Airbus пое контрола над CSeries

5 прочитания

Европейският самолетостроител Airbus пое от Bombardier контрола на програмата CSeries. Официалното прехвърляне на акции е станало на 1 юли 2018 г.

Двудвигателните авиолайнери от семейството CSeries се произвеждат от CSeries Aircraft Limited Partnership (CSALP). От вчера Airbus притежава 50,01% от акциите, канадският самолетостроител запазва 34%, а инвестиционния фонд на канадската провинция Квебек – Investissement Québec – 16%.

Днес, 2 юли 2018 г., фамилията CSeries се появи официално и на сайта на Airbus.

Очаква се следващата седмица Airbus да проведе брифинг посветен на новата си придобивка, на който ще бъдат дадени детайли за бъдещото развитие на семейството. Вероятно тогава ще бъде обявен и новия индекс на CS100 и CS300, който да показва тяхната принадлежност към Airbus.

Airbus се споразумя да придобие контролния пакет в програмата CSeries през октомври 2017 г. Сделката прeмина гладко, като бързо бяха взети и разрешения от антимонополните органи.

Сега Airbus притежава два самолета с доста сходни характеристики – CS300 и A319neo превозват между 130 и 160 пасажери, в зависимост от конфигурациите си, а максималната далечина на полет за CS300 е около 6100 km, а за A319neo – 6900 km.

Благодарение на CS100 Airbus ще може да предлага пътнически самолети с капацитет в границите на 110 – 130 места. Нещо, което липсваше в портфолиото на компанията след като A318 фактически не се произвежда от пет години.

До момента има 402 твърди поръчки за CSeries и 36 доставки за крайни клиенти.

Свързани теми

Предишна публикация
Ту-22М3 ще бъде тестван с ракетата „Кинжал”
Следваща публикация
Тръмп е гарантирал доставките на F-35 за Турция
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus прекръсти CSeries на A220

Европейският самолетостроител Airbus прекръсти семейството CSeries, което наскоро придоби, на A220. Това бе обявено днес, 10 юли 2018 г. и по такъв начин компанията се опитва да покаже, че самолетът, който оригинално е проектиран от Bombardier, вече е част от европейската фамилия на Airbus.

Airbus очаква нови германски поръчки за Eurofighter

Airbus Defense and Space очаква в скоро време допълнителни поръчки от Германия за Eurofighter и разчита на повече инвестиции в европейските отбранителни компании. Това заявява изпълнителният директор на компанията Дирк Хоке в интервю за германския вестник Handelsblatt.

САЩ няма да налагат наказателно мито срещу CSeries

Комисията по международна търговия на САЩ отказа да налага наказателно мито срещу внасяните в страната пътнически самолети Bombardier CSeries и отхвърли жалбата на американският самолетостроител Bombardier.

Airbus се цели в 700 доставки през тази година

Европейският самолетостроител Airbus се надява на това да доставки над 700 пътнически самолета през 2017 г. Това е заявил оперативният директор на компанията Фабрис Бриже в интервю за френския вестник Les Echos, цитиран от Reuters.

Меню