Черна гора получи първия си Bell 412

42 прочитания

Военновъздушните сили на Черна гора получиха първия си вертолет Bell 412. Машината е част от договор, който бе подписан през януари тази година.

Церемонията по посрещане на вертолета е станала на 13 април 2018 г. на летището на черногорската столица Подгорица. Това е първият нов тип летателна техника, която се получава от въоръжените сили на страната от обявяването на независимост през 2006 г.

Договорът, който е на стойност от €30 млн., бе подписан на 30 януари 2018 г. и включва доставка на три вертолета Bell 412 – един употребяван Bell 412EP и два новопроизведени Bell 412EPI.

Сега бе доставена употребяваната машина, която пристигна с американска цивилна регистрация и без военен камуфлаж Тя е произведена през 2002 г. и преди това е била експлоатирана от полицията на Ню Йорк за наблюдателни задачи, но сега ще се използва само за транспорт. Вертолетът е бил доставен по въздуха до Прага, където е бил сглобен и е долетял до Черна гора сам. Два черногорски екипажа са вече приучени на типа.

Новопроизведените Bell 412EPI ще бъдат получени в края на годината.

Трите вертолета ще бъдат използвани за транспортни задачи, операции по търсене и спасяване, медицинска евакуация и гранична охрана. Освен за операции в сферата на сигурността, машините ще се използват и за гасене на пожари от въздуха.

Черногорските ВВС в момента разполагат с шест изправни леки газотурбинни еднодвигателни вертолети SA341 Gazelle. Страната има още около осем машини от същия тип, които не се поддържат в изправно състояние.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ заплашиха Турция, че покупката на С-400 ще доведе до последици в програмата F-35
Следваща публикация
Air Berlin подаде заявление за обявяване в несъстоятелност
42 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Турция и TAI сключиха договор за разработка на щурмови вертолет

Турското Главно управление на отбранителната промишленост SSB е сключило договор с местната авиокосмическа компания TAI за създаване на нов тежък щурмови вертолет. Това е станало вчера, 22 февруари 2019 г.

Меню