САЩ заплашиха Турция, че покупката на С-400 ще доведе до последици в програмата F-35

24 прочитания

Помощник-държавният секретар за Европа и Евразия Уес Мичъл е заявил, че покупката от Турция на руския зенитно-ракетен комплекс С-400, може да докара последици в програмата F-35. Това изказване е направено на 18 април 2018 г., по време на изслушване в Конгреса във връзка с американо-турските отношения.

„Анкара твърди, че има споразумение за покупки на руски комплекси С-400, което може да доведе до санкции по точка 231 от Закона за контриране на американските съперници, чрез санкции и да окаже наблагоприятно въздействие върху участието на Турция в програмата F-35”, заявява Мичъл.

Това е първото публично изявление на официален представител на американската администрация, което индикира, че покупката на руския зенитен комплекс С-400 може да доведе до ответни реакции от страна на САЩ.

Въпросната точка 231, че могат да се налагат санкции на страни, които правят транзакции с Русия в областта на разузнаването или отбраната.

Преди месец турски парламентаристи посетиха Конгреса на САЩ. След нея Волкан Бозкър, председател на комисията по международни отношения в турския парламент, заяви за местни медии, че е възможно САЩ да предприеме ответни мерски заради покупката на С-400, включително и спиране на доставките на F-35.

През миналата есен генерал Петър Павел, председател на военния комитет на НАТО, заяви, че Турция ще се изправи пред съответните последствия ако купи този зенитен комплекс.

През 2017 г. Турция и Русия сключиха договор за доставката на зенитни комплекси С-400. Смята се, че стойността на сделката е около $2,5 млрд., а доставките се очакват да стартират през първото тримесечие на 2020 г.

В същото време Турция е партньор от ниво 3 в програмата F-35 още от 2002 г. Страната планира да придобие 100 – 120 такива изтребители, като в момента е дадена твърда поръчка за 14 изтребителя F-35A. Първият от тях ще бъде получен в края на тази година.

Освен това турската компания TAI е подизпълнител в програмата F-35, като произвежда елементи от фюзелажа на изтребителя.

Свързани теми

Предишна публикация
Черна гора получи първия си Bell 412
Следваща публикация
Цветанов: Президентът саботира модернизацията на армията
24 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ОАЕ подписа за F-35

Часове преди клетва да положи новият американски президент Джо Байдън, Обединените арабски емирства (ОАЕ) подписаха…

Японски F-35A изчезна над Тихия океан

Изтребител F-35A от състава на японските ВВС изчезна над Тихия океан по време на тренировъчна задача. Стартирана е операция по търсене и спасяване. Това стана днес, 9 април 2019 г.

Тръмп намекна за изтегляне на производството на F-35 в САЩ

Американският президент Доналд Тръмп намекна, че е възможно цялото производство на F-35 да бъда съсредоточено в САЩ, за да се избегне зависимостта на страната му от външни доставчици. Това каза той вчера, 14 май 2020 г., в интервю за Fox Business.

САЩ разреши експорта на F-35A за Белгия

Държавният департамент на САЩ даде формално разрешение за експорт на 34 броя многоцелеви изтребители F-35A за Белгия. По оценки на американското правителство сделката ще е на стойност от $6,53 млрд.

Меню