„Волга-Днепр” няма да предостaвя повече Ан-124 на страни от НАТО

151 прочитания

Руската карго авиокомпания „Волга-Днепр” планира да спре участието си в инициативата SALIS (Strategic Airlift Interim Solution), в рамките на която се предоставят тежки транспортни самолети Ан-124 на страни от НАТО и Европейския съюз. Решението на компанията ще влезе в сила от 1 януари 2019 г.

В рамките на програмата SALIS два Ан-124 са перманентно базирани на германското летище Лайпциг Хале и се използват за превози на товари в интерес на военните операции на НАТО и ЕС. Единият самолет е на „Волга-Днепр”, а другият на украинската „Антонов”. В кратки срокове могат да се задействат и още Ан-124 на двата оператора.

Според руското издание „КоммерсантЪ”, причината за това решение са санкциите, които се налагат на Русия от страните членки на НАТО и ЕС. „Волга-Днепр” вече официално е съобщила решението си на 14-те страни от НАТО и ЕС, които участват в програмата SALIS. Вместо това, авиокомпанията ще използва своите Ан-124 на свободния пазар.

„Волга-Днепр” е най-големият цивилен оператор на Ан-124 в света. Авиокомпанията разполага с 12 самолета от този тип. Украинската авиокомпания „Антонов” оперира със седем машини от този тип и вероятно самостоятелно ще поеме полетите в рамките на програмата SALIS, като за сега не се очакват сътресения в транспортните задачи.

Свързани теми

Предишна публикация
TAI получи над $1 млрд. за работа по TFX
Следваща публикация
Китай обяви J-10C за боеготов
151 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

70 години от първия полет на Ан-2

Точно преди 70 години, на 31 август 1947 г., се състои първия полет на легендарния двуплощник Ан-2. Първият полет е oсъществен от летецът-изпитател Павел Володин.

Ан-225 – самотният гигант

Десетилетия след първия си полет Ан-225 продължава да носи титлата най-голям самолет (поне що се отнася до максималната излетна маса, максималния полезен товар и дължината на машината). Гигантът, обаче продължава да съществува само в един, единствен екземпляр и изглежда, че това няма изгледи да се промени, тъй като търговския интерес към машината е твърде ограничен.

619 заявки във втория ден на Фарнбъроу

С 619 заявки за пътнически самолети приключва втория ден на авиационното изложение, което се провежда в момента във Фарнбъроу. Така изложението продължава да бъде изключително силно, от към събрани заявки.

Спряха поръчката за ремонт на Ан-30

Процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонт и удължаване на ресурса на единствения Ан-30 се прекратява. Това се чете в решение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от 28 януари 2019 г. Мотивите за това са открити нарушения.

МО иска да ремонтира единствения Ан-30

Министерство на отбраната е пуснало обществена поръчка за ремонт и удължаване на ресурса на единствения Ан-30 от състава на българските ВВС. Оферти могат да се подават до 28 януари 2019 г.

Меню