Хърватската сделка за употребяваните израелски F-16 е пред фактически провал

35 прочитания

Сделката за продажбата на 12 употребявани изтребители F-16C/D Barak между Израел и Хърватско е изправена пред фактическия си провал, а причината за това е отказ на САЩ да дадат разрешение за нея.

На 4 януари 2019 г. хърватското МО даде ултиматум от една седмица на израелската страна за да получи всички необходими разрешения от САЩ за продажбата на 12-те изтребителя F-16. Ако до 11 януари въпросът не бъде изяснен, то страната ще анулира решението си за избор на Израел за доставчик на нов изтребител.

Хърватска избра опцията за употребяваните израелски F-16C/D в края на март 2018 г. Сделката трябваше да бъде финализирана бързо на цената от €420 млн., а първите самолети да са доставени в средата на 2020 г.

САЩ обаче започнаха да създават проблеми на Израел още от миналото лято, включително да отказват да доставят определено оборудване, да отказват да сертифицират програмите за удължаване на ресурса на машините и други. В крайна сметка, американската страна постави ред изисквания, включително и премахването на различни израелски модификации по продаваните F-16, след чието изпълнение можеше да се даде зелена светлина на сделката.

Според водещият израелски всекидневник Yedioth Ahronoth, сделката е била вече мъртва и израелската страна се е отказала да убеждава САЩ да им дадат разрешение за експорт. Според вестника през тази седмица в Хърватска е щял да иде израелския военен министър Уди Адам, както и директорът на оръжейната експортна агенция на страната SIBAT Майкъл Бен-Барух, които са щели да съобщят на хърватската страна, че сделка няма да има.

Обаче, Times of Israel, водещо онлайн издание в страната, твърди, че израелският министър на отбраната щял да направи последен опит да убеди Хърватска да им се даде още време за преговори със САЩ.

Хърватските медии, включително и Večernji List, съобщават, че надеждите на Израел са умрели, след като държавният секретар на САЩ Майк Помпео лично е съобщил на израелския премиер Бениямин Натаняху, че страната му няма да отстъпи от исканията си, което фактически прави сделката невъзможна.

Večernji List съобщава още, че хърватското МО ще побърза да анулира решението от предишния конкурс за да може страната да се опита да намери максимално бързо ново решение. Вестникът смята, че е много вероятно да се касае за доставка на F-16 от САЩ.

Свързани теми

Предишна публикация
МО иска да ремонтира единствения Ан-30
Следваща публикация
Boom Supersonic се приближава към създаването на свръхзвуков авиолайнер
35 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Примиерът Борисов: По-бързо да приключваме конкурсите, че да получим новата техника

Премиерът Бойко Борисов демонстрира ентусиазъм за бързо приключване на трите големи проекта за превъоръжаване и започването на получаването на нова бойна техника за Въоръжените сили. Това каза той днес, 9 август 2018 г. на закриването на съвместната военна тренировка Platinum Lion.

Гърция ще получи своите модернизирани F-16 след 2022 г.

Гърция ще започне да получава своите модернизирани изтребители F-16 след 2022 г. Това става ясно от думите на Денис Плесас, вицепрезидент на Lockheed Martin за бизнес развитие в Европа, цитиран от гръцки медии.

Меню