Черна гора получи първия си Bell 412

80 прочитания

Военновъздушните сили на Черна гора получиха първия си вертолет Bell 412. Машината е част от договор, който бе подписан през януари тази година.

Церемонията по посрещане на вертолета е станала на 13 април 2018 г. на летището на черногорската столица Подгорица. Това е първият нов тип летателна техника, която се получава от въоръжените сили на страната от обявяването на независимост през 2006 г.

Договорът, който е на стойност от €30 млн., бе подписан на 30 януари 2018 г. и включва доставка на три вертолета Bell 412 – един употребяван Bell 412EP и два новопроизведени Bell 412EPI.

Сега бе доставена употребяваната машина, която пристигна с американска цивилна регистрация и без военен камуфлаж Тя е произведена през 2002 г. и преди това е била експлоатирана от полицията на Ню Йорк за наблюдателни задачи, но сега ще се използва само за транспорт. Вертолетът е бил доставен по въздуха до Прага, където е бил сглобен и е долетял до Черна гора сам. Два черногорски екипажа са вече приучени на типа.

Новопроизведените Bell 412EPI ще бъдат получени в края на годината.

Трите вертолета ще бъдат използвани за транспортни задачи, операции по търсене и спасяване, медицинска евакуация и гранична охрана. Освен за операции в сферата на сигурността, машините ще се използват и за гасене на пожари от въздуха.

Черногорските ВВС в момента разполагат с шест изправни леки газотурбинни еднодвигателни вертолети SA341 Gazelle. Страната има още около осем машини от същия тип, които не се поддържат в изправно състояние.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ заплашиха Турция, че покупката на С-400 ще доведе до последици в програмата F-35
Следваща публикация
Air Berlin подаде заявление за обявяване в несъстоятелност
80 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО стартира обществена поръчка за ремонт на Ми-17 и Ми-24

Министерство на отбраната стартира обществена поръчка за сключване на рамково споразумение за ремонт на два вертолета Ми-17 и четири броя Ми-24. Това се вижда от обявлението, публикувано на сайта за обществени поръчки на МО.

Унгария се сдоби със завод на Airbus Helicopters

В Унгария ще бъде построен завод на европейския вертолетостроител Airbus Helicopters. Споразумение за това е било подписано този понеделник, 17 декември 2018 г., съобщава унгарската информационна агенция MTI.

Турция и TAI сключиха договор за разработка на щурмови вертолет

Турското Главно управление на отбранителната промишленост SSB е сключило договор с местната авиокосмическа компания TAI за създаване на нов тежък щурмови вертолет. Това е станало вчера, 22 февруари 2019 г.

Полша отново замисля модернизация на Ми-24

Полското военно министерство планира да започне диалог с потенциални доставчици за модернизацията на част от бойните вертолети Ми-24Д/В. Той ще се проведе от юли до септември 2019 г., като основната му цел е да се оцени изпълнимостта на проекта, които ще предвижда добавяне на ново оборудване и въоръжение.

Меню