TAI получи над $1 млрд. за работа по TFX

89 прочитания

Турската компания TAI е получила 4,8 млрд. турски лири (около $1,16 млрд.) за финансиране на първоначалната фаза на проектиране на проека за изтребител от следващо поколение TF-X. Това съобщава турското издание Daily Sabah.

TAI вече сериозно работи по проекта, който е един от основните приоритети на турския президент Реджеп Таип Ердоган. В работата по новия изтребител ще бъдат директно заети около 3200 души, а индиректната заетост ще достигне до 11 200 човека.

Основен партньор на TAI в програмата е британската компания BAE Systems. Договорът за сътрудничеството между нея и турската TAI бе подписан на 28 януари 2017 г., по време на визитата на британския премиер Тереза Мей в Турция. Той е на стойност 100 млн. британски паунда и покрива партньорство по проектирането на TF-X в рамките на четири години.

Смята се, че цената на разработката и изпитанията на изтребителя ще достигне до $20 млрд. TF-X ще бъде двудвигателна машина с максимална излетна маса от около 27 тона. Самолетът ще е нискозабележим и ще достига свръхзвукови скорости на безфорсажен режим. Авиониката трябва да се разработи от турски компании. През януари 2015 г. бе сключено споразумение с двигателостроителния консорциум Eurojet за сътрудничество по проекта, което предполага използването на двигателя EJ200 (монтиран от Eurofighter).

Проектът TF-X бе стартиран през 2010 г. На следващата година с помощта на Saab бяха разработени три идейни проекта за еднодвигателни и двудвигателни варианти на новия турски изтребител. В крайна сметка бе избран един от двудвигателните проекти за бъдещо развитие.

Първият прототип на TF-X трябва да полети през 2023 г. и това да съвпадне с тържествата по случай вековния юбилей на съвременната турска държава. Всички изпитания трябва да приключат до 2029 г., а самолетът да бъде приет на въоръжение през 2031 г. Турските ВВС планират да получат 250 такива самолета.

Свързани теми

Предишна публикация
Цветанов: Президентът саботира модернизацията на армията
Следваща публикация
Умора на метала вероятно е в основата на инцидента с Boeing 737
89 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО е превело цялата сума по сделката за F-16

Министерството на отбраната е превело цялата сума в размер на $1,2 млрд. по международните договори за доставката от Правителството на САЩ на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване и въоръжение. Това съобщи военното ведомство днес, 12 август 2019 г.

Индия ще купува още МиГ-29 от Русия

Индия има намерение да купи 21 изтребителя МиГ-29 от Русия и след това да ги модернизира до стандарта UPG. Това съобщава индийският вестник The Economic Times, позовавайки се на собствени източници.

Валери Симеонов поиска нов конкурс

Бившият вицепремиер и лидер на партията НФСБ, която е част от коалицията Обединени патриоти, Валери Симеонов заяви, че е най-добре процесът за избор на нов боен самолет да бъде прекратен и след това рестартиран. Това заяви той днес, 9 януари 2019 г. в ефира на телевизия „Европа”.

Министър Каракачанов: Чакаме решението на КЗК и продължаваме с РСК „МиГ”

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че повереното му министерство ще изчака решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и след това ще продължи директните преговори с РСК „МиГ”. Това каза той днес, 28 декември 2017 г. в сутрешния блок на БНТ1.

Меню