Lockheed Martin ще предложи на Япония хибрид между F-22 и F-35

33 прочитания

Американската компания Lockheed Martin планира да предложи хибрид между изтребителите F-35 и F-22. Това съобщава Reuters, позовавайки се на два свои източника.

Lockheed Martin вече е обсъдила идеята с японското МО и ще даде официалното си предложение в рамките на програмата на Япония за търсене на изтребител от следващо поколение, който да се базира на съществуваща конструкция, но да е доработен по японските изисквания. В момента страната събира информация по темата.

През годините Япония многократно искаше да купи F-22, но той така и не беше разрешен за експорт. Дали технологии приложени при него ще бъдат разрешение за експорт, ще покаже дали президентът на САЩ Доналд Тръмп има намерение да разхлаби експортните ограничения, в името на увеличаване на пазарния дял на американските отбранителни компании.

Предложението на Lockheed Martin ще комбинира F-22 и F-35, като вземе най-доброто от тях и има потенциал да бъде по-добър боен самолет и от двете съществуващи машини, съобщава Reuters.

Япония в момента експлоатира микс от изтребители F-15, F-4 и F-2. Има поръчка за 42 броя F-35A, които ще заменят част от сега използваните ветерани F-4.

След като САЩ отказаха да експортират F-22, Япония започна изследователска програма за създаване на собствен изтребител от следващо поколение, който бе известен с индекса F-3. В рамките на програмата, през 2016 г. бе тестван технологичният демонстратор Mitsubishi Heavy Industries X-2, който трябваше да изпита технологиите за потенциалния нов изтребител.

В началото на тази година стана ясно, че страната ще проучи паралелно и възможности да модифицира за собствените си нужди вече съществуващ конструкции, като за това ще бъде пуснато формално запитване за даване на информация.

„В момента проучваме възможността за изтребител изцяло собствено производство, съвместна разработка с чужда държава или модифициране на съществуващ изтребител. Нямаме крайно решение”, това е заявил говорител на японското МО за Reuters.

От Lockheed Martin не са дали конкретен отговор на запитванията на Reuters, освен това, че работят с Япония за изясняване на нуждите ѝ.

Не е ясно какво се крие под „хибрид между F-22 и F-35”, но се предполага, че Япония се интересува от високите летателно-технически характеристики на F-22 и авиониката на F-35.

Очаква се Япония да вземе решение по темата, как да развие въздушната си мощ, не по-късно от 2023 г.

Производството на F-22 спря през 2011 г., след като ВВС на САЩ получиха всички заявени изтребители, не бяха намерени финанси за нови поръчки и не бе вдигната забраната за експорта му.

Япония не е чужда на идеята за сериозна модификация на съществуващи изтребители. Експлоатираният в момента F-2 е фактически дълбоко модернизиран F-16, който има ново по-голямо крило, по-сериозно използване на композитни материали, повече гориво и изцяло японска авионика и въоръжение.

Свързани теми

Предишна публикация
Индия се оттегля от FGFA
Следваща публикация
Черна гора получи първия си Bell 412
33 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Турция получи първия си F-35A

Турция получи официално своя първи изтребител от следващо поколение F-35A. Това стана на церемония в завода на Lockheed Martin във Форт Уърт, Тексас, която се проведе днес, 21 юни 2018 г.

Поръчка за 58 конвертоплана V-22 Osprey

Консорциума Bell Boeing получи поръчка за 58 конвертоплана от фамилията V-22 Osprey. Стойността на сделката е $4,2 млрд. и покрива летателни апарати за въоръжените сили на САЩ и Япония.

САЩ планират скоро да използват F-35B в бой

Корпусът на морската пехота на САЩ планира, в най-скоро време, да използва своите изтребители от следващо поколение F-35B в реален бой. Това съобщава CNN, позовавайки се на свои източници.

F-35 се разби във Флорида

Изтребител F-35A се разби вчера, 19 май 2020 г., при учебен полет във Флорида. Пилотът…
Меню