Сухой прави скъсена версия на Суперджет 100

17 прочитания

Самолетостоителната компания „Гражданские самолеты Сухого” (ГСС) ще създаде скъсена версия на своя регионален пътнически самолет Суперджет 100. Това е съобщил президентът на компанията Александър Рубцов, цитиран от Flightglobal.

Скъсената версия ще бъде предназначена за 75 пасажери и е била заявена от неназована руска авиокомпания, която през миналата седмица е поръчала 100 самолета от типа. Версията трябва да влезе в търговска експлоатация през 2022 г.

Стойността на програмата щяла да бъде „няколко стотин” милиона долара. Според Рубцов пред скъсения вариант имало няколко предизвикателства, едно от които е, че сегашния двигател PowerJet SaM146 с тяга 80 kN е твърде голям.

Разглеждат се няколко алтернативи, включително Pratt & Whitney PW1200G и руския ПД-7. Решение за двигателя щяло да се вземе тази година.

Освен това в новия вариант ще се използва ново по-малко крило, при което вероятно ще се използват повече композитни материали. Ще се подмени и част от авиониката на база това, което се създава в момента за тяснофюзелажния МС-21.

Рубцов е обяснил още, че за сега няма планове за създаване на удължен Суперджет 100, тъй като това ще изправи самолета в директна конкуренция с Bombardier CSeries, а това не било правилно решение в момента.

ГСС участва в момента на изложението в Сингапур с прототипа на Суперджет 100, който е оборудван със саблевидни краища на крилото. Машината бе тествана за първи път през декември 2017 г.

Суперджет 100 в момента превозва 98 пасажери в една класа или 87 в две класи.

Свързани теми

Предишна публикация
Embraer сключи предварително споразумение за продажба на KC-390 на частна компания
Следваща публикация
Унгария ремонтира и модернизира Ми-24 в Русия
17 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

10 години от първия полет на Суперджет 100

ОАК и руското министерство на промишлеността и търговията отбелязаха заедно 10 години от първия полет на регионалния пътнически самолет Сухой Суперджет 100. Полетът става факт на 19 май 2008 г. от заводското летище в Комсомолск на Амур.

Катастрофата със Суперджет 100 поставя фокуса на процедурите по евакуация

Катастрофата със Суперджет 100 на Аерофлот, при която загинаха 41 души поставя фокуса върху процедурите по евакуация на пасажерите и върху поведенческия им модел, който ги кара да взимат със себе си своя ръчен багаж. Това пише известният експерт по авиационна безопасност Дейвид Камински-Мароу, в своя аналитичен коментар за Flightglobal.

Аерофлот поръчва още 100 броя Суперджет 100

Руският национален превозвач Аерофлот е подписал договор за покупка на още 100 регионални пътнически самолета Сухой Суперджет 100. Машините ще започнат да се доставят от догодина.

Меню