Qantas извърши първия редовен полет без междинно кацане между Австралия и Великобритания

29 прочитания

Австралийската авиокомпания Qantas извърши първия редовен пътнически полет без междинно кацане между Великобритания и Австралия. Полетът бе изпълнен с Boeing 787-9 и продължи малко над 17 часа.

Полет QF9 на авиокомпанията Qantas е започнал в 19,00 часа местно време на 24 март от летището на австралийския град Пърт. На борда на самолета с регистрация VH-ZND е имало 200 пасажери и 16-членен екипаж, от които четирима пилоти. Самолетът се е приземил в 05,03 часа местно време на летище Хийтроу, Лондон на 25 март.

„Това е наистина исторически момент и отваря нова страница в историята на пътуването по въздуха – Европа и Австралия вече са свързани с директна въздушна връзка”, заявява изпълнителният директор на Qantas Group Алън Джойс.

Джойс напомня, че когато през 1947 г. стартират първите пътнически полети между Австралия и Великобритания, те са наричани „Маршрута на кенгуруто”, заради седемте междинни кацания. Самият полет е отнемал около четири дни.

Полет QF9 е започнал в Мелбърн, след което е кацнал в западния австралийски град Пърт, преди да поеме към Лондон. Точната дължина на маршрута от Пърт до Лондон е била 14 498 km, което прави полета третия по дължина в историята. За неговото осъществяване са изхабени 92 тона керосин.

Обратният полет QF10 за Пърт е започнал в 13,10 часа местно време и се очаква да приключи около 13,00 часа местно време.

Директните полети между източните австралийски градове Мелбърн и Сидни до Лондон, обаче все още са невъзможни.

Свързани теми

Предишна публикация
Украйна купува 55 вертолета от Airbus Helicopters
Следваща публикация
Турция и Пакистан преговарят за 30 броя T129
29 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing се защитава след съмнения в качеството на работа на втората линия за 787

Самолетостроителят Boeing се хвърли в защита, след като статия в авторитетния вестник New York Times описва втората линия за сглобяване на модела 787, като страдаща от тежки проблеми в качеството на работа. Това пише Flightglobal.

Qantas призова Airbus и Boeing за създаване на авиолайнер със свръхголяма далечина на полет

Изпълнителният директор на австралийската авиокомпания Qantas Алън Джойс призова производителите Airbus и Boeing да създадат пътнически самолет със свръхголяма далечина на полет, който да позволи изпълняването на директни полети от Австралия до Европа и Източното крайбрежие на САЩ.

Turkish Airlines поръчва 40 броя 787-9

Turkish Airlines ще поръчат 40 от широкофюзелажните лайнери Boeing 787-9. Това съобщава самолетостроителят Boeing.

Boeing приключва 2017 г. с 912 нетни поръчки

Американският самолетостроител Boeing приключи 2017 г. с 912 нетни поръчки и така е много вероятно да бият конкурента си от Airbus по отношение на продадени пътнически самолети за изминалата година.

Boeing събра най-много заявки в рамките на Фарнбъроу 2018

Американският самолетостроител Boeing спечели своеобразната надпревара за събиране на най-много заявки в рамките на авиационното изложение във Фарнбъроу. Компанията инкасира 649 заявки от общо 1464.

Карго самолетите може да преминат към едночленни екипажи в обозримо бъдеще

Преминаването от двучленен към едночленен екипаж може да спести милиарди на авиационната индустрия, но за сега единствено това е реалистично да се случи на борда на карго авиокомпаниите. Това съобщава Reuters в свой репортаж по темата.

Меню