Спряха поръчката за ремонт на Ан-30

1K прочитания

Процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонт и удължаване на ресурса на единствения Ан-30 се прекратява. Това се чете в решение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от 28 януари 2019 г. Мотивите за това са открити нарушения.

Според решението на министър Каракачанов, процедурата се прекратява на основание на чл. 110, ал. 1, т. 5 от Закона за обществените поръчки (ЗОП), според която при откриване на нарушения при откриването на процедурата, те не могат да се отстранят без промени в условията ѝ.

Нарушеният в поръчката са две – в обявлението за обществената поръчка не е посочен правилен електронен адрес на която се води преписката и че неточно формулиране на начините за оценка на офертите, ако те са постъпили в левове или в евро. Проблемите при оценката на цените влизали в противоречие с Правилника за прилагане на ЗОП.

Процедурата бе стартирана на 19 декември 2018 г., а документи за участие се подаваха до 28 януари 2019 г.

Интересно е, че към електронната преписка са приложени въпроси зададени от един от потенциалните участници (в рамките на ЗОП въпросите зададени от един от участниците, както и техните отговори са публични). От въпросите става ясно, че потенциалният участник поставя под въпрос желанието на българската страна за преминаване на експлоатация по техническо състояние, защото „Антонов” няма такава практика. Потенциалният участник (който най-вероятно е „Антонов”) освен това иска да се запознае с документацията по която ВВС са удължавали междуремонтния ресурс на Ан-30 и техническото състояние на самолета. Участникът има и проблем с финансовата рамка.

Не е ясно дали прекратяването на обществената поръчка не е с цел нагаждане към възможностите на „Антонов”, които реално са единствените, можещи да изпълнят работата по българския Ан-30.

Българските ВВС разполагат с единичен Ан-30 (борден номер 055), който е доставен през септември 1975 г. В най-новото време машината се използва за наблюдателни мисии в рамките на програмата „Открито небе”, както и за чисто транспортни задачи. Поредното удължаване на междуремонтния ресурс на самолета изтече през декември 2017 г. и от тогава тя не лети.

Свързани теми

Предишна публикация
Борисов: Невъзможно е да правим далавери с Тръмп и САЩ за изтребителите
Следваща публикация
Нови политически престрелки около покупката на F-16
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Каракачанов смята, че днес е имало недоразумение, командирът на Граф Игнатиево посочи сериозни проблеми с техниката

Военният министър Красимир Каракачанов определи случилото се днес, 24 октомври 2017 г., в авиобаза Граф Игнатиево, като недоразумение, докато командирът на базата посочи, че има сериозни проблеми с изправността на авиационната техника.

База КУН с нов командир

На тържествена церемония в присъствието на командира на ВВС, генерал-майор Цанко Стойков, днес, 10 май 2018 г., в Базата за командване, управление и наблюдение (КУН) се състоя предаването и приемането на длъжността „командир“ на военното формирование. Това съобщават от ВВС.

Авиокаст: Епизод 21

В този епизод се включваме, за да обсъдим актуалната тема за политическите настроения около втората…

САЩ поемат $46 до 60 млн. от цената на българските F-16

Съединените щати ще поемат между $45 и 60 млн. от цената за придобиване на осемте изтребителя F-16, но детайлите по тази военна помощ остават неясни. Това се разбра от думите на временно управляващия посолството на САЩ у нас Джъстин Фридман, по време на пресконференция проведена днес, 6 август 2019 г.

Валери Симеонов с политически цирк относно парите за нов изтребител

Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов е разиграл евтин политически цирк на гърба на Военновъздушните сили по време на обсъждането на Бюджета за 2018 г. Това се чете от стенограмата на заседанието на Министерски съвет, която бе публикувана днес, 1 ноември 2017 г.

Меню