Lockheed Martin ще предложи на Япония хибрид между F-22 и F-35

32 прочитания

Американската компания Lockheed Martin планира да предложи хибрид между изтребителите F-35 и F-22. Това съобщава Reuters, позовавайки се на два свои източника.

Lockheed Martin вече е обсъдила идеята с японското МО и ще даде официалното си предложение в рамките на програмата на Япония за търсене на изтребител от следващо поколение, който да се базира на съществуваща конструкция, но да е доработен по японските изисквания. В момента страната събира информация по темата.

През годините Япония многократно искаше да купи F-22, но той така и не беше разрешен за експорт. Дали технологии приложени при него ще бъдат разрешение за експорт, ще покаже дали президентът на САЩ Доналд Тръмп има намерение да разхлаби експортните ограничения, в името на увеличаване на пазарния дял на американските отбранителни компании.

Предложението на Lockheed Martin ще комбинира F-22 и F-35, като вземе най-доброто от тях и има потенциал да бъде по-добър боен самолет и от двете съществуващи машини, съобщава Reuters.

Япония в момента експлоатира микс от изтребители F-15, F-4 и F-2. Има поръчка за 42 броя F-35A, които ще заменят част от сега използваните ветерани F-4.

След като САЩ отказаха да експортират F-22, Япония започна изследователска програма за създаване на собствен изтребител от следващо поколение, който бе известен с индекса F-3. В рамките на програмата, през 2016 г. бе тестван технологичният демонстратор Mitsubishi Heavy Industries X-2, който трябваше да изпита технологиите за потенциалния нов изтребител.

В началото на тази година стана ясно, че страната ще проучи паралелно и възможности да модифицира за собствените си нужди вече съществуващ конструкции, като за това ще бъде пуснато формално запитване за даване на информация.

„В момента проучваме възможността за изтребител изцяло собствено производство, съвместна разработка с чужда държава или модифициране на съществуващ изтребител. Нямаме крайно решение”, това е заявил говорител на японското МО за Reuters.

От Lockheed Martin не са дали конкретен отговор на запитванията на Reuters, освен това, че работят с Япония за изясняване на нуждите ѝ.

Не е ясно какво се крие под „хибрид между F-22 и F-35”, но се предполага, че Япония се интересува от високите летателно-технически характеристики на F-22 и авиониката на F-35.

Очаква се Япония да вземе решение по темата, как да развие въздушната си мощ, не по-късно от 2023 г.

Производството на F-22 спря през 2011 г., след като ВВС на САЩ получиха всички заявени изтребители, не бяха намерени финанси за нови поръчки и не бе вдигната забраната за експорта му.

Япония не е чужда на идеята за сериозна модификация на съществуващи изтребители. Експлоатираният в момента F-2 е фактически дълбоко модернизиран F-16, който има ново по-голямо крило, по-сериозно използване на композитни материали, повече гориво и изцяло японска авионика и въоръжение.

Свързани теми

Предишна публикация
Индия се оттегля от FGFA
Следваща публикация
Черна гора получи първия си Bell 412
32 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Пентагонът започна да приема отново F-35

Пентагонът започна да приема отново многоцелеви изтребители F-35, след като се споразумя с производителя Lockheed Martin за това как да бъдат ремонтирани самолети, които са получени с производствени дефекти. Това съобщава Reuters.

Luftwaffe определи F-35 като идеален заместник на Tornado

Германските ВВС са направили къс списък с потенциални заместници на изтребителя-бомбардировач Tornado, но изтребителят от следващо поколение F-35 се смята за „перфектния избор”. Това съобщава IHS Jane’s, цитирайки източник в Luftwaffe.

ОАЕ модернизира своите F-16

Обединените арабски емирства (ОАЕ) обявиха, че ще вложат $1,6 млрд. за модернизация и поддръжка на своя флот от изтребители F-16. Това бе обявено по време на авиационното изложение, което върви в момента в Дубай.

Хърватия се интересува от F-35

Хърватия се интересува от придобиването на изтребители от пето поколение F-35. Това твърдят от производителя…

Прокуратурата не откри нарушения в боравенето с класифицирана информация от президенството

Софийска градска прокуратура (СГС) отказа да образува наказателно производство по сигнал от бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, че началника на кабинета на президента Иво Христов, че е чел класифицирани документи във връзка с предложение за продажба на нови F-16 от страна на Lockheed Martin. Това съобщиха днес, 23 октомври 2017 г., оттам.

Меню