Спряха поръчката за ремонт на Ан-30

1K прочитания

Процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонт и удължаване на ресурса на единствения Ан-30 се прекратява. Това се чете в решение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от 28 януари 2019 г. Мотивите за това са открити нарушения.

Според решението на министър Каракачанов, процедурата се прекратява на основание на чл. 110, ал. 1, т. 5 от Закона за обществените поръчки (ЗОП), според която при откриване на нарушения при откриването на процедурата, те не могат да се отстранят без промени в условията ѝ.

Нарушеният в поръчката са две – в обявлението за обществената поръчка не е посочен правилен електронен адрес на която се води преписката и че неточно формулиране на начините за оценка на офертите, ако те са постъпили в левове или в евро. Проблемите при оценката на цените влизали в противоречие с Правилника за прилагане на ЗОП.

Процедурата бе стартирана на 19 декември 2018 г., а документи за участие се подаваха до 28 януари 2019 г.

Интересно е, че към електронната преписка са приложени въпроси зададени от един от потенциалните участници (в рамките на ЗОП въпросите зададени от един от участниците, както и техните отговори са публични). От въпросите става ясно, че потенциалният участник поставя под въпрос желанието на българската страна за преминаване на експлоатация по техническо състояние, защото „Антонов” няма такава практика. Потенциалният участник (който най-вероятно е „Антонов”) освен това иска да се запознае с документацията по която ВВС са удължавали междуремонтния ресурс на Ан-30 и техническото състояние на самолета. Участникът има и проблем с финансовата рамка.

Не е ясно дали прекратяването на обществената поръчка не е с цел нагаждане към възможностите на „Антонов”, които реално са единствените, можещи да изпълнят работата по българския Ан-30.

Българските ВВС разполагат с единичен Ан-30 (борден номер 055), който е доставен през септември 1975 г. В най-новото време машината се използва за наблюдателни мисии в рамките на програмата „Открито небе”, както и за чисто транспортни задачи. Поредното удължаване на междуремонтния ресурс на самолета изтече през декември 2017 г. и от тогава тя не лети.

Свързани теми

Предишна публикация
Борисов: Невъзможно е да правим далавери с Тръмп и САЩ за изтребителите
Следваща публикация
Нови политически престрелки около покупката на F-16
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Новият изтребител – три и половина оферти, политическо решение в края и без Израел

Министерство на отбраната получи четири оферти от три страни по проекта за нов боен самолет, а заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов каза, че в крайна сметка ще се касае за политическо решение, което ще бъде взето от военния министър Каракачанов. Това стана днес, 1 октомври 2018 г.

Ден на отворените врати във Враждебна

По случай Празник на авиацията и Военновъздушните сили – 16 октомври, Командването на ВВС организира ден на отворени врати в 16-та транспортна авиогрупа Враждебна на 16 октомври 2017 г. (понеделник).

Каракачанов ще „изпили” цената на F-16 без да пипа въоръжение и оборудване

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ще „изпили” цената на F-16, но без да се пипа въоръжението и оборудването на самолета. Това каза той днес, 31 май 2019 г., пред репортери в Русе.

Провежда се тренировката „Ramstein Guard BGR 2019”

В периода от 29 септември до 4 октомври 2019 г. българските Военновъздушни сили ще вземат участие в тренировка на сили и средства за ПВО за работа в условия на радиоелектронни смущения „Ramstein Guard BGR 2019”. Това съобщиха от ВВС.

Шведското правителство: Отговаряме на изискванията и сме под бюджета от 1,5 млрд. лева

Шведското предложение отговаря на всички изисквания и е под бюджета от 1,5 млрд. лева без ДДС. Това се казва в позиция на шведската държавна Агенция за отбранително имущество (FMV) публикувана днес, 22 декември 2018 г.

Меню