TAI получи над $1 млрд. за работа по TFX

89 прочитания

Турската компания TAI е получила 4,8 млрд. турски лири (около $1,16 млрд.) за финансиране на първоначалната фаза на проектиране на проека за изтребител от следващо поколение TF-X. Това съобщава турското издание Daily Sabah.

TAI вече сериозно работи по проекта, който е един от основните приоритети на турския президент Реджеп Таип Ердоган. В работата по новия изтребител ще бъдат директно заети около 3200 души, а индиректната заетост ще достигне до 11 200 човека.

Основен партньор на TAI в програмата е британската компания BAE Systems. Договорът за сътрудничеството между нея и турската TAI бе подписан на 28 януари 2017 г., по време на визитата на британския премиер Тереза Мей в Турция. Той е на стойност 100 млн. британски паунда и покрива партньорство по проектирането на TF-X в рамките на четири години.

Смята се, че цената на разработката и изпитанията на изтребителя ще достигне до $20 млрд. TF-X ще бъде двудвигателна машина с максимална излетна маса от около 27 тона. Самолетът ще е нискозабележим и ще достига свръхзвукови скорости на безфорсажен режим. Авиониката трябва да се разработи от турски компании. През януари 2015 г. бе сключено споразумение с двигателостроителния консорциум Eurojet за сътрудничество по проекта, което предполага използването на двигателя EJ200 (монтиран от Eurofighter).

Проектът TF-X бе стартиран през 2010 г. На следващата година с помощта на Saab бяха разработени три идейни проекта за еднодвигателни и двудвигателни варианти на новия турски изтребител. В крайна сметка бе избран един от двудвигателните проекти за бъдещо развитие.

Първият прототип на TF-X трябва да полети през 2023 г. и това да съвпадне с тържествата по случай вековния юбилей на съвременната турска държава. Всички изпитания трябва да приключат до 2029 г., а самолетът да бъде приет на въоръжение през 2031 г. Турските ВВС планират да получат 250 такива самолета.

Свързани теми

Предишна публикация
Цветанов: Президентът саботира модернизацията на армията
Следваща публикация
Умора на метала вероятно е в основата на инцидента с Boeing 737
89 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Какво пише и какво не в проекта за нов боен самолет?

На 16 май 2018 г. Министерски съвет (МС) прие проектът за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет”. Той бе внесен в Народното събрание (НС), където трябва да мине през одобрението на комисиите по отбрана и финанси, а след това ще бъде гласуван в пленарна зала.
Както пише в проекта и какво липсва в него?

Малайзия подписа за 18 броя FA-50

Малайзия подписа договор за покупката на 18 леки бойни самолета FA-50. Споразумението бе разписано с…
Меню