Qantas извърши първия редовен полет без междинно кацане между Австралия и Великобритания

6 прочитания

Австралийската авиокомпания Qantas извърши първия редовен пътнически полет без междинно кацане между Великобритания и Австралия. Полетът бе изпълнен с Boeing 787-9 и продължи малко над 17 часа.

Полет QF9 на авиокомпанията Qantas е започнал в 19,00 часа местно време на 24 март от летището на австралийския град Пърт. На борда на самолета с регистрация VH-ZND е имало 200 пасажери и 16-членен екипаж, от които четирима пилоти. Самолетът се е приземил в 05,03 часа местно време на летище Хийтроу, Лондон на 25 март.

„Това е наистина исторически момент и отваря нова страница в историята на пътуването по въздуха – Европа и Австралия вече са свързани с директна въздушна връзка”, заявява изпълнителният директор на Qantas Group Алън Джойс.

Джойс напомня, че когато през 1947 г. стартират първите пътнически полети между Австралия и Великобритания, те са наричани „Маршрута на кенгуруто”, заради седемте междинни кацания. Самият полет е отнемал около четири дни.

Полет QF9 е започнал в Мелбърн, след което е кацнал в западния австралийски град Пърт, преди да поеме към Лондон. Точната дължина на маршрута от Пърт до Лондон е била 14 498 km, което прави полета третия по дължина в историята. За неговото осъществяване са изхабени 92 тона керосин.

Обратният полет QF10 за Пърт е започнал в 13,10 часа местно време и се очаква да приключи около 13,00 часа местно време.

Директните полети между източните австралийски градове Мелбърн и Сидни до Лондон, обаче все още са невъзможни.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing предаде първия сериен 737 Max 9 на стартовия оператор
Следваща публикация
Boeing достави първия 787-10
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню