Пентагонът спря да приема F-35 след нов спор с Lockheed Martin

19 прочитания

Пентагонът е спрял да приема произведените F-35, след като е възникнал спор с Lockheed Martin за това, кой ще поеме разходите около поправките на производствените дефекти. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Компанията Lockheed Martin е потвърдила, че въоръжените сили на САЩ са спрели да приемат новопроизведени F-35, но не е пожелала да влезе в детайли.

През миналата година, Пентагонът отново спря да приема F-35, след като бе открита корозия на местата, където композитната обшивка на изтребителя се закрепя за алуминиевия му корпус. Тогава отказът продължи 30 дни, а от дефекта бяха засегнати около 250 самолета.

Новото спиране на приемането на F-35 е поради спора, кой ще плати за ремонта на самолетите засегнати от корозията. Задачата обещава да е скъпа, защото засегнатите машини са разположени по авиобаза из целия свят.

Проблемът е бил открит през миналата есен по време на рутинен преглед на F-35A в авиобаза Хил, Юта. По време на него е открита „корозия, която надхвърля стандартите”. Според Пентагона, цитирана от Reuters, проблемът се е състоял в липсата на подходящо покритие на крепежния елемент, който закрепва композитния панел за алуминиевия корпус на изтребителя. Според американското военно ведомство, този проблем не засяга непосредствено безопасността на полетите и е по вина на Lockheed Martin.

Освен САЩ, поне още две други държави също са спрели да получават готови F-35, но за сега не е известно кои са те.

От Lockheed Martin са заявили за Reuters, че производството на F-35 продължава по плана за построяването на 91 броя за тази година. Според компанията всички спорове с Пентагона ще бъдат изчистени скоро.

Не е ясно, кога е спряно да се приемат готовите F-35, а от Пентагона са отказали коментари за Reuters.

Акциите на Lockheed Martin паднаха с 2,7% след излизането на информацията за спрелите доставки.

Това е поредната криза около F-35 в последните месеци. В края на февруари шефът на общия програмен офис за F-35 в Пентагона, вицеадмирал Мат Уинтър, подложи производителя на изтребителя Lockheed Martin на тежка критика по отношение действията на компанията в последните месеци. Вицеадмиралът заяви, че самолетът страда от много производствени дефекти, скъпа поддръжка и липсата на добър диалог с производителя.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus се отказва от подобрения по A320neo
Следваща публикация
Катастрофа с гръцки Mirage 2000
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

F-35B на Морската пехота влязоха в бой

Изтребителите от следващо поколение F-35B от състава на Корпуса на морската пехота на САЩ са изпълнили първите реални бойни полети над Афганистан. Това е станало днес, 27 септември 2018 г.

САЩ няма да доставят F-35 на Турция ако страната получи С-400?

Индикации, че САЩ може да спрат сделката за доставка за Турция на многоцелевите изтребители от следващо поколение F-35, ако страната получи руския ЗРК С-400, дойдоха от турския парламент, но информацията в последствие бе отречена от турското МО.

ВВС на САЩ може да откажат 1/3 от F-35 ако цената на поддръжката не падне

ВВС на САЩ може да се откажат от 1/3 от потенциалното количество F-35A ако Lockheed Martin не намали цената за експлоатация на изтребителя с поне 38%. Това се казва в доклад на Пентагона с който разполага информационната агенция Bloomberg.

Меню