Филипините се ориентират към Gripen

48 прочитания

Филипините са определили шведския Saab Gripen C/D, като най-добър кандидат в програмата за покупка на нов многоцелев изтребител. Това е заявил министърът на отбраната на страната Делфин Лорензана, цитиран от държавната информационна агенция PNA.

Лорензана е обяснил, че въоръжените сили на страната са направили сравнение между шведския изтребител и американския F-16, като са стигнали до извода, че характеристиките им са сходни, но Gripen има по-ниска цена за придобиване и експлоатация.

В новината на PNA не се казва за колко изтребителя ще преговаря страната, нито в какъв срок смята да ги придобие. Не става ясно и какъв вариант на F-16 e бил разглеждан. По-ранни съобщения говорят за желанието на Филипините да се сдобият с 12 многоцелеви свръхзвукови изтребители.

Напоследък САЩ и Швеция водеха активна маркетингова кампания във Филипините. Saab и шведското правителство присъстваха сериозно на скорошното отбранително изложение в Манила, а миналият месец Лорензана посети Вашингтон, където въпросът за покупката на F-16 е бил сериозно разгледан.

В последните години Филипините започнаха да инвестират сериозни суми в отбраната на страната, която е притисната от две страни – ислямистки бунтовнически групировки в южните ѝ региони и китайските амбиции за тотална доминация в Южнокитайско море, с което страната граничи на изток.

Филипинските ВВС пенсионираха последните си свърхзвукови изтребители F-5 през 2004 г., но през 2015 г. страната започна да получава поръчаните година по-рано леки двуместни изтребители FA-50. 12 такива машини бяха купени за $420 млн.

Ако Филипините купят Gripen ще станат втория оператор в Азия след Тайланд и общо седмата страна в света, която купува шведския изтребител.

Свързани теми

Предишна публикация
Португалия избра AW119 за заместник на Alouette III
Следваща публикация
Украински Су-27УБ катастрофира с американски летец на борда си
48 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Финландия тръгна да търси нов изтребител

Финландското правителство пусна запитван за даване на даване на първоначални оферти. Запитването е пуснато до четири страни – САЩ, Великобритания, Франция и Швеция, от които се чакат оферти за пет типа изтребителя.

Цветанов отново атакува президента за новия изтребител

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов яростно нападна президента Румен Радев и фактически го обвини, че нарочно е променял изисквания за да облагодетелства избора на Gripen. Това той направи в интервю за Нова телевизия днес, 23 септември 2017 г.

Меню