Сухой прави скъсена версия на Суперджет 100

16 прочитания

Самолетостоителната компания „Гражданские самолеты Сухого” (ГСС) ще създаде скъсена версия на своя регионален пътнически самолет Суперджет 100. Това е съобщил президентът на компанията Александър Рубцов, цитиран от Flightglobal.

Скъсената версия ще бъде предназначена за 75 пасажери и е била заявена от неназована руска авиокомпания, която през миналата седмица е поръчала 100 самолета от типа. Версията трябва да влезе в търговска експлоатация през 2022 г.

Стойността на програмата щяла да бъде „няколко стотин” милиона долара. Според Рубцов пред скъсения вариант имало няколко предизвикателства, едно от които е, че сегашния двигател PowerJet SaM146 с тяга 80 kN е твърде голям.

Разглеждат се няколко алтернативи, включително Pratt & Whitney PW1200G и руския ПД-7. Решение за двигателя щяло да се вземе тази година.

Освен това в новия вариант ще се използва ново по-малко крило, при което вероятно ще се използват повече композитни материали. Ще се подмени и част от авиониката на база това, което се създава в момента за тяснофюзелажния МС-21.

Рубцов е обяснил още, че за сега няма планове за създаване на удължен Суперджет 100, тъй като това ще изправи самолета в директна конкуренция с Bombardier CSeries, а това не било правилно решение в момента.

ГСС участва в момента на изложението в Сингапур с прототипа на Суперджет 100, който е оборудван със саблевидни краища на крилото. Машината бе тествана за първи път през декември 2017 г.

Суперджет 100 в момента превозва 98 пасажери в една класа или 87 в две класи.

Свързани теми

Предишна публикация
Излязоха финансовите детайли по сделката с Rafale за Индия
Следваща публикация
Полските МиГ-29 и Су-22 не летят от повече от два месеца
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катастрофа със Суперджет 100 при аварийно кацане в Москва (обновена)

Пътнически самолет Сухой Суперджет 100 катастрофира днес, 5 май 2019 г., по време на аварийно кацане на московското летище Шереметиево. По последни данни, загинали са 41 души от намиращите се на борда 78. Работи се по версия, че самолетът е поразен от мълния.

10 години от първия полет на Суперджет 100

ОАК и руското министерство на промишлеността и търговията отбелязаха заедно 10 години от първия полет на регионалния пътнически самолет Сухой Суперджет 100. Полетът става факт на 19 май 2008 г. от заводското летище в Комсомолск на Амур.

Тестваха Суперджет 100 със „саблети”

Самолетостоителната компания „Гражданские самолеты Сухого” (ГСС) съобщи, че на 21 декември 2017 г. е бил тестван Суперджет 100 с нови краища на крилото, които имат саблевидна форма и са предназначени да намалят горивните разходи.

Меню