Китай обяви J-10C за боеготов

100 прочитания

Китайските ВВС са обявили, че многоцелевият изтребител J-10C е достигнал пълно ниво на боеготовност. Това съобщава държавното англоезично издание China Daily.

Новият тип ще продължи да осигурява суверенитетът на Китай, чрез модерната си авионика и нови оръжия, които гарантират унищожаване на въздушни, земни и морски цели на средни и близки дистанции. Това заявява говорителя на китайските ВВС Шен Джинк, цитиран от China Daily.

J-10C е последното развитие на еднодвигателния изтребител J-10, който бе приет на въоръжение в китайските ВВС през 2006 г. Основната разлика, в сравнение с предишните модели J-10A/B, е използването на радар с активна електронна фазирана антенна решетка (AESA). Има и подобрения при системата за самозащита.

Твърди се, че при J-10C е прието специално покритие, което намалява радарната му забележимост и че ще е първия китайски боен самолет, който ще може да използва пълните възможности на новата ракета за далечен въздушен бой PL-15.

J-10C започна да се приема на въоръжение в началото на 2016 г., а типът бе показан официално за първи път на парада през август 2017 г. по случай 90-ата годишнина от основаването на Китайската народна армия. До момента са построени около 500 броя от J-10 в трите му основни версии.

Свързани теми

Предишна публикация
„Волга-Днепр” няма да предостaвя повече Ан-124 на страни от НАТО
Следваща публикация
Boeing 737 загуби част от обшивката на двигателя си в полет
100 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Цветанов: Президентът саботира модернизацията на армията

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов продължи атаките си по президента Румен Радев и директно го обвини, че саботира модернизацията на въоръжените сили, като Цветанов не пропусна да промотира отново F-16. Това направи той днес, 20 април 2018 г. в сутрешния блок на bTV.

Авиокаст: Епизод 15

На фона на ескалиращата война в Украйна след руската инвазия там, усилено се заговори за…
Меню