралийски градове Мелбърн и Сидни до Лондон, обаче все още са невъзможни.

Свързани теми

Предишна публикация
Украйна купува 55 вертолета от Airbus Helicopters
Следваща публикация
Турция и Пакистан преговарят за 30 броя T129
29 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing се защитава след съмнения в качеството на работа на втората линия за 787

Самолетостроителят Boeing се хвърли в защита, след като статия в авторитетния вестник New York Times описва втората линия за сглобяване на модела 787, като страдаща от тежки проблеми в качеството на работа. Това пише Flightglobal.

Сериозни заявки в първия ден на Фарнбъроу

С 406 заявки приключи първия ден на авиационното изложение Фарнбъроу, което се провежда в момента. Това е почти толкова, колкото бе обявено на първия ден на миналогодишното издание на Бурже (413) и доста повече от първия ден на предишното издание на Фарнбъроу (237).

Карго самолетите може да преминат към едночленни екипажи в обозримо бъдеще

Преминаването от двучленен към едночленен екипаж може да спести милиарди на авиационната индустрия, но за сега единствено това е реалистично да се случи на борда на карго авиокомпаниите. Това съобщава Reuters в свой репортаж по темата.

Boeing достави първия 787-10

Singapore Airlines стана стартов оператор на Boeing 787-10, след като получи своя първи самолет на церемония, която се проведе вчера, 25 март 2018 г.

Emirates поръчва 40 броя Boeing 787-10

Дубайската авиокомпания Emirates обяви, че ще купи 40 броя Boeing 787-10. Това стана ясно по време на провеждащото се в момента авиоизложение в Дубай.

Turkish Airlines поръчва 40 броя 787-9

Turkish Airlines ще поръчат 40 от широкофюзелажните лайнери Boeing 787-9. Това съобщава самолетостроителят Boeing.

Меню