Сухой прави скъсена версия на Суперджет 100

17 прочитания

Самолетостоителната компания „Гражданские самолеты Сухого” (ГСС) ще създаде скъсена версия на своя регионален пътнически самолет Суперджет 100. Това е съобщил президентът на компанията Александър Рубцов, цитиран от Flightglobal.

Скъсената версия ще бъде предназначена за 75 пасажери и е била заявена от неназована руска авиокомпания, която през миналата седмица е поръчала 100 самолета от типа. Версията трябва да влезе в търговска експлоатация през 2022 г.

Стойността на програмата щяла да бъде „няколко стотин” милиона долара. Според Рубцов пред скъсения вариант имало няколко предизвикателства, едно от които е, че сегашния двигател PowerJet SaM146 с тяга 80 kN е твърде голям.

Разглеждат се няколко алтернативи, включително Pratt & Whitney PW1200G и руския ПД-7. Решение за двигателя щяло да се вземе тази година.

Освен това в новия вариант ще се използва ново по-малко крило, при което вероятно ще се използват повече композитни материали. Ще се подмени и част от авиониката на база това, което се създава в момента за тяснофюзелажния МС-21.

Рубцов е обяснил още, че за сега няма планове за създаване на удължен Суперджет 100, тъй като това ще изправи самолета в директна конкуренция с Bombardier CSeries, а това не било правилно решение в момента.

ГСС участва в момента на изложението в Сингапур с прототипа на Суперджет 100, който е оборудван със саблевидни краища на крилото. Машината бе тествана за първи път през декември 2017 г.

Суперджет 100 в момента превозва 98 пасажери в една класа или 87 в две класи.

Свързани теми

Предишна публикация
Embraer сключи предварително споразумение за продажба на KC-390 на частна компания
Следваща публикация
Унгария ремонтира и модернизира Ми-24 в Русия
17 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Главният урок от катастрофата със Суперджет 100

Руското онлайн издание „Взгляд” публикува коментар озаглавен „Главният урок от катастрофата със Суперджет 100” на Михаил Барабанов, сътрудник в руския независим изследователски институт ЦАСТ (Центр анализа стратегий и технологий).

S7 подписа писмо за намерение за скъсения Суперджет 100

Руският холдинг S7 е подписал писмо за намерение за покупката на до 75 броя от скъсената версия на регионалния самолет Сухой Суперджет 100. Това е станало в рамките на изложението Eurasia Airshow 2018, което се провежда в момента в Анталия, Турция.

Тестваха Суперджет 100 със „саблети”

Самолетостоителната компания „Гражданские самолеты Сухого” (ГСС) съобщи, че на 21 декември 2017 г. е бил тестван Суперджет 100 с нови краища на крилото, които имат саблевидна форма и са предназначени да намалят горивните разходи.

Първият сериен Су-57 е почти готов

Първият сериен изтребител от следващо поколение Су-57 е почти готов. Това съобщи заместник-министъра на отбраната на Русия Алексей Криворучко, цитиран от ТАСС.

Меню